Μεσογειακή Περμακουλτούρα στην πράξη

Μεσογειακή Περμακουλτούρα στην πράξη

ένα πενταήμερο εντατικό σεμινάριο
με την Τίνα Λυμπέρη και τη Φωτεινή Γεωργούση
25-29 Ιουλίου 2018, Εύβοια

Ο Παλιόμυλος χτίστηκε πριν από 150 χρόνια περίπου και με τη δύναμη του ποταμίσιου νερού άλεθε το σιτάρι που καλλιεργούνταν στην περιοχή πριν φυτευτεί ο παρόν ελαιώνας. Τώρα αρκετά αλλαγμένος από τότε είναι η καρδιά ενός αγροκτήματος που προσπαθεί να κάνει την μετάβαση από την μονοκαλλιέργεια της ελιάς σε ένα οικοσύστημα πιο ολοκληρωμένο που θα βοηθήσει στην αύξηση της βιοποικιλότητας του χώρου, θα βελτιώσει το έδαφος και τις (μικρο)κλιματικές συνθήκες αλλά και συγχρόνως θα αυξήσει την αυτονομία των ανθρώπων που δουλεύουν το αγρόκτημα και θα είναι πιο ανθεκτικό στην χαοτική αγορά.

Στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι να διερευνήσει και να προτείνει λύσεις σε ζητήματα αναγέννησης και αειφορίας που αφορούν στην οργάνωση της ανθρώπινης δραστηριότητας και τη διαχείριση των φυσικών πόρων σε επίπεδο αγροκτήματος. Μέσα από μια σειρά θεωρητικών και πρακτικών εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με βασικές μεθόδους σχεδιασμού Περμακουλτούρας και εφαρμογές που αφορούν στο μεσογειακό κλίμα, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το αγρόκτημα του Παλιόμυλου. Με βασικούς άξονες τη διαχείριση του νερού, την αναγέννηση του εδάφους και τα αειφορικά συστήματα παραγωγής τροφής, θα διερευνήσουμε τη δυναμική του σχεδιασμού Περμακουλτούρας για την αποκατάσταση του τοπίου και την επίτευξη της συλλογικής αυτάρκειας.

Η ύλη του σεμιναρίου ομαδοποιείται στις παρακάτω θεματικές:

 1. Εισαγωγή στο σύστημα σχεδιασμού και τις πρακτικές εφαρμογές της περμακουλτούρας – Δεοντολογία, θεωρία, βασικές αρχές σχεδιασμού
 2. Το μεσογειακό κλίμα και τα διαφορετικά μικροκλίματα που διαμορφώνονται μέσα σε αυτό – Βασικά στοιχεία Τοπογραφίας – Προσδιορισμός και ανάλυση των τομέων που διαμορφώνονται υπό την επίδραση κλίματος και τοπογραφίας
 3. Σχεδιασμός Περμακουλτούρας για το Νερό – Συλλογή και διαχείριση – Διαμόρφωση ανάγλυφου (earthworks) για τη συγκράτηση νερού – Επεξεργασία λυμάτων
 4. Σχεδιασμός Περμακουλτούρας για το Έδαφος – Αναγέννηση και εμπλουτισμός εδαφών (πρακτικές και τεχνικές)
 5. Πολυετή συστήματα παραγωγής τροφής για το μεσογειακό κλίμα (οπωρώνες και βρώσιμα δάση)
 6. Ζωντανοί φράχτες για προστασία από τον αέρα και τη φωτιά
 7. Βιοπεριφέρειες – Σχεδιασμός για τη συλλογική αυτάρκεια και αυτοδυναμία.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά με μετάφραση στα αγγλικά αν αυτό είναι απαραίτητο.

Ημερομηνίες

Έναρξη: Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018
(αφίξεις Τρίτη 24 Ιουλίου)


Λήξη:
Κυριακή 29 Ιουλίου 2018
(αναχωρήσεις Δευτέρα πρωί)

Διαμονή

Η μόνη επιλογή στο κτήμα είναι η κατασκήνωση, σε δικές σας σκηνές. Έχει πολλά δέντρα, οπότε βρείτε το χώρο σας και αράξτε! Αλλιώς, με δική σας επιπλέον επιβάρυνση, υπάρχουν δωμάτια στο κοντινό κάμπινγκ (Camping Rovies) και στις Ροβιές, τα οποία θα σας αποκαλυφθούν με ένα γρήγορο ψάξιμο στο ίντερνετ. Αν θέλετε να μοιραστείτε δωμάτια, μπορείτε να το κανονίσετε με άλλους συμμετέχοντες, κατόπιν εγγραφής.

