Πώς φτιάχνω σπορείο και θερμοκήπιο δωρεάν!

Μέρες τώρα ήθελα να σας δείξω πώς έφτιαξα το σπορείο μου με 0€. Αισθάνθηκα την κλωτσιά της ώθησης σήμερα, όταν είδα μια γυναίκα να βγαίνει από το supermarket με φυτόχωμα σε συσκευασία και τη συσκευασία σε σακούλα, ενώ εγώ μάζευα χρηστικά αντικείμενα από τον κάδο ανακύκλωσης για το σπορείο μου.

Πότε χάσαμε τόση επαφή με τη φύση ώστε να μην μπορούμε να βρούμε λίγο χωματάκι για το σπορείο μας χωρίς να το αγοράσουμε; Πότε ξεχάσαμε πως τα υπολείμματα της κουζίνας παρέχουν την καλύτερη θρέψη για τα φυτά μας; Πότε αρχίσαμε να ντρεπόμαστε να επαναχρησιμοποιούμε υλικά;;

Για να μη μακρηγορώ σχολιάζοντας την παράνοια που βλέπω γύρω μου, θα σας δείξω πώς έφτιαξα το σπορείο μου χωρίς να αγοράσω τίποτα και επαναχρησιμοποιώντας υλικά που βρήκα στα…σκουπίδια.

Υλικά

 • Κομπόστ / χώμα

 • Σπόρους καλούς (ντόπιους, παραδοσιακούς, ποικιλίες)

 • Ρολά από χαρτί υγείας (το χαρτόνι που μένει)

 • Κασέλες από φελιζόλ ή πλαστικά/ξύλινα καφάσια

 • Αδιάβροχες ετικέτες

 • Τζάμι ή πλαστικό

Τα υλικά θα πρέπει να τα συλλέγετε και να τα ετοιμάζετε όποτε τα βρίσκετε για να μην τρέχετε τελευταία στιγμή. Θα χρειαστεί να υποστείτε τις γκρίνιες, τις κοροϊδίες και τα υποτιμητικά βλέμματα όλων αυτών που δεν καταλαβαίνουν γιατί μαζεύετε τόσα πολλά πράγματα από τους δρόμους και τους κάδους (απ’ όπου έχω βρεθεί να περιμένω σε σειρά πίσω από τους γύφτους οι οποίοι επίσης με κοιτάνε με απορία και ανταγωνιστικές ματιές). Απλά χαμογελάστε και συνεχίστε ακάθεκτοι. Όταν δούνε το τελικό αποτέλεσμα, θα σας συγχαρούν και θα μοιράζονται τα επιτεύγματά σας λες και ήταν δικές τους οι ιδέες!! Πάλι χαμογελάστε…

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

> Φτιάξτε κομπόστ. Εύκολο, δωρεάν, οικολογικό λίπασμα! Μπορείτε να το φτιάξετε και σε μπαλκόνι, χωρίς δικαιολογίες και χωρίς να γεμίζετε άσκοπα τους σκουπιδότοπους:

 1. Μαζέψτε τα υπολείμματά σας σε ένα ξεχωριστό δοχείο όπως φλούδες, τσάι, φύλλα, κλπ. (Κοιτάξτε εδώ για κάποιες πληροφορίες πάνω στην κομποστοποίηση)

 2. Βάλτε μια στρώση από ό,τι ξερή οργανική ύλη έχετε ή έναν συνδυασμό από ξερά ψιλοκομμένα φύλλα/χόρτα/χαρτόνι/χαρτί μέσα σε μια γλάστρα.

 3. Πολτοποιείστε τα υπολείμματα της κουζίνας σας στο μπλέντερ αν θέλετε να γίνουν γρήγορα (αλλιώς πετάτε τα μέσα όπως είναι) και απλώστε πάνω από την στρώση των ξερών στη γλάστρα.

 4. Πασπαλίσετε με μια στρώση χώματος (από παλιές γλάστρες είναι το καλύτερο!) ώστε να επικαλυφθεί η στρώση από τα υπολείμματα και βάζετε ξανά μια στρώση από ξερά ψιλοκομμένα φύλλα/χόρτα/χαρτόνι/χαρτί.

