Δες το αλλιώς

Negative vs PositiveΠολλοί μου λένε πως τα πράγματα στην Ελλάδα είναι δύσκολα. Συμφωνώ…αν τα κοιτάξω μέσω του φίλτρου της μιζέριας. Εγώ, όμως, έχω μια άλλη αντίληψη, γιατί είμαι γενικά της θετικής άποψης και αυτό δεν αλλάζει επειδή είμαι στην Ελλάδα και ούτε προέρχεται από το ότι έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αυστραλία. Οπότε διαφωνώ με αυτά που μου λένε και επιλέγω να ζω μια ζωή όπου τα πράγματα είναι όσο εύκολα ή δύσκολα τα κάνουμε εμείς οι ίδιοι.


Εγώ επιλέγω να είναι εύκολα. Πώς το κάνω αυτό; Διαμορφώνω την γνώμη μου για την κάθε κατάσταση. Και αν η κατάσταση δεν με βολεύει, την αλλάζω.


Θα μου πείτε: <<Πώς θα τα δεις αλλιώς; Έτσι είναι τα πράγματα και έτσι ήταν πάντα! Δεν αλλάζουν.>>


Πού ν’ αρχίσω και πού να τελειώσω με μια τέτοια πρόταση; Ας τα πάρουμε ένα ένα:


1) <<Πώς θα τα δεις αλλιώς;>>

Πρώτον: Θα καταλάβω πως όλα αρχίζουν απ΄το κεφάλι μας και πιο συγκεκριμένα μέσα στο μυαλό μας. Μόλις σκεφτούμε κάτι, αμέσως έχουμε και το αντίστοιχο αίσθημα. Για παράδειγμα, σκεφτείτε κάτι άσχημο που έγινε στη ζωή σας. Πώς αισθάνεστε τώρα;


Ξεγράψτε αυτή τη σκέψη, πάρτε μια βαθιά ανάσα ώστε το στομάχι σας να γίνει σαν μπαλόνι καθώς σκέφτεστε μια ευχάριστη ανάμνηση, πχ ένα όμορφο τοπίο στην φύση. Πώς αισθάνεστε τώρα; Πολύ καλύτερα, υποθέτω.


 

Συμπέρασμα: Το αν αισθάνομαι χάλια ή καλά, είναι επειδή έχω κάνει χάλια ή καλές σκέψεις αντίστοιχα.


Δεύτερον: Αφού καταλάβω πως τα συναισθήματά μου διαμορφώνονται βάση των σκέψεών μου, θα φροντίσω να είμαι χαλαρός και να δημιουργώ καλές σκέψεις ανεξάρτητα των καταστάσεων. Έτσι αντιμετωπίζω κάθε κατάσταση με καλή διάθεση.


Θα μου πείτε, <<μα αν τα πράγματα είναι άσχημα, πώς είναι δυνατόν να έχω καλές σκέψεις;>> ή <<πώς είναι δυνατόν να είμαι χαλαρή απ’ τη στιγμή που έχω τόσα πολλά να κάνω;>>


Είδατε; Έχουμε μάθει να σχετίζουμε κάθε κατάσταση με συγκεκριμένες σκέψεις και, ως εκ τούτου, τα συναισθήματα. Και έχω παρατηρήσει πως το άγχος κυριαρχεί το φάσμα των συναισθημάτων μας (ο φόβος προκαλεί το στρες, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα!).


Κατάσταση


Συνηθισμένη σκέψη

Σχετικά συναισθήματα

How do I look?

