ΑΛΛΑΓΗ – από 5ήμερο σε 3ήμερο με την πιθανότητα να συμμετέχετε σε όσες μέρες θέλετε!
Το εγχείρημα «Μια τρύπα στον αγρό» σε συνεργασία με το SEYN (Sustainable Energy Youth Network) διοργανώνει ένα 3ήμερο, πρακτικό και θεωρητικό εργαστήριο, στην πεδινή Κορινθία με θέμα:
«Κατασκευάζουμε μαζί – ένα εργαστήριο γεμάτο ενέργεια, γνώση και κατασκευές»
Πότε: Παρασκευή 26 Μαΐου – Κυριακή 28 Μαΐου 2017
Διάρκεια: 3 ημέρες
Πού: Άγιος Χαράλαμπος, Κορινθία (κοντά στον Ισθμό)
Πρόγραμμα:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – Ηλιακός αποξηραντής τροφίμων
Η ιδέα της αποξήρανσης είναι πολύ παλιά. Ο ήλιος μας βοηθάει να διώξουμε όλα τα υγρά από τα τρόφιμα που θέλουμε να συντηρήσουμε να κρατήσουμε μόνο την σάρκα τους αποθηκευμένη και να την χρησιμοποιήσουμε οπότε μας αρέσει. Οι ηλιακοί αποξηραντές αποτελούνται από δύο τμήματα. Στο ένα γίνεται η «συλλογή» της ηλιακής ακτινοβολίας η οποία θερμαίνει τον αέρα και στο άλλο τμήμα, βρίσκονται οι τροφές που θέλουμε να αποξηράνουμε.
ΣΑΒΒΑΤΟ – Κατασκευή ηλιακού αποστακτήρα για καθάρισμα νερού.
Με την κατασκευή μιας απλής συσκευής μπορούμε να καθαρίσουμε ή να αφαλατώσουμε νερό, χρησιμοποιώντας τον φυσικό τρόπο με τον οποίο το θαλασσινό νερό μετατρέπεται σε βροχή, σε μικρότερη και ελεγχόμενη κλίμακα, με τη δύναμη του ήλιου.
ΚΥΡΙΑΚΗ – Ηλιακός φούρνος
Εδώ θα δούμε πως κατασκευάζεται ένας ηλιακός φούρνος, δηλαδή μια απλή κατασκευή η οποία θα μπορεί να μαγειρεύει οποιοδήποτε φαγητό ή να βράζει νερό, μόνο με την ηλιακή ενέργεια και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά το τζάμι και μετατρέπεται σε θερμότητα η οποία παγιδεύεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο εσωτερικό του κουτιού, αυξάνοντας συνεχώς τη θερμοκρασία (φαινόμενο του θερμοκηπίου).
ΚΥΡΙΑΚΗ – Ανάλυση και υπολογισμός εγκατάστασης (αυτόνομου ή και φορητού)
ενεργειακού συστήματος εκτός
δικτύου. Με την διαδικασία αυτή θα μάθουμε να υπολογίζουμε τις ανάγκες και καταναλώσεις και να σχεδιάζουμε από την αρχή το σύστημα που χρειαζόμαστε. Σκοπός είναι να αποκτήσουμε πλήρη γνώση πάνω στις άνεμο/υδρογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά πάνελ, τις μπαταρίες, τους μετασχηματιστές και τα ενεργειακά συστήματα σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης.
ΚΥΡΙΑΚΗ (αν έχουμε χρόνο) – Κατασκευή Ηλιακού φορτιστή κινητού και εργαλείων.
Μία πολύ χρήσιμη και φορητή κατασκευή, ο ηλιακός φορτιστής μπορεί να ξαναδώσει «ζωή» σε μια μεγάλη ποικιλία από φορητές συσκευές, όπως laptop, κινητά, ψηφιακές μηχανές και mp3 players.
Μερικά από τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε σε δεύτερη φάση:
Κατασκευή ηλιακού σύστηματος θέρμανσης νερού.
