Σχεδιασμός αγροκτημάτων με τις αρχές & πρακτικές της περμακουλτούρας (permaculture), Σεπτέμβρης 2015!

PDC Rosemary Morrow Greece

ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΕΣ!

Σχεδιασμός αγροκτημάτων με βάση τις αρχές και πρακτικές της περμακουλτούρας (permaculture), Σεπτέμβρης 2015, με τη Rosemary Morrow και την Τίνα Λυμπέρη στη Νέα Μάκρη, Αττική. Με έμφαση στο Μεσογειακό κλίμα και στις ξηροθερμικές συνθήκες.

Για όσους το γνωρίζουν, είναι το Σεμινάριο Σχεδιασμού Περμακουλτούρας (Permaculture Design Course – PDC)

27 Σεπτεμβρίου – 9 Οκτωβρίου 2015 (13 ημέρες)

H διεθνούς φήμης σχεδιάστρια και εκπαιδεύτρια περμακουλτούρας Rosemary Morrow έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για ένα 13-ήμερο σεμινάριο σχεδιασμού περμακουλτούρας (Permaculture Design Course – PDC). Το σεμινάριο αποτελεί μια ολοκληρωμένη εισαγωγή στις βασικές αρχές και τις πρακτικές της περμακουλτούρας, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον Bill Mollison, και συνοδεύεται από ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πιστοποιητικό σχεδιασμού.

Η υλη του σεμιναρίου ομαδοποιείται στις παρακάτω θεματικές:

 • Δεοντολογία, θεωρία, βασικές αρχές σχεδιασμού περμακουλτούρας και ανάλυση στοιχείων ενός συστήματος
 • Τοποθέτηση και σχεδιασμός φιλικών προς το περιβάλλον κατοικιών
 • Τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας
 • Ανακύκλωση και διαχείριση λυμάτων
 • Βιολογική καλλιέργεια κηπευτικών σε αγροτικές και αστικές περιοχές και κήπους
 • Προστασία από λειψυδρία, συλλογή και διαχείριση νερού
 • Οικολογικό έλεγχο παρασίτων
 • Αποκατάσταση του χώματος και έλεγχος της διάβρωσης
 • Διαχείριση ζώων φάρμας και υδατοκαλλιεργειών
 • Ετοιμότητα για καταστροφές, πρόληψη και αποφυγή
 • Ανεμοφράκτες και έλεγχος πυρκαγιών
 • Γενικές αρχές φυσικής υγείας και ευεξίας
 • Σχεδιασμός περμακουλτούρας για κοινότητες, προάστια και πόλεις
 • Σχεδιασμός δασόκηπου για το μεσογειακό κλίμα

Στο σεμινάριο θα δωθεί ιδιαίτερη έμφαση στις ιδιαιτερότητες των Μεσογειακών οικοσυστήματων αλλά και στις μεθόδους και τις τεχνικές που εφαρμόζονται σε ξηροθερμικές συνθήκες.

Μετά το σεμινάριο θα μπορούμε να:

 • Παρατηρούμε και να αναλύουμε ένα αγροτικό ή αστικό τοπίο, να δημιουργούμε στρατηγικές σχεδιασμού για όλα τα μείζον κλίματα.
 • Αναλύουμε το κλίμα και το μικροκλίμα και να αξιοποιούμε αυτά τα στοιχεία για πιο αποτελεσματικό σχεδιασμό.
 • Προετοιμάσουμε ένα πλήρες σχέδιο τοπίου με τη σωστή χωροθέτηση στοιχείων για διατροφική αυτάρκεια και ενεργειακή αυτονομία.
 • Εντάξουμε τη δραστηριότητά μας στο οικοσύστημα που μας περιβάλλει με τον πιο φυσικό τρόπο.
 • Ασκούμε και να σχεδιάζουμε ηθικά τοπικά συστήματα οικονομικής διαχείρισης.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με μετάφραση στα ελληνικά αν αυτό είναι απαραίτητο.

