Τι είναι ο Οδηγός περμακουλτούρας;

Εξώφυλλο - Οδηγός περμακουλτούραςΟ «Οδηγός περμακουλτούρας (permaculture) – σχεδιασμός για την αυτάρκεια και την αυτονομία μας» είναι ο πρώτος πλήρης οδηγός περμακουλτούρας στα ελληνικά και εκδόθηκε το Σεπτέμβρη 2015 χάρη στις προ-πληρωμές και δωρεές δεκάδων ανθρώπων.

Ο εικονογραφημένος και ευκολοδιάβαστος αυτός οδηγός μας δείχνει τις βασικές αρχές σχεδιασμού για την αυτάρκεια και την αυτονομία.

Μας δείχνει πώς να σχεδιάσουμε έναν κήπο οποιουδήποτε μεγέθους, είτε ζούμε σε ένα μικρό αστικό διαμέρισμα, σε σπίτι με κήπο, σε αγροτική έκταση ή σε ο,τιδήποτε άλλο! Η θεμελιώδης αρχή είναι απλή: δίνουμε πίσω στη γη αυτό που παίρνουμε για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον. Η δεοντολογία στην οποία βασίζεται είναι: Φροντίδα για τους ανθρώπους, Φροντίδα για τη Γη και Μείωση της κατανάλωσης για την αναδιανομή του πλεονάσματος.

Έμφαση δίνεται στην επιστήμη του σχεδιασμού. Συμπεριλαμβάνονται κεφάλαια για τη διάσωση σπόρων, την ολοκληρωμένη διαχείρηση των φυτοπαράσιτων, των αγριόχορτων και της άγριας ζωής και το σχεδιασμό για ανθεκτικά συστήματα σε περίπτωση καταστροφής. Στο 19ο κεφάλαιο, «Η περμακουλτούρα στο γραφείο, στο μαγαζί και στο εργοστάσιο», βλέπουμε πως η περμακουλτούρα επεκτείνεται πέρα από τον κήπο και μπαίνει στις ζωές μας δείχνοντάς μας πώς να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας – είτε είμαστε αρχάριοι είτε είμαστε πιο έμπειροι – καθώς πορευόμαστε προς την αυτάρκεια και την αυτονομία. [Πατήστε εδώ να τον αγοράσετε και να εμπλουτήστε την εργαλειοθήκη σας!]

Η μετάφραση είναι του βιβλίου ‘earth user’s guide to permaculture, η οποία έχει γίνει με τη συναίνεση και την ενθουσιώδη υποστήριξη της συγγραφέως, Rosemary Morrow.

Rosemary MorrowΣυγγραφέας: Rosemary (Rowe) Morrow

Η Rosemary Morrow είναι διεθνώς αναγνωρισμένη εκπαιδεύτρια στην περμακουλτούρα, τα αναπτυξιακά έργα και την οικιακή κηποκομία. Έχοντας σαν βάση τα Blue Mountains στην Νέα Νότια Ουαλία (Αυστραλία), η Rosemary δούλεψε στην Καμπότζη και το Βιετνάμ και ταξίδεψε σε πολλά μέρη της Αυστραλιανής ηπείρου διδάσκοντας ανάλυση και συστήματα σχεδιασμού περμακουλτούρας, δημιουργώντας πλούσια και σταθερά αγροτικά και αστικά συστήματα. Η γνώση της, την οποία απέκτησε με 40 χρόνια δουλειάς σε αυτόν τον τομέα, εφαρμόζεται για να δημιουργήσει αφθονία, διατροφική ασφάλεια και πετυχημένα βιώσιμα μοντέλα καλλιέργειας. Εκτός από τη διδασκαλία περμακουλτούρας, η Rosemary εστιάζει τώρα στην εκπαίδευση εκπαιδευτών περμακουλτούρας, ώστε να μοιραστεί τη γνώση της με τη νέα γενιά δασκάλων περμακουλτούρας. Έτσι συνδέθηκε και με την Τίνα Λυμπέρη το 2013.

Είναι συγγραφέας του βιβλίων “earth user’s guide to permaculture” καθώς και του αντίστοιχου εγχειριδίου για εκπαιδευτές “earth user’s guide to teaching permaculture”, “Family Seedsaving Book” και “A Good Home Forever (book and DVD)”.

Κεφάλαια και θέματα του βιβλίου

ΜΕΡΟΣ 1ΤΟ ΜΑΤΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΑ
1Ξεκινώντας την περμακουλτούρα
2Τα ηθικά θεμέλια της περμακουλτούρας
ΜΕΡΟΣ 2Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΜΑΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
3Οικολογία: τα δίκτυα της ζωής
4Το θαύμα του νερού
5Κλίματα και μικροκλίματα
6Έδαφος: ένας ζωντανός οργανισμός
7Δέντρα, δάση και ανεμοφράχτες
8Η κληρονομιά των φυτών και των σπόρων μας
ΜΕΡΟΣ 3ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΜΑΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
9Μελετώντας τη γη μας
10Αναπτύσσοντας μεθόδους σχεδιασμού
11Πώς και πού ζούμε: Ζώνη 0
12Ο κήπος μας: Ζώνη I
13Το βρώσιμο δάσος: Ζώνη II
14Οι μέλισσες και τα πουλιά στο βρώσιμο δάσος
15Εάν είστε γεωργοί: Ζώνη III
16Δάση συγκομιδής: Ζώνη IV
17Δρυμοί προστατευόμενων ειδών: Ζώνη V
18Άλλοι τόποι και πολιτισμοί
19Η περμακουλτούρα στο γραφείο, στο μαγαζί, στο εργοστάσιο
ΜΕΡΟΣ 4ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΕΧΟΥΝ
20Σχεδιασμός για φυσικές καταστροφές
21Ολοκληρωμένη Διαχείριση Φυτοπαρασίτων: ΟΔΦ
22Ζώντας με την άγρια ζωή
23Τα αγριόχορτα: οι φύλακες του εδάφους
24Υδατοκαλλιέργεια: η περμακουλτούρα του νερού
ΜΕΡΟΣ 5ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΕΡΜΑΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
25Η σημασία του χρήματος: περμακουλτούρα, πλούτος και βιοπορισμός
26Η αίσθηση του τόπου
27Ζώντας σε κοινότητες, χωριά, προάστια και πόλεις

Δείτε εδώ για τρόπους αγοράς του βιβλίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.