Βιωματική εμπειρία δημιουργίας ομάδας-κοινότητας με βάση τη Σοσιοκρατία και την Περμακουλτούρα

*** Έχουμε λάβει αρκετές εγγραφές ώστε να προχωρήσουμε! Οπότε προχωράμε! Ωστόσο, έγκαιρες εγγραφές (πριν τις 30 Σεπτέμβρη) θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε τον σωστό χώρο. ***

Είμαστε στην ευχάριστη θέση, επιτέλους(!), να σας καλέσουμε σε μία βιωματική εμπειρία για το πώς μπορούμε να επικοινωνούμε, να συνεργαζόμαστε αποτελεσματικότερα και να συνυπάρχουμε με αρμονία.

Σκέφτεσαι να δημιουργήσεις ένα οικολογικό χωριό ή μια κοινότητα που έχει κάποιον σκοπό; Συμμετέχεις ήδη σε κάποια κοινότητα ή σε κάποια συνεργατική ομάδα; Ή ενδεχομένως θα ήθελες να δημιουργήσεις μια δική σου ομάδα εργασίας αλλά δεν είσαι σίγουρος:

-Για το πώς θα ξεκινήσεις
-Πώς θα βρεις τον κατάλληλο κόσμο
-Πώς θα μπορούσε μια ομάδα να συμβιώνει με αρμονία
-Πώς θα μπορούσε όλη αυτή η διαδικασία συνύπαρξης να είναι ευχάριστη και αποτελεσματική!

Μέχρι σήμερα, αρκετές υπέροχες ιδέες και δημιουργικές ομάδες, φαίνεται να αποτυγχάνουν πολύ σύντομα και η δυναμική τους να χάνεται με αποτέλεσμα να περιορίζεται στην ατομικότητα. Ίσως κάτι τέτοιο, ήδη, να το έχεις βιώσει και συνήθως, ο λόγος βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην έλλειψη σύνδεσης και συνεργασίας των ατόμων μιας ομάδας καθώς και στην έλλειψη ξεκάθαρου κοινού οράματος (έλλειψη συν-οραματισμού).

Απο την άλλη, υπάρχουν αρκετά αναγνωρισμένα μοτίβα καθώς και, μια πλειάδα από κοινοτικά εργαλεία, των οποίων η χρήση τους μας επιτρέπει να διατηρήσουμε την ομάδα μας υγιή! Και ΝΑΙ! Είμαστε πραγματικά στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε μαζί σας αυτόν τον θησαυρό! Ακρογωνιαίος λίθος της εμπειρίας αυτής, είναι ο διαμοιρασμός εργαλείων επικοινωνίας, με την χρήση των οποίων μπορούμε να γίνουμε απόλυτα κατανοητοί, αλλά μας βοηθούν, ταυτόχρονα, να λύσουμε με αποτελεσματικότητα κάθε είδους δυσκολία που μπορεί να παρουσιαστεί. Έτσι, όχι απλά θα μάθουμε θεωρητικά τα εργαλεία αυτά αλλά θα τα χρησιμοποιήσουμε δημιουργώντας μια προσωρινή ομάδα (αυτή των συμμετεχόντων) και θα φροντίσουμε να σιγουρευτούμε πως όλοι όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία, πραγματικά θα γνωρίζουν το πώς θα το κάνουν.

Εάν λοιπόν, επιθυμείς να συνεργάζεσαι αποτελεσματικότερα μέσα σε μια ομάδα, ό,τι είδους και αν είναι αυτή, αυτό η βιωματική εμπειρία αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την εξέλιξή μας!