Κατά τη διάρκεια του 13-ήμερου (δύο 6-ήμερα με μία ελεύθερη μέρα στη μέση), θα ολοκληρώσετε ένα δικό σας σχέδιο το οποίο μπορεί να είναι για μία φάρμα, ένα διαμέρισμα, μία αστική περιοχή ή μια κοινότητα. Θα συμμετέχετε, επίσης, σε έναν ομαδικό σχεδιασμό.

Το σεμινάριο είναι κατά βάση ένα σεμινάριο σχεδιασμού και δεν εστιάζει στα πρακτικά κομμάτια της κηπουρικής, της φυσικής δόμησης, κλπ. Δηλαδή, ενώ θα καλύψουμε όλα τα θέματα, δεν θα μπούμε σε όλες τις πρακτικές λεπτομέρειες για το κάθε στοιχείο. Θα πάρετε τις θεμελιώδεις γνώσεις ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε ολιστικά και έξυπνα σχέδια!

Ημερομηνίες

Έναρξη: Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015
(αφίξεις Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου)

Ελεύθερη μέρα: Σάββατο 3 Οκτωβρίου

Λήξη: Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015
(αναχωρήσεις Σάββατο 10 Οκτωβρίου)

Εκπαιδευτές

Rowe blackboardRosemary (Rowe) Morrow

Η Rosemary Morrow έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Είναι διεθνώς αναγνωρισμένη εκπαιδεύτρια στην περμακουλτούρα, τα αναπτυξιακά έργα και την οικιακή κηποκομία. Έχοντας σαν βάση τα Blue Mountains στην Νέα Νότια Ουαλία (Αυστραλία), η Rosemary δούλεψε στην Καμπότζη και το Βιετνάμ και ταξίδεψε σε πολλά μέρη της Αυστραλιανής ηπείρου διδάσκοντας ανάλυση και συστήματα σχεδιασμού περμακουλτούρας, δημιουργώντας πλούσια και σταθερά αγροτικά και αστικά συστήματα. Η γνώση της, την οποία απέκτησε με 40 χρόνια δουλειάς σε αυτόν τον τομέα, εφαρμόζεται για να δημιουργήσει αφθονία, διατροφική ασφάλεια και πετυχημένα βιώσιμα μοντέλα καλλιέργειας. Εκτός από τη διδασκαλία περμακουλτούρας, η Rosemary εστιάζει τώρα στην εκπαίδευση εκπαιδευτών περμακουλτούρας, ώστε να μοιραστεί τη γνώση της με τη νέα γενιά δασκάλων περμακουλτούρας. Έτσι συνδέθηκε και με την Τίνα Λυμπέρη το 2013.

Είναι συγγραφέας του βιβλίων “earth user’s guide to permaculture” καθώς και του αντίστοιχου εγχειριδίου για εκπαιδευτές “earth user’s guide to teaching permaculture”, “Family Seedsaving Book” και “A Good Home Forever (book and DVD)”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤίνα Λυμπέρη

Έχοντας εκπαιδευτεί ως Ηλεκτρονικός Μηχανικός, Εκπαιδευτικός Ενηλίκων μέχρι και Παραγωγός Βίντεο, η Τίνα τώρα συνδυάζει τα πάθη της με τις δεξιότητές της για να διαδώσει την επιστήμη ζωής που ερευνά από το 2010: την περμακουλτούρα (permaculture). Για την Τίνα η περμακουλτούρα είναι λύση για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, γι’ αυτό γράφει εκπαιδευτικά άρθρα στο blog της, διοργανώνει εργαστήρια και σεμινάρια, καλλιεργεί οπωροκηπευτικά και εργάζεται ως σύμβουλος περμακουλτούρας (σχεδιασμός κτημάτων & καλλιεργειών), προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους σε έναν εναλλακτικό και ουσιαστικό τρόπο ζωής. Εστιάζει στη χρήση των πόρων που έχουμε ήδη στη διάθεσή μας, με απώτερο σκοπό την προσωπική μας καλλιέργεια, αυτάρκεια και αυτονομία.

