Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου μαζευτήκαμε 21 άτομα για να εγκαινιάσουμε την πρωτοβουλία Κυριακές στο κτήμα, όπου διερευνούμε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε την permaculture σε ένα κτήμα, μαθαίνουμε για τη διατροφική αυτάρκεια και γνωρίζουμε τους τοπικούς μας παραγωγούς. Είχαμε 4 πρόθυμους εθελοντές, οι οποίοι μαγείρευαν το Σάββατο και την Κυριακή και άλλους 16 μαθητές, συμπεριλαμβανομένου και της Αθανασίας και του Δημήτρη, τους βιοκαλλιεργητές του κτήματος της οικογένειας Λαμπροπούλου. Με την Αθανασία και το Δημήτρη είχα ξεκινήσει την πρωτοβουλία «Καλάθια ντόπιων βιολογικών εποχιακών προϊόντων» το Νοέμβρη του 2012 και είναι μία σχέση η οποία εξελίσσεται συνεχώς!
Δομή της ημέρας
>> Γνωριμίες: Η μέρα ήταν τόσο ηλιόλουστη, που δεν μπορέσαμε παρά να ξεκινήσουμε τις γνωριμίες μας έξω στον ήλιο. Ο κάθε ένας από εμάς είπε λίγο για τον εαυτό του, για τα πάθη του και τι ήθελε να αποκομίσει από την ημερίδα.
>> Παρουσιάσεις:
Η φιλοσοφία και το φάσμα της permaculture
Οι αρχές σχεδιασμού της permaculture
>> Περιήγηση & Διατροφική Αυτάρκεια: Η Αθανασία και ο Δημήτρης μας έκαναν μια περιήγηση στο κτήμα τους, όπου μας έδειξαν έμπρακτα τι κάνουν για τη διατροφική αυτάρκεια της οικογένειάς τους αλλά και για το βιοπορισμό τους. Επίσης αναγνωρίσαμε και συλλέξαμε χόρτα και μάθαμε για διάφορες καλλιέργειες και φυτά τα οποία ήταν πρωτόγνωρα για τους περισσότερους.
>> Πρακτική άσκηση: Φυτέψαμε φραουλιές μέσα σε μια χοντρή στρώση άχυρου – αντί του μαύρου πλαστικού που θα έβαζαν – και μάθαμε για την κομποστοποίηση.
>> Αυτοσχεδιασμό: καλύψαμε κάποιες απορίες, όπως πχ. το πώς χτίζουμε μια σπείρα βοτάνων, είπαμε μερικές σκέψεις για το πώς μπορεί να γίνει η μετάβαση σε μια πιο αρμονική ζωή και ανοίξαμε τη συζήτηση για το πώς θα μπορούσαμε να ξεκινήσουν συνεργασίες με το κτήμα της οικογένειας Λαμπροπούλου. Αυτός άλλωστε ήταν ο απώτερος σκοπός της εκδήλωσης: να αναδυθούν οι ωφέλιμες σχέσεις στην τοπική μας κοινωνία και να διερευνήσουμε πώς μπορούμε να τις αξιοποίησουμε, ξεκινώντας (για όσους ενδιαφέρονται) μια πρωτοβουλία ανταλλακτικής οικονομίας με το Κτήμα Οικογένειας Λαμπροπούλου. Ήδη εκδηλώθηκε κάποιο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες.
Το φαγητό είναι σημαντικό!
Στα διαλείμματα φάγαμε καλά, χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν πιο πολλά υλικά από το κτήμα της οικογένειας Λαμπροπούλου! Πατώντας τους παρακάτω συνδέσμους θα βρείτε τις συνταγές για τα φαγητά που ετοιμάσαμε εμείς. Είχαμε επίσης πολύ νόστιμες συνεισφορές από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι συμμετείχαν με μειωμένη τιμή στο σεμινάριο με αντάλλαγμα τη συνεισφορά φαγητού για την ομάδα.
> Πρωινό: Κέικ καρότου, Τυρόπιτα με κολοκύθα
> Μεσημεριανό: Κολοκυθοκεφτέδες με γλυκοπατάτα, Σαλάτα με ρόκα και ρόδι, Τάρτα με μπρόκολο, Τουρλού με χειμωνιάτικα λαχανικά, Αρνί κατσαρόλας με πράσινες πιπεριές
> Απογευματινό: Κέικ χωρίς βούτηρο με σταφίδες και κομπόστα αχλαδιού
My highlights
>> Για μένα το πιο μεγάλο επίτευγμα ήταν πως η Αθανασία και ο Δημήτρης (οι βιοκαλλιεργητές) ήταν ανοιχτοί και θετικοί και παρακολούθησαν όλο το σεμινάριο με ενδιαφέρον. Η Αθανασία μου είπε πως αν ήξερε μερικά από αυτά που έμαθε, θα έκανε κάποια πράγματα διαφορετικά και πως από εδώ και στο εξής θα κάνει κάποια πράγματα που έχει στο πρόγραμμα με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι σχεδίαζε! Ήδη με την πρακτική άσκηση, όπου χρησιμοποιήσαμε άχυρο αντί για μαύρο πλαστικό για την καταστολή αυτοφυών, έδειξαν έμπρακτα πως είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες. Περιμένουμε τώρα να μιλήσουν τα αποτελέσματα!
