ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ: Κυριακές στο κτήμα. Ελάτε να καλλιεργηθούμε στην Αρκαδία!

Κυριακες στο κτημα - Σμυρνη

Εισαγωγική Ημερίδα
Γνωριμία με την permaculture & με το Οικολογικό Μονοπάτι Παν
09:30 – 19:30, Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014
Λεοντάρι, Αρκαδία

€30 για σεμινάριο & διατροφή
ή
€15 για σεμινάριο & διατροφή με αντάλλαγμα

Οι «Κυριακές στο κτήμα» είναι μια νέα πρωτοβουλία όπου διερευνούμε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε την permaculture σε ένα κτήμα, μαθαίνουμε για τη διατροφική αυτάρκεια και γνωρίζουμε τους τοπικούς μας παραγωγούς.

Η permaculture μας δείχνει πώς μπορούμε να καλύψουμε όλες μας τις ανάγκες χρησιμοποιώντας αρχαίες τεχνικές μαζί με καινούργια τεχνογνωσία, σεβόμενοι τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Απευθύνεται σε εσάς που είστε έτοιμοι να πάρετε την ευθύνη για τη θετική αλλαγή στα χέρια σας, μαθαίνοντας πώς να αυξήσετε την αυτάρκεια και την αυτονομία σας, προσαρμόζοντας και προστατεύοντας τον εαυτό σας και τις περιουσίες σας από τις μεταβαλλόμενες κλιματικές και οικονομικές συνθήκες.

Εάν υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον θα ξεκινήσουμε μια σειρά μαθημάτων, μία Κυριακή κάθε μήνα με:

  • τη θεωρία και την πρακτική της permaculture
  • τη διατροφική αυτάρκεια
  • χώρο για αυτοσχεδιασμό βάσει των αναγκών μας.

Μέσω της σειράς μαθημάτων στοχεύουμε να:

  • αποκτήσουμε τα εργαλεία για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε ανθεκτικά συστήματα ώστε να δημιουργήσουμε αφθονία και να μειώσουμε τις εισροές της προσωπικής μας ενέργειας
  • αναδυθούν οι ωφέλιμες σχέσεις στην τοπική μας κοινωνία και να διερευνήσουμε πώς μπορούμε να τις αξιοποίησουμε, ξεκινώντας (για όσους ενδιαφέρονται) μια πρωτοβουλία ανταλλακτικής οικονομίας με το Οικολογικό Μονοπάτι Παν
  • κάνουμε βήματα προς τη διατροφική μας αυτάρκεια, αντλώντας από την γνώση και εμπειρία των αδελφών Σμυρνή, η οποίοι καλλιεργούν πάνω από 20 χρόνια, μαθαίνοντας για τις εποχιακές δραστηριότητες όπως: τι φυτεύουμε, πώς και πότε, διάσωση σπόρων (ντόπιων ποικιλιών), αναγνώριση χόρτων, μεταποίηση προϊόντων και ούτω καθεξής.

Αυτό το σεμινάριο είναι αφενός μια αφετηρία για ενημέρωση και εκπαίδευση, αφετέρου ένα σημείο αλληλοϋποστήριξης για τη συνδημιουργία μιας καλύτερης ζωής. Είναι κατάλληλο για όλους, ανεξάρτητα από την προσωπική σας κατάσταση.

Πρόγραμμα ημερίδας – 16 Νοεμβρίου 2014

09:00-09:45Εγγραφές
10:00-11:301. Η φιλοσοφία και το φάσμα της permaculture
11:30-12:00Διάλειμμα
12:00-13:302. Οι αρχές σχεδιασμού της permaculture - τι πρέπει να σκεφτόμαστε όταν σχεδιάζουμε το κτήμα μας
13:30-16:00Διάλειμμα για μαγείρεμα, φαγητό, καθάρισμα και γνωριμίες με τους τοπικούς καλλιεργητές
16:00-17:303. Περιήγηση στο κτήμα, Διατροφική Αυτάρκεια, Πρακτική άσκηση
17:30-18:00Διάλειμμα
18:00-19:304. Χώρος για αυτοσχεδιασμό, ερωτήσεις και κάλυψη των αναγκών μας
20:00-22:00Προαιρετικό: Συζητήσεις/προβολή ντοκιμαντέρ
  • Η συνέπεια στην ώρα μας είναι απαραίτητη για την αρμονική διεξαγωγή του σεμιναρίου
  • Η σειρά των ενοτήτων ενδέχεται να αλλάξει βάσει τοπικών συνθηκών και προσωπικών αναγκών
  • Εκδήλωση στο facebook

Για την εισηγήτρια – Τίνα Λυμπέρη 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΈχοντας εκπαιδευτεί ως Ηλεκτρονικός Μηχανικός, Εκπαιδευτικός Ενηλίκων μέχρι και Παραγωγός Βίντεο, η Τίνα τώρα συνδυάζει τα πάθη της με τις δεξιότητές της για να διαδώσει την επιστήμη ζωής που ερευνά από το 2010: την permaculture. Για την Τίνα η permaculture είναι λύση για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, γι’ αυτό γράφει εκπαιδευτικά άρθρα στο blog της και διοργανώνει εργαστήρια και σεμινάρια προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους σε έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής. Εστιάζει στη χρήση των πόρων που έχουμε ήδη στη διάθεσή μας, με απώτερο σκοπό την προσωπική μας καλλιέργεια, αυτάρκεια και αυτονομία.