 5. Επαναλάβετε μέχρι να γεμίσει η γλάστρα και ανακατεύετε κάθε φορά που προσθέτετε υλικά για να πάρει αέρα το κομπόστ και να γίνει πιο γρήγορα. Αν είναι πολύ υγρό και μυρίζει, προσθέστε ξερά υλικά. Αν είναι ξερό, προσθέστε υγρά υλικά ή/και νερό. Χρησιμοποιήστε τις αισθήσεις σας για να κρατήστε τις ισορροπίες υγρασίας και οξυγόνου.

 6. Αφού γεμίσει η γλάστρα, ανακατέψτε κάθε φορά που το θυμηθείτε και ξεκινήστε τη διαδικασία ξανά σε μια άλλη γλάστρα. Σε λίγες εβδομάδες, όταν θα μυρίζει σαν χώμα, είναι έτοιμο προς χρήση. Πριν το καταλάβετε, όλες οι γλάστρες σας θα είναι γεμάτες πλούσιο χώμα!

food to soil.jpg

> Μαζέψτε σπόρους από ποικιλίες (όχι υβρίδια, όχι μεταλλαγμένα). Αν αγοράζετε σπόρους, στα πακέτα πρέπει να υπάρχει η λέξη STANDARD, οι οποίοι  είναι πιο φτηνοί από τα υβρίδια. Προσωπικά έχω GPS να βρίσκω καλούς και παραδοσιακούς σπόρους! Δίνω και μου δίνουν. Ζητήστε από τους βιοκαλλιεργητές σας, βρείτε τους παλιούς καλλιεργητές της περιοχής σας, επικοινωνήστε με τον Πελίτι, τον Αιγίλοπα ή άλλες ομάδες ανθρώπων που συλλέγουν και διαδίδουν σπόρους… Ευελπιστώ οι σπόροι που έχω μοιράσει να καλλιεργηθούν και να μοιραστούν. Οραματίζομαι έναν κόσμο όπου όλοι μας σώζουμε, καλλιεργούμε και μοιραζόμαστε τους σπόρους μας! Αν χρειάζεται να εξηγήσω γιατί είναι σημαντική η διάσωση ντόπιων ποικιλιών, ερευνήστε τι γίνεται με τα μονοπώλια των σπόρων από πολυεθνικές εταιρείες και σκεφτείτε την κατάληξή μας αν εξαρτώμαστε από αυτές για την προμήθεια των σπόρων μας!

toilet rolls.png> Μαζέψτε τα ρολά που μένουν από το χαρτί υγείας! Αυτά τα χρησιμοποιείτε αντί για γλαστράκια. Γιατί το χαρτόνι αποσυντίθεται και δεν χρειάζεται να το βγάλεις από εκεί για τη μεταφύτευση – το βάζεις έτσι όπως είναι στο χώμα και το φυντάνι αποφεύγει το σοκ της μεταφύτευσης. Δεν πιστεύω πως τα χημικά που έχουν αυτά είναι επιβλαβή για το σπορείο μας. Η διαδικασία κομποστοποίησης διασπά πολλά – και εμάς όταν έρθει η ώρα!

Ζητήστε από καταστήματα ή μπαράκια ή οπουδήποτε υπάρχουν πολλές τουαλέτες και πολύς κόσμος, να σας τα κρατάνε. Ευχαριστώ την Ελισάβετ από το Camping Palouki που μου μάζεψε ρολά το καλοκαίρι και τη Γιώτα και το Νίκο!! Και λίγα ήταν τελικά…σας παρακαλώ συνεχίστε να τα μαζεύετε!!

 

IMG_0206.JPG

 1. Φτιάξτε ένα καλό μείγμα χωμάτων – μπορεί το κομπόστ να είναι δυνατό για τα σπόρια, γι’ αυτό εγώ ανακατεύω πολλά υλικά. Λίγο από το κομπόστ που μου βγάζουν τα σκουλήκια, λίγο από το κομπόστ από τα υπολείμματα της κουζίνας, λίγο χώμα από το δάσος, λίγο χώμα από παλιές γλάστρες…μέχρι να γίνει ένα απορροφητικό, πλούσιο μείγμα που κρατάει υγρασία.

 1. Γράψτε το όνομα του φυτού πάνω στο ρολό.

