Σημαντικό και συμπαντικό

Tina & the village sunsetΠαιδιά, είναι σημαντικό να εξομολογηθώ:

Δεν ξέρω τίποτα. I’m full of shit (γεμάτη σκατά), όπως λένε και οι Αυστραλοί. Απλά επειδή αυτά τα σκατά είναι κάτι που θα φάμε στη μούρη ούτως ή άλλως, καλό θα ήταν να τα ακούσετε από μένα, μιας και αποφάσισα πως ένας από τους σκοπούς της ζωής μου είναι να ενθαρρύνω τους συνταξιδιώτες μου να δούνε τα πράγματα με θετική αντίληψη. Δες το αλλιώς και τέτοια πράγματα. Yeah!!

Κάθε μέρα ακούω τους αγαπημένους μου συνανθρώπους να λένε πως “πρέπει να κάνω αυτό”, “είναι σημαντικό να κάνω εκείνο”, “δεν υπάρχει περίπτωση να έχω αυτό το αποτέλεσμα εάν δεν κάνω αυτό”…. και πάει λέγοντας. Βλέπω την μητέρα να λέει “μην το κάνεις αυτό, γιατί κάτι κακό θα συμβεί!!” Και λέω στον εαυτό μου: “Τά’ χουμε χάσει τελείως, ή μου φαίνεται;”

Τι πρέπει να κάνεις, γιατί και πως; Πρώτα απ’ όλα φωτιά στα πρέπει όπως τραγούδησε μία από αυτές τις προπαρασκευασμένες κατασκευές της ελληνικής μουσικής σκηνής. Επιτέλους, κάτι σημαντικό είπε κάποιος τραγουδιστής, αλλά το έχωσε τόσο βαθιά μέσα στον κώλο του πουθενά που δεν μπόρεσε να βγάλει κανείς κάποιο νόημα που τσιγκλίζει τη ζωή του προς έναν καλύτερο δρόμο.

Λοιπόν, όπως έλεγα. Φωτιά στα πρέπει. Το πρέπει το δημιουργήσαμε εμείς στη φαντασία μας κάπου μεταξύ Αρχαίας Ελλάδας και Εθνικής Οδού. Αι σιχτίρ επιτέλους!

Γιατί είναι σημαντικό να παραδώσεις αυτή την δουλειά μέχρι κάποια προθεσμία; Γιατί τότε είναι που….που… πρέπει να δείξουμε πως έχουμε κάνει κάτι με όλα τα λεφτά που φάγαμε. Γιατί αν δεν φάμε, μας φάγανε και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιζήσουμε. Βέβαια, την φαντασία μας την φάγανε από τη στιγμή που είδαμε το πρώτο μας φως και έτσι μας φαίνεται δύσκολο να βγούμε από το καλούπι που μας σχεδιάσανε.

Τιιιιιι; Υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις; Πως; Αααααα. δε σε πιστεύω! Δεν γίνεται αυτό το πράγμα!

Μόλις ακούω τις λέξεις <<δεν γίνεται>>, λέω::
είτε πιστεύεις ότι μπορείς, είτε πιστεύεις ότι δεν μπορείς, είσαι σωστός.
.
.
.
Ο Henry Ford το είπε, ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες του κόσμου, αν και το έλεγα από μόνη μου πριν μάθω πως το είπε κάποιος διάσημος.

Γαμώτο, θέλω και εγώ να γίνω διάσημη μόνο και μόνο για να επαναληφθεί κάτι σπουδαίο που θα πω μία μέρα. Ίσως και να το έχω πει ήδη, αλλά δεν υπήρχε κάποιος να με ακούσει για να το διαδώσει. Ε, τώρα αποφάσισα και εγώ πως είμαι έτοιμη να διαδώσω το δικό μου μήνυμα, χωρίς τη βοήθεια κανενός. Αν και δεν είναι σωστό να πω πως δεν υπάρχει βοήθεια. Αν κάποιος δεν σχεδίαζε αυτό τον υπέροχο υπολογιστή, αν κάποιος άλλος δεν τον έφτιαχνε, αν κάποιος δεν εφηύρε το ίντερνετ, σιγά μην έκανα αυτό που κάνω…σιγά τα σκατά δηλαδή. Βγάζει κανείς νόημα;

Τα σκέφτεσαι από τη μία, τα βλέπεις απ’ την άλλη και στο τέλος δεν βρίσκεις κανένα νόημα στα υποτίθεται σημαντικά πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα. Βλέπεις πως η προθεσμία μας λήγει μόνο και μόνο για να τρέφουμε τις μηχανές που μας πηδάνε κάθε ευκαιρία που τους δίνουμε.