Έχω πολλά να κάνω


Δεν θα τα προλάβω όλα

Φόβος, άγχος, νεύρα

Stressed level 1

Έχω οικογενειακά προβλήματα


Γιατί με βασανίζουν αυτοί οι άνθρωποι, δεν τους μπορώ

Φόβος, άγχος, στενοχώρια, νεύρα

Stressed 2

Δεν έχω λεφτά


Δεν μπορώ να ανταποκριθώ στα χρέη μου

Φόβος, άγχος, στενοχώρια, νεύρα, μιζέρια

Stressed 3

Έχασα τη δουλειά μου


Δεν θα βρω άλλη δουλειά, υπάρχει κρίση, θα πεθάνω της πείνας, δεν ξέρω τι να κάνω

Φόβος, άγχος, στενοχώρια, νεύρα, μιζέρια, πανικός

Stressed 4

Δεν έχω βρει σύντροφο


Δεν με θέλει κανένας, θα καταλήξω μόνος, όλο λάθη κάνω

Φόβος, άγχος, στενοχώρια, μιζέρια, πανικός, μοναξιά

Stressed 5

 

 

Και πώς έχουμε μάθει να συσχετίζουμε αυτές τις καταστάσεις με τις συγκεκριμένες σκέψεις και συναισθήματα;


Η απάντηση είναι απλή. Έχει γίνει πλέον συνήθεια. Και έχει γίνει συνήθεια γιατί έτσι βλέπουμε να συμπεριφέρονται η οικογένειά μας, οι συνάδελφοι, οι φίλοι, μέχρι και οι αγαπημένοι μας σταρ. Έρχονται μετά και τα ΜΜΕ μαζί με την θρησκεία και την πολιτική να σπείρουν τον φόβο για το κάθε τι.


 

Αλλά μην κάνετε το λάθος να πιστέψετε ούτε για μια στιγμή ότι επειδή μας έχουν γίνει συνήθεια, πως δεν τα ελέγχουμε κιόλας.


 

Εμείς επιλέγουμε την κάθε μας σκέψη, οπότε συνιστώ να τις προλάβετε στο μυαλό σας πριν μεταμορφωθούν σε άσχημα συναισθήματα, γιατί εδώ ακριβώς είναι που μπορούμε να ελέγξουμε τα πράγματα.


 

Και όπως έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε αυτή την αρνητικότητα, έτσι μπορούμε επίσης να δημιουργούμε και μια θετική άποψη. Οκ, ίσως να μην μπορούμε να την αλλάξουμε κατευθείαν σε μια θετικότατη άποψη όπου όλα μας φαίνονται ρόδινα, μας χαμογελάει ο ήλιος και τα σπουργιτάκια κάθονται στον ώμο μας, αλλά για αρχή καλό θα ήταν να δεχτούμε πως ίσως υπάρχει ένας άλλος τρόπος να κοιτάζουμε τα πάντα.


Κατάσταση

Καινούργια σκέψη

Συναισθήματα

How do I look?

Έχω πολλά να κάνω

Βάζω προτεραιότητες για να καταφέρω ότι είναι σημαντικό για εμένα

Χαλαρά

Relaxed

Έχω οικογενειακά προβλήματα

Αυτοί δυσκολεύονται πιο πολύ από εμένα, δεν ξέρουν καλύτερα

Συγχώρεση

Forgiveness

Δεν έχω λεφτά

Έρχονται όπου νά ‘ναι

Εμπιστοσύνη

Trust

Έχασα τη δουλειά μου

Τέλεια ευκαιρία να αρχίσω δική μου επιχείρηση

Ενθουσιασμός

Enthusiasm

Δεν έχω βρει σύντροφο

Κάνω πράγματα που μ’ ευχαριστούν, αντί να περιμένω κάποιον να μου τα προσφέρει

Χειραφέτηση

Empowerment

 

 

 

 

 

 

Έχω ακούσει την έκφραση <<στο κεφάλι μας είναι>> τόσο συχνά, αλλά νομίζω πως οι πιο πολλοί δεν το έχουμε καταλάβει.


Γιατί αν το καταλαβαίναμε, θα ξέραμε πως <<στο κεφάλι μας είναι>> θα πει:

Εμείς δημιουργούμε την αντίληψή μας, άσχετα απ ‘το αν καταλαβαίνουμε πώς την έχουμε δημιουργήσει. Βλέπουμε πως οι αντιλήψεις μας, και επομένως οι αντιδράσεις μας και τα συναισθήματά μας, έχουν καταντήσει να γίνονται αυτομάτως γιατί επηρεαζόμαστε συνεχώς από, και μιμούμαστε, αυτά που βλέπουμε και ακούμε.