 Το 2014 ανέλαβε τη μετάφραση ενός βιβλίου permaculture (earth user’s guide to permaculture, Rosemary Morrow) ώστε να μπορέσει περισσότερος κόσμος να μπει στο νόημα και φιλοσοφία της αληθινής σημασίας της αειφορίας. Το βιβλίο αναμένεται να εκδοθεί το 2015 – αν θέλετε να προ-πληρώσετε το βιβλίο, βοηθώντας έτσι στην έκδοσή του γρηγορότερα, παρακαλώ δείτε εδώ.

Τόπος διεξαγωγής

Οικολογικό Μονοπάτι Παν, Λεοντάρι Αρκαδίας

logo monopati pan

Στα 150 στρέμματα του οικογενειακού τους κτήματος, ή αλλιώς «Οικολογικό Μονοπάτι Παν», όπως το αποκαλούν τα αδέλφια, καλλιεργούνται ελιές, αμπέλια, βότανα δημητριακά και αρωματικά φυτά. Το κτήμα έχει νοτιοδυτικό προσανατολισμό και βρίσκεται σε πλαγιά απέναντί από το Λύκαιο Όρος. Ξεκινάει από τον παλιό οικισμό Γαβριά με ένα μονοπάτι και συνεχίζει στην πλαγιά με μια διαδρομή που διασχίζει τις καλλιέργειες. Όλες οι καλλιεργητικές εργασίες στο κτήμα γίνονται με τις αρχές και τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας. Επίσης, η οικογένεια Σμυρνή ασχολείται με τη νομαδική μελισσοκομία. Σε μια μονάδα 400 κυψελών, παράγεται μέλι, γύρη, βασιλικός πολτός και γενετικό υλικό (βασίλισσες) που στέλνονται σε όλη την Ελλάδα. Βρείτε μας στο facebook.

Οδηγίες πρόσβασης θα σας αποσταλούν με την επιβεβαίωση της εγγραφής σας.  Αν υπάρχει η ανάγκη, θα σας συνδέσουμε με τους άλλους συμμετέχοντες για να κανονίσετε το μοίρασμα της διαδρομής και του κόστους μεταξύ σας.

 

κτήμα με μελίσσια & κάστρο


Διατροφή

Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται ένα μεσημεριανό γεύμα, τσάι και φρούτα. Εάν έχετε κάποιες δυσανεξίες/αλλεργίες, παρακαλώ ενημερώστε μας όταν κλείνετε τη θέση σας. Φέρτε ό,τι θέλετε για σνακ ή για να καλύψετε τις ιδιαίτερες διατροφικές σας απαιτήσεις. Υπάρχει περίπτωση να συμβάλλουμε όλοι μας στο μαγείρεμα και στο καθάρισμα της κουζίνας.


Διαμονή

Ελπίζουμε πως θα είστε από την τοπική περιοχή, οπότε θα πάτε στα σπίτια σας τα βράδια. Ωστόσο, αν έρχεστε από μακριά θα σας συνδέσουμε με τους τοπικούς μαθητές για να οργανώσετε φιλοξενία μεταξύ σας ή θα σας προτείνουμε διαμονή στην τοπική περιοχή.

 

Εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας μέχρι την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014!

1) Καταθέστε την πληρωμή των €30 ή των €15 μέσω τραπέζης και σημειώστε την «Αιτιολογία προς δικαιούχο» [πχ ΛΕΟΝΤΑΡΙ + ΕΠΩΝΥΜΟ ΣΑΣ]

Alpha Bank
Λυμπέρη Κωνσταντίνα
IBAN: GR80 0140 3490 3490 0231 0032 116

Απλός αριθμός λογαριασμού: 349-00-2310032116

 2) Συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής, όπου θα συμπληρώσετε και την προσφορά σας εάν επιλέξατε τη μειωμένη τιμή.


Σημειώσεις:

Η τιμή των €30 είναι ώστε να προσελκύσει τους σοβαρά ενδιαφερόμενους, να βοηθήσει με την αυτο-έκδοση του βιβλίου permaculture πάνω στο οποίο εργάζομαι, να καλύψει τα έξοδα και τον κόπο μου, αλλά και να εξασφαλίσει τη διατροφή μας.

Ωστόσο, γνωρίζω πως η τιμή των  €30 είναι απαγορευτική για κάποιους από εσάς, οπότε προσφέρω την ειδική τιμή των €15 με κάποιο αντάλλαγμα (δείτε παρακάτω) για άτομα που δυσκολεύονται με το κόστος ή απλά θέλουν να μπουν στη νοοτροπία της ανταλλακτικής οικονομίας.


Ανταλλαγές για τη μειωμένη τιμή:

> Μια πιατέλα με φαγητό/πίτα για μεσημέρι, μια σαλάτα, ένα κέικ/γλυκό ή/και φρούτα από τον κήπο σας (για τις πρώτες 10 εγγραφές – θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

> Βιολογικά προϊόντα όπως ξηρούς καρπούς, αυγά, μέλι, πετιμέζι, ταχίνι, λιαστές ντομάτες, αλεύρι ολικής/ζέας/μαυραγάνι, ελιές, λάδι, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα (σύκα, σταφίδες, κλπ)

> Φιντάνια οπωρωφόρων δέντρων

> Προτζέκτορα

> Κάντε μου μία πρόταση!!


 

Facebook event

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.