Και όταν θες να επικοινωνήσεις με το αθώο παιδί σου κυρά μου και να το προγραμματίσεις με τη δική σου ερμηνεία των γεγονότων που σίγουρα θα εμπνεύστικες από κάποιο Μέσο Μαζικού Ελέγχου, τουλάχιστον κάνε στον εαυτό σου, το παιδί σου και σε όλον τον κόσμο μία χάρη: αντί να του λες πως θα γίνει κάτι κακό αν δεν κάνει κάτι, πες του πως θα γίνει κάτι καλό εάν το κάνει.

Βλέπεις τη διαφορά κυρά μου; Εάν όχι, θα σου δώσω ένα παράδειγμα:

Αντί να λες της κόρης σου πως εάν δεν φάει την τελευταία της μπουκιά ψωμί θα
την αφήσει ο άντρας της

πες της πως εάν δεν ΦΑΕΙ την τελευταία της μπουκιά ψωμί θα
καταφέρει να πραγματοποιήσει μία μεγάλη της επιθυμία.

Αυτό είναι καλό, γιατί το κοριτσάκι θα σκεφτεί μία μεγάλη της επιθυμία και αυτή σκέψη θα περάσει ένα μεταβατικό στάδιο στην στάση της ελπίδας μέχρι να πραγματοποιηθεί η επιθυμία. Τότε είναι που θα γεμίσει χαρά και αισιοδοξία, θα βρει την επόμενή της επιθυμία και θα συνεχίσει να δημιουργεί την δική της πραγματικότητα, μέχρι που να γίνει η καθημερινότητά της. Οι απογοητεύσεις θα την δυναμώνουν. Οι επιτυχίες θα την εμπνέουν. Η ευτυχία άνευ όρων την καθοδηγεί μέχρι να καταλάβει πως δεν υπάρχει τίποτα σημαντικό να κάνουμε. Υπάρχει μόνο το συμπαντικό να ζούμε.

Be happy!

4 thoughts on “Σημαντικό και συμπαντικό

 1. Georgios

  Don’t put your self down.. you r not (a head) full of Sxxx. Infact your head is quite a comely one :-). But, lady, following your first line, you really lost me after that. Maybe there’s a preamble somewhere in your older postings which would have helped my understanding this one. But somehow this posting left me benumbed. Τα διαβαζει η μητερα σου αυτά που γραφεις? If she understood it the way I did just now, μαλλον, θα προτιμουσε το χρονο της να το αφιερώσει στις ελιές της. Luckily for your olives. Despite this it's a great site and you r admirable four your openness. As our greek winter sets in, would you be returning back here to help out our olive picking, too? 🙂

  Giorgios.

  Reply
 2. kangouro

  Γιώργο, thanks for your mulit-layered comment.

  Το "full of shit" comment το λέω με την έννοια πως όσα και να νομίζουμε πως ξέρουμε, στην τελική αυτά που δεν γνωρίζουμε είναι πιο πολλά από αυτά που γνωρίζουμε.The only preamble that exists is one in my head, not everything makes sense in this world, just like I'm not sure what you understood. Το μήνυμα του άρθρου μου είναι απλά να κοιτάζουμε λίγο πιο βαθιά από που προέρχονται τα "πρέπει" που επιβάλλουμε στον εαυτό μας και ελπίζω να εμπνεύσω κάποιον κάπου να κάνει αυτό που πραγματικά θέλει αυτός και όχι τι του λέει ο άλλος. And yes, the message is scattered all over the place and yes, that's how I felt I should write it, because guess what: there is no "πρεπει"!

  And no, my mother does not read what I write as she does not have access to the internet. However, I have nothing to hide from her and she is welcome to all of me. Με γέννησε, after all. Finally, I am back here to help my brother with olive picking…amongst other things in Πελοπόννησο. The summer here is just too good!

  Until next time…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.