>> Οι άνθρωποι που μοιράστηκαν αυτή την εμπειρία μαζί μας ήταν έτοιμοι να μάθουν για την permaculture και απ’ ότι φαίνεται αποκόμισαν αυτά που ήθελαν, απόλαυσαν την ημέρα και το φαγητό! Επίσης γνώρισαν το κτήμα βιολογικής καλλιέργειας της περιοχής τους οπότε άνοιξαν τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ τους.
>> Έχουμε αρκετό ενδιαφέρον να συνεχίσουμε τις Κυριακές στο κτήμα, και ήδη συζητάμε να κάνουμε 4 ακόμα ημερίδες, μία Κυριακή το μήνα από το Φλεβάρη μέχρι το Μάη, ξεκινώντας με το σπορείο μας!
Τι θα έκανα διαφορετικά
>> Θα έκανα πιο εμφανή την επιλογή του ανταλλάγματος για τη μειωμένη τιμή. Θα μοίραζα την ευθύνη του φαγητού για 2 λόγους. Επειδή
α) γνωρίζω πως η τιμή των €30 είναι απαγορευτική για κάποιους συμμετέχοντες (αν και μου είπαν πως ήταν δικαιολογημένη βάσει του τι αποκόμισαν) και
β) μας πήρε πολύ χρόνο και ενέργεια η οργάνωση του φαγητού.
Δηλαδή, θα ζητούσα συνεισφορές φαγητού από πιο πολλούς συμμετέχοντες (και την κάλυψη άλλων αναγκών που είχαμε) με αντάλλαγμα τη μειωμένη τιμή, ώστε να μοιραστεί το φορτίο δουλειάς και να μειωθεί η επιβάρυνση του κόστους για όσους έχουν δυσκολίες πληρωμής. Νομίζω πως είναι μια win-win κατάσταση. Ήδη το έχω βάλει στη φόρμα εγγραφής για το επόμενο σεμινάριο!
[Η τιμή των €30 είναι ώστε να προσελκύσει τους σοβαρά ενδιαφερόμενους, να βοηθήσει με την αυτο-έκδοση του βιβλίου permaculture πάνω στο οποίο εργάζομαι, να καλύψει τα έξοδα και τον κόπο μου, αλλά και να εξασφαλίσει ένα νοστιμότατο βιολογικό μενού, παρέχοντας ένα επιπλέον εισόδημα για τους τοπικούς μας βιοκαλλιεργητές]
Τελικές σκέψεις…
Έφυγα με την αίσθηση και την ικανοποίηση πως το ίδιο το σεμινάριο ήταν η προσωποποίηση μιας σημαντικής αρχής σχεδιασμού της permaculture: Μικρές και αργές λύσεις. Πριν από 2 χρόνια όταν γνώρισα τους βιοκαλλιεργητές και τους ανθρώπους της περιοχής, δεν θα ήμασταν σε θέση να κάνουμε αυτό το σεμινάριο, όσο και να ανυπομονούσα για αυτό. Ούτε τους ήξερα, ούτε με ήξεραν. Συνεργαστήκαμε, αρεστήκαμε, εμπιστευτήκαμε και εξελιχθήκαμε ώστε να φτάσουμε στο στάδιο ενός σεμιναρίου permaculture και να είναι ανοιχτοί στο να εφαρμόσουν μερικές νέες ιδέες στο κτήμα τους…
Βλέπω καθημερινά πως μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα και η ημερίδα αυτή ήταν ένα ζωντανό παράδειγμα αυτού. Εάν θέλετε να συμμετέχετε στα επόμενα, δηλώστε το ενδιαφέρον σας σε αυτή τη φόρμα.
Εις περισσότερα θαύματα λοιπόν!
Looks like a very fun, delicious and educational day! xx
ΠΡΑΓΜαΤΙΚΑ ΑΠΟΛΑΥΣΑ ΤΗΝ ΤΟΣΟ ΓΛΑΦΥΡΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ, ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ . ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΗΜΟΥΝ ΜΑΖΙ ΣΑΣ….ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ, ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΑΓΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ PERMACULTURE.