Η ηλιοθερμία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) και για υποβοήθηση συστήματος θέρμανσης χώρων, προθερμαίνοντας το νερό. Και στις δύο περιπτώσεις εκμεταλλεύεται την ηλιακή ακτινοβολία και ως εκ τούτου η χρήση της είναι δωρεάν. Τα ηλιοθερμικά συστήματα μπορούν να καλύψουν από 10%-60% τις ανάγκες μίας κατοικίας σε θέρμανση και σε ζεστά νερά χρήσης, προσφέροντας και αντίστοιχη εξοικονόμηση σε ρεύμα, πετρέλαιο, υγραέριο, … κλπ. Τα ηλιακά συστήματα θέρμανσης μπορούν να λειτουργήσουν σε συνδυασμό με οποιοδήποτε σύστημα θέρμανσης χώρων (καυστήρας πετρελαίου, ξύλου, βιομάζας, υγραερίου, αντλία θερμότητας, κλπ), είτε αφορά υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης είτε αφορά καινούργια εγκατάσταση.
Πλυντήριο με κινητική ενέργεια (pedal power) και άλλες εφαρμογές κινητικής ενέργειας. Η βασική ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα ποδήλατο ως πηγή ενέργειας, και να το συνδέσουμε σε ένα παλιό πλυντήριο ρούχων.
Άλλες χρήσιμες πληροφορίες
Πόσο: €65 για τις 3 μέρες, αλλιώς €25/ημέρα
Διαμονή: σε δική σας σκηνή. Εάν μένετε στην περιοχή, μπορείτε να πηγαινοέρχεστε!
Φαγητό: συμπεριλαμβάνεται τσάι και ένα κυρίως γεύμα. Φέρτε τα δικά σας πρωινά, καφέδες, φρούτα, σνακ και ό,τι χρειάζεστε για την βγάλετε πριν και μετά το γεύμα. Προτείνουμε να φέρτε σνακ/κέικ να μοιραστούμε!
Δηλώσεις συμμετοχής: εδώ μέχρι 23 Μαΐου 2017
Μια μέρα πριν την έναρξη του εργαστηρίου, θα επικοινωνήσουμε μαζί σας με τις τελικές λεπτομέρειες και τα στοιχεία των άλλων συμμετεχόντων ώστε να κανονίσετε το μοίρασμα της διαδρομής εάν έρχεστε από μακριά.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ
Άλεξ Φιλιππίδης. Ο Άλεξ θέλει να ζει σε ένα κόσμο, που τροφοδοτείται από την ανθρώπινη ενέργεια, ένα κόσμο γεμάτο από ενδυναμωμένους ανθρώπους και κοινότητες, ένα κόσμο που μοιράζεται γνώση και πολιτισμό. Στο ενδιάμεσο, χρησιμοποιεί ένα πεδίο ενέργειας γύρω του που απωθεί την αρνητικότητα και ελκύει αυτούς που θέλουν την αλλαγή, τους πρακτικούς/doers και τους σκεπτόμενους/thinkers.
Ως επαγγελματίας με εμπειρία πάνω από 8 χρόνια, σε συνέχεια του Master στον ενεργειακός σχεδιασμό και διαχείριση που έκανε στην Δανία, έχει εργαστεί ως αναλυτής, σύμβουλος, εγκαταστάτης και στην διαχείριση έργων. Ένας έμπειρος DIYer και εμπνευσμένη ομιλητής και εκπαιδευτής, από μικρός ανέπτυξε αυτό που αποκαλεί “πραγματικές δεξιότητες (επι)βίωσης”, που σημαίνει φυσική δόμηση, ενεργειακή αυτονομία, συλλογή νερού, την οικοδόμηση της κοινότητας και πολιτισμού.
Όταν δεν συντονίζει το Sustainable Energy Youth Network ή ασχολείται με διάφορες πρωτοβουλίες, μπορεί κανείς να τον βρει να καλλιεργεί λαχανικά στην Ολλανδία, να εμπνέει κόσμο στην Κροατία, να προωθεί τους ενεργειακούς τοπικούς συνεταιρισμούς ή να κάνει έργα στην Ελλάδα και παραπέρα.