 

=== ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ===

17 – 18 Νοεμβρίου 2018: 2  εισαγωγικές μέρες στη σοσιοκρατία (συνεργατική λήψη αποφάσεων)
19 – 25 Νοεμβρίου 2018: 2ήμερο σοσιοκρατίας + 7ήμερο εμπειρία δημιουργίας ομάδας-κοινότητας

Ημέρα αφίξεων στον χώρο: Παρασκευή απόγευμα ή κατά τις 8:30 πρωί Σαββάτου.
Ημέρα αναχωρήσεων: Δευτέρα (ώρα αναχωρήσεων θα συναποφασιστούν)

 

=== TI ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ===

Σίγουρα θα βιώσεις μια μοναδική εμπειρία. Κατά τη διάρκεια των 9 αυτών ημερών θα εξετάσουμε τα αίτια αποτυχίας μιας ομάδας εργασίας, οπότε θα μπορούμε να επισημάνουμε τα πιθανά σημεία-παγίδες στις οποίες συνήθως ασυνείδητα πέφτουμε και έτσι όχι μόνο θα μάθουμε, αλλά θα δράσουμε πάνω στα σημεία ενσωματώνοντας και χρησιμοποιώντας άλλα μοτίβα και εργαλεία που θα επιτρέψουν οι στόχοι μιας δράσης, ομάδας ή κοινότητας να επιτευχθούν!

Αφού τελειώσει το σεμινάριο, θα φύγεις γνωρίζοντας ότι είναι εφικτό να συμβιώνεις και να συνεργάζεσαι με αρμονία. Θα έχεις εμπλουτίσει τις γνώσεις σου με ένα ποικίλο πακέτο εργαλείων πάνω στο οποίο θα έχεις ήδη πειραματιστεί μέσα σε μια συλλογικότητα. Μέσα σε 9 μέρες θα δημιουργήσουμε συλλογικότητα η οποία θα συνεργαστεί για μια ισορροπημένη συμβίωση. Η συλλογική λήψη αποφάσεων, αποτελεί την βάση του τρόπου με τον οποίο θα εργαστούμε μαζί, κατά συνέπεια οι πρώτες 2 μέρες αυτής της εμπειρίας θα επικεντρωθούν στην εκμάθηση και την χρήση ενός ανεκτίμητου εργαλείου λήψεων αποφάσεων της κοινότητας που ονομάζεται «σοσιοκρατία» (γνωστή και ως δυναμική διακυβέρνηση)

Η σοσιοκρατία μετρά 95 έτη εμπειρίας επιτρέποντας σε κάθε προσωπική-ατομική ανάγκη να εκφραστεί (και να ακουστεί),και χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει συνεκτικό έργο με δράσεις τις οποίες έκαστος συναινεί-επιθυμεί.

Για τα άτομα που δεν θα μπορέσουν να παραστούν και τις 9 μέρες, θα μπορούσατε να συμμετέχετε στις πρώτες 2 ημέρες εισαγωγής της σοσιοκρατίας, το οποίο αποτελεί ένα αυτόνομο μάθημα (περισσότερες πληροφορίες για αυτό στο τέλος).

Για τις υπόλοιπες 7 ημέρες, θα χρησιμοποιήσουμε τη σοσιοκρατία για την λήψη αποφάσεων συμπεριλαμβανομένου του τρόπου σύνθεσης του χρόνου μας μαζί, για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες όλων καθώς και, να ενθαρρύνουμε όλους να μοιραστούν τα δώρα τους προς όφελος όλων!

Προτεινόμενη δομή (είναι ανοιχτή σε προτάσεις ανασχεδιασμού): Πριν το μεσημεριανό γεύμα, παρουσίαση των διαφόρων εργαλείων σχετικά με τη δημιουργία ομάδας-κοινότητας συνδυασμένο με δραστηριότητες. Μετά το μεσημεριανό γεύμα, συναποφασίζουμε για το μοίρασμα ρόλων πάνω στις δραστηριότητες που θα προκύψουν και θα εφαρμόσουμε από κοινού.