 1. Γεμίστε τα ρολά με το χώμα που έχετε φτιάξει. Για να μη φύγει το χώμα από τη τρύπα, βάζετε το ρολό στο χέρι, γεμίζετε το ⅓ του ρολού με χώμα, το στουμπώνετε με ένα ξύλο (αν βγάλετε το χέρι τώρα, δεν θα πέσει το χώμα από την τρύπα) και έπειτα γεμίζετε το υπόλοιπο μέχρι 1εκ από το χείλος. Βάζετε 1-2 σπόρους και έπειτε το γεμίζετε μέχρι πάνω με χώμα.

 1. Βάλετε το ρολό σε δοχείο που έχετε επιλέξει – στην προκειμένη περίπτωση τη φελιζόλ ψαρο-κασέλα. Βάζετε το ένα ρολό δίπλα στο άλλο για να κρατάνε αντίσταση.

 1. Φτιάξτε μεγαλύτερο σπορείο απ’ ότι χρειάζεστε για εσάς για να δώσετε σε άλλους. Μοιραστείτε τα φυντάνια σας υπό τον όρο πως θα σώσουν και θα μοιραστούν τους σπόρους που θα παράξουν! Σώστε και διαδώστε!!

 

> Φτιάξτε ετικέτες από ένα αδιάβροχο υλικό το οποίο θα αντέξει τα ποτίσματα, το χώμα και την υγρασία. Εγώ φτιάχνω λωρίδες από το χαρτόνι των κουτιών γάλακτος και γράφω πάνω με BIC στυλό. Τις βάζω ανα ομάδες φυτών για εύκολη αναγνώριση, γιατί δεν φαίνονται τα γράμματα πάνω στα ρολά όταν όλα είναι δίπλα το ένα στο άλλο στις κασέλες. Έχουν αντέξει μέχρι στιγμής…

carton to label.JPG

window to glasshouse.JPG> Μαζέψτε φελιζόλ ψαρο-κασέλες. Αυτά που πετάνε οι ψαράδες με τους τόννους, είτε από τις λαϊκές όταν κλείνουν είτε από μαγαζιά. Βάλτε τα στη βροχή να ξεπλυθούν από τη μυρωδιά του ψαριού ή πλύνετέ τα. Είναι δωρεάν, μονωτικά και έτοιμα δοχεία για το σπορείο μας. Όσο βαθύτερα, τόσο καλύτερα, για να έχουν χώρο τα φυντάνια να αναπτυχθούν λίγο.

> Μαζέψτε υλικό για να σκεπάσετε το σπορείο σας. Εγώ βρήκα τζάμια από μια ανακαίνιση και τρία φελιζόλ χωράνε ακριβώς κάτω από κάθε τζάμι. Πεταμένα τζάμια, πλαστικά…υλικά θα βρείτε παντού!

> Το δωρεάν σπορείο σας είναι έτοιμο! Βάλτε το σε ένα ηλιόλουστο μέρος. Αν κάνει πολύ κρύο τα βράδια, μεταφέρετέ τα σε εσωτερικό χώρο και ξαναβγάλετέ τα το πρωί. Κρατήστε υγρά, ποτίστε με αγάπη και χαρά και θα δείτε να πετάγονται πολύ γρήγορα! Οι κολοκυθιές μας τρέχουν και δε τις φτάνουμε!!

Ασκείστε τη φαντασία σας καθώς περπατάτε την πόλη ή το χωριό. Παντού πετάει ο κόσμος χρήσιμα πράγματα. Για μένα τα σκουπίδια είναι θησαυροί: μου γλιτώνουν χρήματα, μου ακονίζουν τη φαντασία και με εμπνέουν να ζω σε μεγαλύτερη αρμονία με το περιβάλλον. Άσε που θα έχω να φάω!

Καλή σοδειά συνάνθρωποι!

Εσείς ποια υλικά επαναχρησιμοποιείτε;; Πώς φτιάχνετε το σπορείο σας; Μοιραστείτε τη δημιουργικότητά σας!

12 thoughts on “Πώς φτιάχνω σπορείο και θερμοκήπιο δωρεάν!

 1. Αννα

  καλημερα τινα!