«Η ενέργεια σου προσελκύει την φυλή σου», μία από τις αγαπημένες του ρήσεις, θα γίνει πραγματικότητα μόνο εάν έρθεις με ένα χαμόγελο και την ενέργεια να αλλάξουμε μαζί τον κόσμο και την κοινότητα μας που μεγαλώνει μέρα με την μέρα σε όλο τον κόσμο.
Τι είναι το Sustainable Energy Youth Network (SEYN)
Το SEYN είναι ένα δίκτυο από και για νέους, που χτίζουν ένα μέλλον βασισμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσα από μια κοινοτική και συνεταιριστική προσέγγιση, ως μέρος της παγκόσμιας σκηνής της κοινοτικής ενέργειας. Για το SEYN, η ενέργεια δεν είναι απλά κιλοβατώρες, αλλά ένας σημαντικός πόρος για κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη που προωθεί την κοινωνική ισότητα, καταπολεμά την φτώχεια, βοηθάει στην οικοδόμηση κοινωνιών αυτάρκειας και με ανθρώπους να παίρνουν την δύναμη στα χέρια τους. Προωθούμε μια ολιστική προσέγγιση στην ενέργεια, συνδυάζοντας κοινωνικές πτυχές και επιπτώσεις, το σεβασμό για το περιβάλλον, τη λήψη αποφάσεων με βάση τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και τη σύνδεσή τους προς ένα πραγματικά βιώσιμο τρόπο ζωής, η οποία περιλαμβάνει την στέγαση, διατροφή, κινητικότητα, το νερό, τα δικαιώματα των ανθρώπων και ζώων, τον πολιτισμό, την φροντίδα, την εκπαίδευση και, φυσικά, την ίδια την ενέργεια. Το δίκτυο ξεκίνησε ως ιδέα στα μέσα του 2014, σε ένα Φόρουμ Νεολαίας στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα. Μετά οργανώνοντας διάφορες εργαστήρια κατάρτισης, όπως οι Ακαδημίες Ενέργειας σε Ελλάδα, Κροατία και Ισπανία, το SEYN σχετικά πρόσφατα ιδρύθηκε επίσημα ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός στο Βέλγιο, με ενσωματωμένες τις συνεταιριστικές αρχές.
Το SEYN εμπνέεται και προωθεί την κοινωνική και συνεργατική προσέγγιση. Όλα τα μέλη μας (22 ιδρυτές από 6+ χώρες και 1300+ υποστηρικτές) μοιράζονται το ίδιο πάθος, ηθική, τις αξίες και το κίνητρο για την αλλαγή, συνδυάζοντας διαφορετικά υπόβαθρα και δεξιότητες. Το SEYN είναι περήφανο που έχει μέλη από πολλές χώρες, ιδιαίτερα ενεργά που συνεργάζονται σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, με τη χρήση καινοτόμων εργαλείων συνεργασίας, προωθώντας παράλληλα και λειτουργώντας υπό τις συνεταιριστικές αξίες και διαδικασίες.
Το SEYN είναι μια αναπτυσσόμενη πλατφόρμα νέων και πιο έμπειρων ανθρώπων, που στοχεύει στο να αλληλεπιδρούν και να συνεργάζονται, να ανταλλάσσουν εμπειρίες, πληροφορίες, βέλτιστες πρακτικές, τεχνογνωσία, μάθηση και εκπαίδευση, τη σύνδεση με άλλους νέους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα κοινοτικά ωφέλιμα έργα τους, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την δόμηση ουσιαστικών σχέσεων, πέρα από τα σύνορα ή άλλων φυσικών ή κοινωνικών περιορισμών.
Δεν κατάλαβα που είναι ακριβως ο χώρος, και ποιές ώρες αρχίζουν τα εργαστήρια, θα ήθελα να κάνω ρεπορτάζ για Κορινθιακή και διαδικτυακή εφημερίδα, Μαργαρίτα Σπηλιοπούλου γεια χαρά 6944103444