 • Ευημερία στην ομάδα-κοινότητα (προσδιορισμός επιτυχημένων μοτίβων για την κοινή διαβίωση και εργασία πάνω σε σχετικά επιμέρους εργαλεία)
 • Dragon dreaming (πως δημιουργείται σίγουρη επιτυχία σε ομαδικές-κοινοτικές εργασίες)
 • Six thinking hats (καλές επικοινωνιακές δεξιότητες)
 • Forming storming, norming, performing (μοτίβα υγιούς ανθρώπινης σχέσης)
 • Spirals of abundance (πώς δημιουργείς αφθονία στις σχέσεις)
 • The work that reconnects (αντικαθιστώντας την διάχυση ενέργειας ενός ακτιβιστή με δημιουργικές λύσεις για την επίτευξη του στόχου του)
 • Prama (πώς δημιουργείται ατομική και ομαδική φυσική, λογική και πνευματική ισορροπία)
 • Forum (εργαλείο για ομάδες-κοινότητες για μοίρασμα και πλήρης αλληλοκατανόηση)
 • Hero’s journey (Χρήση μοτίβων, επιτυχημένων έργων ή πρωταγωνιστών, τα οποία είναι κοινά σε όλες τις ιστορίες με σκοπό την κατανόηση του δικού μας ρόλου στο προσωπικό μας ταξίδι).

Καθώς ανακαλύπτουμε τις προσωπικές μας ανάγκες, στο δρόμο μας θα αναδύονται όλο και περισσότερο συναρπαστικά και, ταυτόχρονα, χρήσιμα ομαδικά-κοινοτικά εργαλεία, οπότε η παραπάνω λίστα αποτελεί αναμφίβολα μια πλήρης λίστα κοινοτικών εργαλείων!

Θα θέλαμε επίσης να προτείνουμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε συνεργατικά έναν σχεδιασμό με βάση την περμακουλτούρα του χώρου φιλοξενίας, έτσι ώστε να αφήσουμε πίσω μας μια κληρονομιά. Μπορούμε επίσης να εντάξουμε τη δημιουργία φυσικών υποδομών μικρής κλίμακας, για παράδειγμα βιοχωνευτής, καυστήρας biochar, κομποστική ή ηλιακή τουαλέτα, ανυψωμένα παρτέρια ή οτιδήποτε άλλο ονειρευόμαστε και επιθυμούμε να δημιουργήσουμε (μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλά περισσότερα εάν και εφόσον αυτό έχουμε ανάγκη να πραγματοποιήσουμε).

 

=== ΤΟΠΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ===

Ο χώρος, διεξαγωγής του σεμιναρίου, θα αποφασιστεί αναλόγως τον αριθμό συμμετεχόντων.

Μέχρι 10 άτομα, ως χώρος φιλοξενίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο χώρος όπου διαμένει η ομάδα των οργανωτών (Μια τρύπα στον αγρό, Κορινθία): Υπάρχει ήδη ένα οίκημα με ένα μεγάλο σαλόνι όπου και μπορούν να κοιμηθούν 8 άτομα, συν μια κρεβατοκάμαρα με ένα διπλό κρεβάτι. Επίσης, εάν είναι επιθυμητό απο τους διαμένοντες στα τροχόσπιτα, μπορούν να φιλοξενηθούν και εκεί 2 με τρία ακόμη άτομα. Για τους πιο σκληρούς υπάρχει και χώρος κατασκήνωσης!

 

=== ΚΟΣΤΟΣ ===

Το ποσό του εισηγητή θα γίνει με βάση τη δωρεά. Για τις 9 μέρες, προτεινόμενο ποσό μεταξύ €150 – €400.

Για την παρακολούθηση μόνο των 2 πρώτων ημερών εισαγωγής στη σοσιοκρατία, το προτεινόμενο ποσό δωρεάς είναι μεταξύ €30 και €120.

Η διατροφή θα οργανωθεί από τους συμμετέχοντες οπότε καλό είναι να φέρουμε όλοι μια αξιόλογη ποσότητα συστατικών για την δημιουργία των γευμάτων που θα καλύψει τουλάχιστον τις πρώτες 3 ημέρες. Στη συνέχεια θα αποφασίσουμε χρησιμοποιώντας τη συνεργατική λήψη αποφάσεων. Πρακτικά βγαίνει στα €5-6/ημέρα/άτομο, οπότε συνολικά για τις 9 ημέρες υπολογίστε το ποσό των €50/άτομο. Όμως αυτό θα εξαρτηθεί και απο το τι θα αποφασίσει και ο καθένας να αγοράσει (τοπική οργανική τροφή ή οργανικά εισαγωγής που είναι πιο ακριβά).

