Η ζωή στην Αυστραλία
Όσοι ακούνε ότι ήρθα από την Αυστραλία για να μείνω στην Ελλάδα μου κάνουν τις ακόλουθες ερωτήσεις, που συνήθως έχουν αυτή την σειρά:
– Το σκέφτηκες καλά;
– Γιατί;
– Πώς είναι στην Αυστραλία;
Εδώ απαντώ όσες ερωτήσεις μου τίθενται. Αυτή η σελίδα θα ανανεώνεται αν προκύψουν καινούργιες ερωτήσεις.
Το σκέφτηκες καλά;
Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που μου κάνουν όσοι ακούνε για την απόφασή μου να επαναπατριστώ. Δηλαδή: σκέφτηκες καλά να έρθεις στην Ελλάδα να μείνεις; Πώς αποφάσισες να αφήσεις μια τέτοια όμορφη, πλούσια χώρα που στάζει ευκαιρίες (δηλ. παράδεισο) για να εγκατασταθείς στην Ελλάδα (δηλ. κόλαση) που όλοι πεινάνε τόσο πολύ που θα θέλουν να φάνε και εσένα;
Η απάντηση είναι απλή. Δεν το σκέφτηκα καθόλου. Το αισθάνθηκα.
Το πιο δυνατό συναίσθημα και κίνητρο ήταν η επιθυμία μου. Το να μην κάνω κάτι που θέλω σ’ αυτή τη ζωή μου φαίνεται πιο οδυνηρό απ΄την απόφαση να το κάνω.
Ήρθες από Αυστραλία να μείνεις Ελλάδα; Γιατί; (Συνοφρυωμένοι)
Γιατί δεν υπάρχει μόνο ένα γιατί.
Γιατί αν και γεννήθηκα στην Αυστραλία, έμεινα στην Ελλάδα από τα 8 μέχρι τα 14. Όταν ανακοίνωσαν οι γονείς μου το μεγάλο ταξίδι επιστροφής στην Αυστραλία, δεν μπορώ να πω ότι το ήθελα. Εδώ που τα λέμε, ήμουν μια αθώα 14-άχρονη, που μόλις 6 μήνες πριν μου ήρθε η περίοδος και μόλις εβδομάδες πριν ξεκίνησαν τα πρώτα φλερταρίσματα, άρχισα να γεύομαι τις γλύκες των ερωτικών προοπτικών και να συνδέω την υπόλοιπη μου ζωή με την Ελλάδα.
Γιατί όλο τον καιρό που έμενα, μεγάλωσα, σπούδασα, αγάπησα, μετακόμισα, διασκέδασα, κτλ στην Αυστραλία, πάντα κάτι μου έλειπε.
Γιατί δεν είχα ούτε μία ικανοποιητική πνευματικο-ερωτική σχέση στην Αυστραλία. Η μάνα μου λέει τους Αυστραλούς ανάλατους. Χα!
Γιατί ο πατέρας και η αδερφή μου επαναπατρίστηκαν πρόσφατα επίσης.
Γιατί πάντα αναρωτιόμουν αν θα μου άρεσε η ζωή στην Ελλάδα.
Γιατί τα Ελληνικά νησιά και τα χωριά είναι κοντά.
Γιατί είμαι από Έλληνες γονείς.
Γιατί μου έμεινε απωθημένο.
Γιατί το σκεφτόμουν καιρό.
Γιατί μπορώ.
Γιατί θέλω.
Πώς είναι στην Αυστραλία; (με γουρλωμένα μάτια)
1) Καλοκαίρι
– Τι γίνεται στο δικό σας καλοκαίρι;
– Ό,τι γίνεται και εδώ! [silence]
– Δεν μου λες…κάνετε Χριστούγεννα το καλοκαίρι;
– Ναι…
– Δηλαδή μέσα στη ζέστη;
– Ναι
– Δηλαδή γιορτάζετε και εσείς τα Χριστούγεννα τον Δεκέμβρη;
– Εμ πότε να τα γιορτάσουμε;
– Και ο Άγιος Βασίλης από πού έρχεται, γιατί εδώ έρχεται από καμινάδες.
– Πάνω σε surfboard
– Και τι φοράει;
– Budgie smugglers
– Τί είναι αυτά;
– Budgie = budgerigar = παπαγαλάκι της Αυστραλίας και smugglers = λαθρέμποροι.
Δηλαδή φοράει τα speedos που φαίνεται σαν να έχει χώσει παπαγαλάκια στο μαγιό του. Με άλλα λόγια είναι σαν να λαθρεμπορεύει παπαγαλάκια. Αχ, οι τρελο-Αυστραλοί!!
Οι εποχές μας είναι ακριβώς αντίθετες γιατί είμαστε στα αντίθετα ημισφαίρια.
Μήνες Ελλάδα Αυστραλία
Μάρτης-Μάης Άνοιξη Φθινόπωρο
Ιούνιος-Αύγουστος Καλοκαίρι Χειμώνας
Σεπτέμβρης-Νοέμβρης Φθινόπωρο Άνοιξη
Δεκέμβρης-Φεβρουάριος Χειμώνας Καλοκαίρι
2) Καρχαρίες
– Για πες…έχει πολλούς καρχαρίες;
– Σε σύγκριση με την Ελλάδα, ναι: υπάρχουν καρχαρίες που τριγυρίζουν πεινασμένοι στα νερά μας, αφού έχουμε ψαρέψει όλη τους την τροφή. Απ’ ότι άκουσα, μερικοί πάνε ζητώντας γιατί πάνε πολύ βαθιά. Εμ, αυτά είναι τα μέρη τους. Έχω πάει σε μία παραλία που έχει δίκτυα για την προστασία των ανθρώπων και με τρομάζει λίγο. Αλλά δεν πάω ποτέ στα βαθιά.
3) Θάλασσες
– Πώς είναι οι θάλασσες;
Είμαστε στο έλεος του ωκεανού και δεν έχουμε την φυσική προστασία ενός κόλπου (εκτός από Adelaide) και γι’ αυτό έχουμε πάρα πολύ κύμα στις ακτές μας. Αλλά αρέσει αυτό πολύ στους Αυστραλούς, γιατί βοηθά στο surfing. Αν είναι πολύ άγρια η θάλασσα, δεν μπαίνω γιατί θέλει δύναμη και καλό κολύμπι για να την καταπολεμήσεις και έχω δυσκολευτεί και τρομάξει να βγω. Μια φορά η φίλη μου επέμενε να κολυμπήσω και καθώς αρνήθηκα να μπω, ένας lifeguard (ναυαγοσώστης) άρχισε να σκάβει μπροστά μου για να βάλει μια ταμπέλα που έλεγε: DANGEROUS BREAK, δηλαδή ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΥΜΑΤΟΘΡΑΥΣΤΗΣ (ή κάτι τέτοιο). Κάτι ξέρει το ένστικτό μου.