Αντί να τα θεωρώ δύσκολα, λοιπόν, πιστεύω πως τα πράγματα είναι εύκολα. Δεν ζορίζω τον εαυτό μου να βρίσκω λύσεις, αλλά τις δέχομαι όταν μου φανερώνονται. Καταλαβαίνω πως κάθε κατάσταση, όσο και χάλια να μου φαίνεται, θα φανερώσει ευκαιρίες για κάτι καλύτερο, ή τουλάχιστον κάτι διαφορετικό, το οποίο θα με βοηθήσει να προχωρήσω πιο άνετα στη ζωή.


2) <<Έτσι είναι τα πράγματα και έτσι ήταν πάντα!>>

Επειδή ήταν πάντα έτσι, δεν σημαίνει πως θα είναι έτσι για πάντα. Κοίταξε τον εαυτό σου, το σπίτι σου, την γειτονιά σου, την πόλη που ζεις. Δες τα πράγματα από απόσταση. Όλα έχουν αλλάξει και όλα συνεχίζουν να αλλάζουν. Το μόνο σταθερό είναι η αλλαγή.


3) <<Δεν αλλάζουν.>>

” Πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που επιθυμούμε να δούμε στον κόσμο. “
Mahatma Gandhi.


Θες να αλλάξει κάτι; Εσύ τι έχεις κάνει για να γίνει αυτή η αλλαγή; Έχεις αλλάξει κάτι στον εαυτό σου, στην αντιμετώπιση του θέματος, στον τρόπο που τα βλέπεις;


Ίσως τα πράγματα να μην αλλάζουν και τόσο εύκολα.


Αλλά αν αρχίσουμε να προλαβαίνουμε τις αρνητικές μας σκέψεις, κάνουμε έστω και μια μικρή αλλαγή επιτόπου προς το θετικό, τότε θα επηρεάσουμε τα συναισθήματά μας προς το καλύτερο. Και αν καταφέρουμε να αισθανθούμε καλύτερα αρκετές φορές, ίσως να μας γίνουν συνήθεια τα πιο ευχάριστα συναισθήματα και θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε. Όταν χαλαρώσουμε αρκετά θα καταλάβουμε πόσο πιο ευχάριστη είναι η ζωή, πόσο πιο εύκολα μας έρχονται τα πράγματα και θα ανακαλύπτουμε πράγματα, καταστάσεις και ανθρώπους που μας γεμίζουν. Τότε είναι που θα αισθανόμαστε πραγματικά ευτυχείς, γιατί θα έχουμε καταφέρει το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μας: να αγαπήσουμε τον εαυτό μας.

3 thoughts on “Δες το αλλιώς

 1. Joanna

  και πιο ώραιο Κώστα είναι να ζεις αυτήν την αλλάγη που προτείνει η Κοπελιά! Εγω ανήκω στους τυχερους ανθρώπους που αποφάσισα να αλλάξω την ζωή μου αλλάζοντας εμένα! Είναι δύσκολο πολύ να αλλάξεις τον εαυτό σου, πονας οταν βλέπεισ τα λάθη σου και λύτρωνεσαι οταν καταφέρνεις να συγχωρήσεις τον εαυτό σου. Από εκει κ υστερα εισαι ελευθερος, επιλεγεις πως θες να αισθανεσαι…κ βρίσκεις την ευτυχια!

  Reply
  1. agis kavala

   μπράβο Ιωάννα τι ξεκάθαρη τοποθέτηση…με λύτρωση…και ευτυχία
   δηλ στις σχέσεις σου είσαι διαφορετική? δεν κρίνεις εύκολα τώρα πιά?
   και αποδέχεσαι.. πράγματα που πρίν όχι?

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.