Κυριακές στο κτήμα. Ελάτε να καλλιεργηθούμε στην Ηλεία!

Κυριακες στο κτημα-Λαμπροπούλου

Εισαγωγική Ημερίδα
Γνωριμία με την permaculture & με το Κτήμα Οικογένειας Λαμπροπούλου
09:30 – 19:30, Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014
Άγιος Ηλίας Πύργου, Ηλεία
€30 με μεσημεριανό γεύμα, τσάι, φρούτα εποχής – όλα βιολογικά!

Οι «Κυριακές στο κτήμα» είναι μια νέα πρωτοβουλία όπου διερευνούμε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε την permaculture σε ένα κτήμα, μαθαίνουμε για τη διατροφική αυτάρκεια και γνωρίζουμε τους τοπικούς μας παραγωγούς.

Η permaculture μας δείχνει πώς μπορούμε να καλύψουμε όλες μας τις ανάγκες χρησιμοποιώντας αρχαίες τεχνικές μαζί με καινούργια τεχνογνωσία, σεβόμενοι τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Απευθύνεται σε εσάς που είστε έτοιμοι να πάρετε την ευθύνη για τη θετική αλλαγή στα χέρια σας, μαθαίνοντας πώς να αυξήσετε την αυτάρκεια και την αυτονομία σας, προσαρμόζοντας και προστατεύοντας τον εαυτό σας και τις περιουσίες σας από τις μεταβαλλόμενες κλιματικές και οικονομικές συνθήκες. [Δείτε εδώ για τον απολογισμό του σεμιναρίου]

Εάν υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον θα ξεκινήσουμε μια σειρά μαθημάτων, μία Κυριακή κάθε μήνα με:

  • τη θεωρία και την πρακτική της permaculture
  • τη διατροφική αυτάρκεια
  • χώρο για αυτοσχεδιασμό βάσει των αναγκών μας.

Μέσω της σειράς μαθημάτων στοχεύουμε να:

  • αποκτήσουμε τα εργαλεία για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε ανθεκτικά συστήματα ώστε να δημιουργήσουμε αφθονία και να μειώσουμε τις εισροές της προσωπικής μας ενέργειας
  • αναδυθούν οι ωφέλιμες σχέσεις στην τοπική μας κοινωνία και να διερευνήσουμε πώς μπορούμε να τις αξιοποίησουμε, ξεκινώντας (για όσους ενδιαφέρονται) μια πρωτοβουλία ανταλλακτικής οικονομίας με το Κτήμα Οικογένειας Λαμπροπούλου
  • κάνουμε βήματα προς τη διατροφική μας αυτάρκεια, αντλώντας από τη γνώση και εμπειρία της Αθανασίας Λαμπροπούλου, η οποία καλλιεργεί βιολογικά προϊόντα για σχεδόν 20 χρόνια, μαθαίνοντας για τις εποχιακές δραστηριότητες όπως: τι φυτεύουμε, πώς και πότε, διάσωση σπόρων (ντόπιων ποικιλιών), αναγνώριση χόρτων, μεταποίηση προϊόντων και ούτω καθεξής.

Αυτό το σεμινάριο είναι αφενός μια αφετηρία για ενημέρωση και εκπαίδευση, αφετέρου ένα σημείο αλληλοϋποστήριξης για τη συνδημιουργία μιας καλύτερης ζωής. Είναι κατάλληλο για όλους, ανεξάρτητα από την προσωπική σας κατάσταση.

Πρόγραμμα ημερίδας – 2 Νοεμβρίου 2014

09:00-09:45Εγγραφές
10:00-11:301. Η φιλοσοφία και το φάσμα της permaculture
11:30-12:00Διάλειμμα
12:00-13:302. Οι αρχές σχεδιασμού της permaculture - τι πρέπει να σκεφτόμαστε όταν σχεδιάζουμε το κτήμα μας
13:30-16:00Διάλειμμα για μαγείρεμα, φαγητό, καθάρισμα και γνωριμίες με τους τοπικούς καλλιεργητές
16:00-17:303. Περιήγηση στο κτήμα, Διατροφική Αυτάρκεια, Πρακτική άσκηση
17:30-18:00Διάλειμμα
18:00-19:304. Χώρος για αυτοσχεδιασμό, ερωτήσεις και κάλυψη των αναγκών μας
20:00-22:00Προαιρετικό: Συζητήσεις/προβολή ντοκιμαντέρ
  • Η συνέπεια στην ώρα μας είναι απαραίτητη για την αρμονική διεξαγωγή του σεμιναρίου
  • Η σειρά των ενοτήτων ενδέχεται να αλλάξει βάσει τοπικών συνθηκών και προσωπικών αναγκών
  • Εκδήλωση στο facebook