Το 2014 ανέλαβε τη μετάφραση του ολοκληρωμένου οδηγού περμακουλτούρας: ‘earth user’s guide to permaculture’ της Rosemary Morrow ώστε να μπορέσει περισσότερος κόσμος να μπει στο νόημα και φιλοσοφία της αληθινής σημασίας της αειφορίας. Το βιβλίο αναμένεται να εκδοθεί το καλοκαίρι του 2015 – αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο ή/και να το προ-πληρώσετε, βοηθώντας έτσι στην αυτο-έκδοσή του, παρακαλώ δείτε εδώ.

Η συμμετοχή σας σε αυτό το σεμινάριο υποστηρίζει:

> Την ελληνική μετάφραση και την προώθηση του μεταφρασμένου στα ελληνικά βιβλίου: ‘earth user’s guide to permaculture’

> Το Καραβάνι της Περμακουλτούρας, μια κινητή επίδειξη της περμακουλτούρας (περισσότερα αργότερα!)

> Το εγχείρημα Νέα Γουινέα.Nea Guinea garden

Η «Νέα Γουινέα» είναι ενα εγχείρημα το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2009 θέτωντας σαν βασικό στόχο την προώθηση της ιδέας του επαναπροσδιορισμού των βασικών καθημερινών αναγκών (σε τροφή, ενέργεια, υγεία, δόμηση, ένδυση) αλλά και την ανάπτυξη και τη διάδωση τεχνικών για την αυτοδιαχείριση αυτών των αναγκών στην πράξη. Οι δραστηριότητες της Νέας Γουινέας ομαδοποιούνται σε 5 βασικές θεματικές (τροφή, υγεία, ενεργεια, δόμηση, ένδυση) και εστιάζουν:

– στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση πάνω σε τρέχοντα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα

– στην έρευνα και την μεταφορά τεχνογνωσίας μεσα από ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες

– στην αλληλεπίδραση και τη δικτύωση με παρόμοιες πρωτοβουλίες και εγχειρήματα.

Περισσότερα για τη Νέα Γουινέα.

Γεύματα

Στο κόστος του σεμιναρίου συμπεριλαμβάνονται 3 χορτοφαγικά γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό). Φρέσκα βιολογικά λαχανικά θα παρέχονται από το κτήμα της Νέας Γουινέας και από τους τοπικούς βιοκαλλιεργητές και θα χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερα βιολογικά υλικά σε κάθε γεύμα. Εάν έχετε κάποιες δυσανεξίες/αλλεργίες, παρακαλώ ενημερώστε μας όταν κλείνετε τη θέση σας. Φέρτε ό,τι θέλετε για σνακ ή για να καλύψετε τις ιδιαίτερες διατροφικές σας απαιτήσεις.

Διαμονήdorms at Nea Guinea

Ο χώρος διαμονής της Νέας Γουινέας παρέχει 2 δωμάτια στυλ κοιτώνα με κουκέτες (8 κουκέτες στο ένα δωμάτιο και 6 στο άλλο). Υπάρχει επίσης χώρος για σκηνές και αιώρες στον κήπο. Τα μπάνια είναι κοινά. Υπάρχει ένα εσωτερικό μπάνιο και τουαλέτα και μια εξωτερική ντουζιέρα με νιπτήρα. Αν ζείτε στην Αθήνα (ή κοντά), μπορείτε να μείνετε σπίτι σας και να πηγαινοερχόσταστε καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Ψυχαγωγία

Θα υπάρξουν διαλείμματα για απόδραση από την ένταση του σεμιναρίου για περπάτημα, κολύμπι ή ποδήλατο! Μερικά ποδήλατα θα είναι διαθέσιμα για όλους για να ανακαλύψετε την περιοχή και η θάλασσα είναι προσβάσιμη με τα πόδια. Φέρτε μουσικά όργανα και ο,τιδήποτε δημιουργικό μπορείτε να μοιραστείτε με τους άλλους στις παραλιακές μας μαζώξεις!

Ελάτε προετοιμασμένοι!