Φιλοξενία: Εάν το σεμινάριο πραγματοποιηθεί στον εγχείρημα μας «Μια τρύπα στον αγρό» στην Κορινθία, για τις 9 ημέρες θα ζητηθεί €50/άτομο (ως δωρεά για τα έξοδα νερού, ρεύματος κλπ). Εάν, ωστόσο θα χρειαστεί να πάμε αλλού, ίσως να αυξηθεί το κόστος.

Συνολικό ελάχιστο κόστος για τις 9 ημέρες: €250 [€150 (για τον εισηγητή) + €50 (διατροφή) + €50 (διαμονή)]

 

=== ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ===

Ο Ρακές είναι ένας άνθρωπος με εμπειρία στο σχεδιασμό μιας καθημερινής ζωής χαμηλού αποτυπώματος και καθηγητής από την Αγγλία με ειδικότητα πάνω στην ανθεκτικότητα κοινοτήτων, την περμακουλτούρα, της δημιουργίας εδώδιμου δάσους και σε συστήματα καλλιέργειας εδώδιμων με χαμηλό κόστος συντήρησης. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος σε διάφορες κοινοτικές προσπάθειες στο Λονδίνο και την Ευρώπη και γενικότερα, έχει διδάξει σε πολλές χώρες παγκοσμίως. Ο ίδιος, μετέτρεψε την δυσλεξία σε προτέρημά του αναπτύσσοντας το ταλέντο του στην παρατήρηση καθώς και τη συγκέντρωσή του σε μαθησιακές και εκπαιδευτικές μεθόδους. Σε νεαρή ηλικία, καθιέρωσε μια επιτυχημένη ηλεκτρονική συμβουλευτική και αφού κατάφερε να επιτύχει την οικονομική του ελευθερία, απέκτησε νέες δεξιότητες ως ομοιπαθητικός, δάσκαλος γιόγκα τα οποία και χρησιμοποίησε σε προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας της Ανάντα Μάργκα στην Αφρική, την Ασία και την ανατολική Ευρώπη. Παράλληλα με την περμακουλτούρα ο Ρακές προσανατολίζεται με μεγαλύτερη βαρύτητα στις ανθρώπινες δεξιότητες όσον αφορά την επικοινωνία και στη σχεδίαση των τόσο απαραίτητων επιτυχημένων κοινωνιών.

 

=== ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ===

«Μου δώσατε ένα τεράστιο δώρο, ένα δώρο από νέα μαθήματα, βαθιές σχέσεις, μοιραζόμενη αγάπη και μου δώσατε νέο όραμα – τόσο μαζικά εμπνευσμένο όσο και βαθύτατα προκλητικό. Τελειώνοντας εδώ, να πω, πως νιώθω πιο εμπνευσμένη από ποτέ, για να συνεχίζω να μεγαλώνω και να διευρύνομαι και ξέρω ότι είμαι μόνο μία από τους πολλούς που έχουν φύγει αισθανόμενοι το ίδιο με εμένα μετά από αυτά που έμαθαν από εσάς.» Talia

«Ευχαριστώ πολύ για όλη αυτή τη γνώση και την εμπειρία. Ήταν τόσο σπουδαίο να μάθουμε από εσάς και να εμβαθύνουμε στο θέμα των κοινοτήτων.» Jesika

«Ένα σπουδαίο ταξίδι μάθησης και συνεργασίας. Αυτό ήταν ένα απίστευτο highlight για μένα και μια μεταμορφωτική εμπειρία. Σας ευχαριστώ που με πήρατε στο ταξίδι. Είμαι πρόθυμος για περισσότερα!» Stef

«Η κοινότητά μας γνώρισε ένα μεταμορφωτικό, βαθιά μετακινούμενο ομαδικό ταξίδι υπό την καθοδήγησή σας. Ήσασταν με πολλούς τρόπους ο κηδεμόνας μας. Σας ευχαριστούμε για την ειλικρίνεια και τη δέσμευσή σας να δώσετε τη δυνατότητα στην ομάδα και σε καθένα από εμάς ξεχωριστά.» Rebecca

 

=== ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΟΣΙΟΚΡΑΤΙΑ ===

Η σοσιοκρατία αναπτύχθηκε ως μια νέα μέθοδος διαχείρισης των επιχειρήσεων, αλλά υιοθετήθηκε και σε πολλά διαφορετικά είδη δημόσιων, ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών και κοινοτικών οργανώσεων καθώς και σε επαγγελματικές ενώσεις.