Για την εισηγήτρια – Τίνα Λυμπέρη 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΈχοντας εκπαιδευτεί ως Ηλεκτρονικός Μηχανικός, Εκπαιδευτικός Ενηλίκων μέχρι και Παραγωγός Βίντεο, η Τίνα τώρα συνδυάζει τα πάθη της με τις δεξιότητές της για να διαδώσει την επιστήμη ζωής που ερευνά από το 2010: την permaculture. Για την Τίνα η permaculture είναι λύση για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, γι’ αυτό γράφει εκπαιδευτικά άρθρα στο blog της και διοργανώνει εργαστήρια και σεμινάρια προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους σε έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής. Εστιάζει στη χρήση των πόρων που έχουμε ήδη στη διάθεσή μας, με απώτερο σκοπό την προσωπική μας καλλιέργεια, αυτάρκεια και αυτονομία.

 Το 2014 ανέλαβε τη μετάφραση ενός βιβλίου permaculture (earth user’s guide to permaculture, Rosemary Morrow) ώστε να μπορέσει περισσότερος κόσμος να μπει στο νόημα και φιλοσοφία της αληθινής σημασίας της αειφορίας. Το βιβλίο αναμένεται να εκδοθεί το 2015 – αν θέλετε να προ-πληρώσετε το βιβλίο, βοηθώντας έτσι στην έκδοσή του γρηγορότερα, παρακαλώ δείτε εδώ.

 

Τόπος διεξαγωγής

lampropoulou 1aΚτήμα βιολογικής καλλιέργειας με ειδίκευση στα πράσινα σπαράγγια και στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Από το κτήμα μπορείτε τώρα να αγοράζετε μια μεγάλη ποικιλία βιολογικών προϊόντων, η οποία επεκτείνεται συνεχώς! Εδώ ξεκίνησε η πρωτοβουλία που συνδέει τους βιοκαλλιεργητές με τους καταναλωτές της περιοχής τους: «Καλάθια ντόπιων, βιολογικών, εποχιακών προϊόντων» στην Αμαλιάδα.

Πατήστε εδώ για οδηγίες πρόσβασης. Αν υπάρχει η ανάγκη, θα σας συνδέσουμε με τους άλλους συμμετέχοντες για να κανονίσετε το μοίρασμα της διαδρομής και του κόστους μεταξύ σας.

Κτήμα με ήλιους


Διατροφή

Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται ένα μεσημεριανό γεύμα, τσάι και φρούτα. Εάν έχετε κάποιες δυσανεξίες/αλλεργίες, παρακαλώ ενημερώστε μας όταν κλείνετε τη θέση σας. Φέρτε ό,τι θέλετε για σνακ ή για να καλύψετε τις ιδιαίτερες διατροφικές σας απαιτήσεις. Υπάρχει περίπτωση να συμβάλλουμε όλοι μας στο μαγείρεμα και στο καθάρισμα της κουζίνας.


Διαμονή

Ελπίζουμε πως θα είστε από την τοπική περιοχή, οπότε θα πάτε στα σπίτια σας τα βράδια. Ωστόσο, αν έρχεστε από μακριά θα σας συνδέσουμε με τους τοπικούς μαθητές για να οργανώσετε φιλοξενία μεταξύ σας ή θα σας προτείνουμε διαμονή στην τοπική περιοχή.

 

Εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας!

1) Εγγραφείτε εδώ μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 2014. Οι θέσεις είναι περιορισμένες!

2) Με την επιβεβαίωση της θέσης σας, θα σας στείλουμε τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού για να καταθέσετε την προπληρωμή των €30. Τα έσοδα θα ρεύσουν προς την αυτο-έκδοση του εγχειριδίου permaculture στα ελληνικά.

Για όσους επιθυμούν να συμμετέχουν αλλά έχουν δυσκολίες πληρωμής, γράψτε το στα σχόλια της φόρμας εγγραφής για να διερευνήσουμε τις πιθανότητες μερικής υποτροφίας μέσω ανταλλαγής.

Facebook event

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.