Το σεμινάριο είναι δυναμικό και απαιτείται μεγάλη συγκέντρωση!

Προτείνουμε να έρθετε προετοιμασμένοι μαθαίνοντας και διαβάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερα για την περμακουλτούρα, ξεκινώντας με το βιβλίο της Rosemary στα ελληνικά, το οποίο θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2015. Προ-πληρωμές και πληροφορίες εδώ. Επίσης, έχετε το νου σας για εισαγωγικά σεμινάρια στην περιοχή σας.

Φέρτε μαζί σας:

> το τοπογραφικό σχέδιο (με ισοϋψείς) και φωτογραφίες της γης/χώρου που θέλετε να σχεδιάσετε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου

> ένα σημειωματάριο, στυλούς, μολύβια, χρωματιστούς μαρκαδόρους, γόμα, χάρακα και λαδόκολλα/ριζόχαρτο

> καπέλο, φακό, γάντια κηπουρικής

> ένα μαξιλαράκι/πλιάν καρεκλίτσα αν νομίζετε πως μπορεί να κουραστείτε αν κάθεστε για παρατεταμένες περιόδους

> τις προμήθειές σας αν έχετε ιδιαίτερες διατροφικές προτιμήσεις.

> πετσέτα για μπάνιο και ενα ζευγαρι παντόφλες.

 

Nea Guinea gardenΤοποθεσία

Το εκπαιδευτικό κέντρο της Νέας Γουινέας στη Νέα Μάκρη, 1 ώρα με το λεωφορείο ΚΤΕΛ από Αθήνα.

Οδηγίες πρόσβασης

Κόστος σεμιναρίουNea Guinea camping

Το κόστος συμπεριλαμβάνει το σεμινάριο, τα χορτοφαγικά γεύματα και τη διαμονή.

Για την εξασφάλιση της συμμετοχής σας θα χρειαστεί μια προκαταβολή των €150. Η προκαταβολή αυτή επιστρέφεται μόνο σε περίπτωση που ακυρώσουμε εμείς το σεμινάριο. Το υπόλοιπο θα εξοφληθεί με την έναρξη.

Αν μείνετε στο σπίτι σας:

€450 – εάν κλείσετε & προκαταβάλλετε €150 μέχρι τις 31/8
€550 – εάν κλείσετε & προκαταβάλλετε €150 μετά τις 31/8

Για κατασκήνωση/αιώρα:

€520 – εάν κλείσετε & προκαταβάλλετε €150 μέχρι τις 31/8
€620 – εάν κλείσετε & προκαταβάλλετε €150 μετά τις 31/8

Για κοιτώνα:

€590 – εάν κλείσετε & προκαταβάλλετε €150 μέχρι τις 31/8
€690 – εάν κλείσετε & προκαταβάλλετε €150 μετά τις 31/8

Μερική υποτροφία για 2!

Παρέχουμε μερική υποτροφία (€300) για 2 έλληνες μαθητές που έχουν κάνει τη μετάβαση στο κτήμα τους και έχουν δυσκολίες πληρωμής. Συμπληρώστε το λόγο που αισθάνεστε πως αξίζετε την υποτροφία στα σχόλια της φόρμας εγγραφής για να διαλέξουμε τους 2 πιο αφοσιωμένους περμακουλτουρίστες!

 

Διαδικασία εγγραφής

1) Εγγραφείτε στο σεμινάριο πατώντας εδώ.

2) Αναμένετε παραιτέρω οδηγίες!

 

Στοιχεία οργανώτριας

Τίνα Λυμπέρη

Email – http://scr.im/kangouro

skype: tina.lymberis

+30 6987 997 336

Αυτό το σεμινάριο είναι αφενός μια αφετηρία για ενημέρωση και εκπαίδευση, αφετέρου ένα σημείο αλληλοϋποστήριξης για τη συνδημιουργία μιας καλύτερης ζωής. Είναι κατάλληλο για όλους, ανεξάρτητα από την προσωπική σας κατάσταση.

Σας περιμένουμε!

Press here for ENGLISH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.