  1. ωραια ιδεα οι ψαροκασελες θα ρωτησω τον ψαρα της γειτινιας αν εχει να μου δωσει…
  2. το ρολο το φυτευεις κατευθειαν στη γη? εχω διαβασει οτι γινεται, αλλα βοβαμαι οτι δεν θα λιωσει εγκαιρως…
  3. για ετικετες κοβε λωριδες απο κουτακια αναψυκτικου κ γραφε απο πισω αναποδα με ενα bic, γινεται emboss κ δεν σβηνει ποτε!

  σε περιμενω στην Αθηνα μη με ξεχασεις!

  Reply
  1. kangouro

   Γεια σου Άννα!

   1. Χαίρομαι!
   2. Ναι, το φυτεύεις κατευθείαν!
   3. Καλή και αυτή η ιδέα, θα τη δοκιμάσω!

   Όταν έρθω, θα σου πω…

   Ευχαριστώ!

   Reply
 2. ΣΤΕΡΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙ&

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΙΔΕΑ ΣΟΥ!!!

  Reply
 3. Αννα

  Μου άρεσαν οι οδηγίες, ξεκάθαρες και συνοπτικές! Η ιδέα της επαναχρησιμοποίησης θέλει συνηδητή συμμετοχή και ολίγον ξεβόλεμα όταν έχεις μεγαλώσει με την πιπίλα του “καινούργιο= καλό”! Καλή άνοιξη 🙂

  Reply
  1. kangouro

   Ευχαριστώ πολύ!! Και εμένα μου αρέσει να επαναχρησιμοποιώ όπως ξέρεις!! Σε φιλώ..

   Reply
 4. μαρία

  Ευχαριστώ για τις οδηγίες….κι εγώ δεν διστάζω να μαζέψω οτιδήποτε μου φανεί ότι μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί…..
  μου άρεσε ότι τα φυτά δεν παθαίνουν σοκ από την μεταφύτευση. τώρα ξεκινώ το σπορείο μου και ευτυχώς έχω αρκετά ρολά τα οποία τα μάζευα για διακοσμητικούς λόγους.
  να είσαι καλά

  Reply
 5. χρήστος

  συγχαρητηρια για την προσπαθεια σου μαρια!
  1) καθε ποτε θελουν ποτισμα τα ρολα σου?
  και 2) δεν σαπιζει το χαρτι απτο νερο και την υγρασια μεχρι να φτασει ο καιρος της μεταφυτευσης?

  Reply
  1. kangouro

   Γειά σου Χρήστο!
   1) Ο ρυθμός ποτίσματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες…τα ποτίζω όποτε βλέπω πως δεν έχουν αρκετή υγρασία. Αν κάνει πολύ ζέστη, κάθε μέρα, αν όχι, κάθε δεύτερη ή τρίτη μέρα.
   2) Όχι δεν σαπίζει το χαρτί μέσα σε λίγες εβδομάδες, απλά μπορεί να μουχλιάσει αν τα κρατήσεις πολύ εκεί μέσα. Θέλει να αερίζεται το σύστημα! Το χαρτόνι θα λιώσει μέσα στο χώμα, απλά ανοίγω λίγο το κάτω μέρος του ρολού πριν το βάλω στο χώμα…. 🙂

   Reply
 6. χρήστος

  Εγώ για το σπορείο μου χρησιμοποιώ αδεια κεσεδακια απο γιαουρτι τα οποία τρυπάω απο κατω για να να φευγει το νερο.Τα απλωνω πανω σε ενα παλιο κομματι νοβοπαν που μαζεψα και τα σκεπαζω με ενα κομματι ναυλον…σαν ενα μικρο θερμοκηπιο..παντως τα δικα σου υλικα μαζευονται πολυ πιο γρηγορα και ελπιζω αυτο με το ρολλο καιι το σοκ της μεταφυτευσης να με σωσει

  Reply
  1. kangouro

   Ωραίο μου ακούγεται…και εγώ τα χρησιμοποιώ αυτά..επίσης μαζεύω όλα τα πλαστικά κυπελάκια μετά από κάθε πανηγύρι, ανοίγω τρύπες και φυτεύω…Καλή συνέχεια. Τίνα

   Reply
 7. βιλανακης

  μια βολτα στο ρεντη και θα βρειτε οτι τελαρα θελετε …το βασικο ειναι οι σποροι ………….

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.