Η σοσιοκρατία υποστηρίζει 2 θεμελιώδεις αρχές:

 1. Την οργανωτική αποτελεσματικότητα, δηλαδή την πραγματοποίηση του στόχου και του σκοπού του οργανισμού
 2. Την ισοτιμία μεταξύ των μελών. Κανείς δεν σιωπά, κανείς δεν αγνοείται, κανείς δεν καταπιέζεται, κανείς δεν κατέχει εξουσία πάνω στον άλλο.

Η συγκατάθεση, όπως ορίζεται και εφαρμόζεται σε σοσιοκρατικές οργανώσεις, θεωρείται αποτελεσματικότερη μέθοδος λήψης αποφάσεων από την αυταρχική λήψη αποφάσεων, επειδή προστατεύει την ικανότητα κάθε μέλους και μονάδας μιας οργάνωσης να εργάζεται αποτελεσματικά προς τον σκοπό. Τελικά, αυτή η μέθοδος λήψης αποφάσεων δημιουργεί εμπιστοσύνη και κατανόηση, παρόλο που ο στόχος της είναι να μειώσει τις τριβές και να διευκολύνει την αποτελεσματική δράση. Η διαδικασία συναίνεσης εκπαιδεύει τους συμμετέχοντες για τις ανάγκες των άλλων μελών για να κάνουν αποτελεσματικά το έργο τους.

Η σαφώς καθορισμένη, βασισμένη στις πληροφορίες και πολύ πειθαρχημένη διαδικασία λήψης αποφάσεων βοηθά τους οργανισμούς να παραμείνουν συγκεντρωμένοι και να κινηθούν γρήγορα, εξετάζοντας ένα θέμα και παίρνοντας αποφάσεις. Η δομή ανατροφοδότησης μεταξύ κύκλων και η συμμετοχή όλων των μελών του οργανισμού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων εξασφαλίζει μια ενωμένη οργάνωση.

Οι σοσιοκρατικές αρχές εφαρμόζονται τώρα σε όλο τον κόσμο στις επιχειρήσεις, τις μικρές επιχειρήσεις, τις νοσοκομειακές μονάδες, τα κολέγια, τις εκκλησίες και τις κοινοτικές κοινότητες, τις θρησκευτικές οργανώσεις, τα ιδιωτικά σχολεία και τις διεθνείς επαγγελματικές και εκπαιδευτικές οργανώσεις.

 

=== ΕΓΓΡΑΦΗ ===

Φόρμα εγγραφής εδώ: https://tinyurl.com/yaoc42fg

Εγγραφές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, για να κλείσουμε τον κατάλληλο χώρο (αν δεν χωράμε στον αγρό)!

Το εργαστήρι θα διεξαχθεί στα αγγλικά. Αν χρειάζεστε μετάφραση, ενημερώστε μας στα Σχόλια!

=== ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ===

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας

Rakesh: rakeshaji@gmail.com (για το περιεχόμενο του εργαστηρίου – αγγλικά μόνο)
Τίνα: tina.lymberis@gmail.com (για τον τόπο διεξαγωγής – αγγλικά και ελληνικά)

Facebook event

1 thought on “Βιωματική εμπειρία δημιουργίας ομάδας-κοινότητας με βάση τη Σοσιοκρατία και την Περμακουλτούρα

 1. Ellen sannier

  What do you have to say?
  Good morning
  I just find out about you !!!
  If , by chance I could be with you the 2 days : 17 and 18 ( i work the other days..)I will be very happy. Let me know if there is a chance to participate as I just bought a land and my goal is create a permaculture garden .
  Thank you so much for your response
  Ellen

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.