 

Εκπαιδεύτριες

Τίνα (Κομποστίνα) Λυμπέρη

Η Τίνα δηλώνει απροσάρμοστη στη συμβατική κοινωνία. Άλλωστε το είπε ο Κρισναμούρτι: «Δεν είναι δείγμα υγείας να είσαι καλά προσαρμοσμένος σε μια βαθιά άρρωστη κοινωνία».

Γράφει εκπαιδευτικά άρθρα στο www.kangouro.gr, μετέφρασε έναν οδηγό περμακουλτούρας για το ελληνικό κοινό που διψάει να αλλάξει τον κόσμο του, διοργανώνει εκδηλώσεις, παιδικές διαδραστικές παραστάσεις και συντονίζει σεμινάρια περμακουλτούρας σε όλη την Ελλάδα. Έχει αναγνωριστεί από το Blue Moutains Permaculture Institute στην Αυστραλία (Rosemary Morrow) για τη συμβολή της στην περμακουλτούρα στην Ελλάδα, με ένα δίπλωμα περμακουλτούρας για την Εκπαίδευση και την Ανάπτυξη Κοινότητας (Education and Community Development). Ταυτόχρονα μελετάει, εκπαιδεύεται και μεταδίδει εργαλεία προσωπικής και κοινωνικής εξέλιξης, όπως την Επικοινωνία με Ενσυναίσθηση (εμπνευσμένο από τη μη-βίαιη επικοινωνία του Marshall Rosenberg), το κίνημα της Μετάβασης (Transition), την Τέχνη της Συμμετοχικής Ηγεσίας, την Κοινωνική Περμακουλτούρα, και τις πιο αρχέγονες μεθόδους κοινωνικού δεσίματος: το χορό και το τραγούδι!

Μαζί με τον Ηλία (Ξηλία), επιπλοποιό και πολυτεχνίτη, τρέχουν το upcycling εγχείρημα «Μια τρύπα στον αγρό» στην πεδινή Κορινθία, το οποίο χτίζεται βήμα-βήμα με δημιουργικότητα, επαναχρησιμοποιώντας τα πάντα και επαναπροσδιορίζοντας τη χρήση αντικειμένων. Πειραματίζονται με διάφορες εφαρμογές περμακουλτούρας (πχ φυσικό σύστημα φιλτραρίσματος «γκρίζων νερών»), καλλιεργούν με οδηγό το φεγγάρι, μεταποιούν προϊόντα (αποξήρανση, τουρσιά, ξύδια, κλπ), κομποστοποιούν μανιακά (συμπεριλαμβανομένου των ούρων και κοπράνων) και άλλα πολλά.

Ανοίγουν τις πόρτες τους σε όσους θέλουν να γνωρίσουν και να βιώσουν κάποιους πρακτικούς τρόπους που μπορεί να γίνει η μετάβαση από την πόλη και ιδιαίτερα σε παιδιά για να δουν από κοντά τη χρησιμότητα των «σκουπιδιών» και την τέχνη που τα μετατρέπει σε αυτά που χρειαζόμαστε. Απώτερος στόχος: να συνδημιουργήσουμε κοινωνίες αφθονίας και να κάνουμε επιτέλους όλοι αυτό που αγαπάμε!

 

Φωτεινή Γεωργούση

Η Φωτεινή έχει σπουδάσει βιολογία και έχει εκπαιδευτεί στη βοτανοθεραπεία και τη βιολογική καλλιέργεια.

Τα τελευταία δέκα χρόνια συμμετέχει ενεργά σε διαφορετικά αυτοργανωμένα εγχειρήματα σχετικά με την τροφή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καλλιεργώντας, σχεδιάζοντας κήπους και οργανώνοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ασχολείται με το σχεδιασμό περμακουλτούρας σε επίπεδο αγροκτήματος και την εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής τροφής και βοτάνων εστιάζοντας στην έρευνα και την προσαρμογή διαφορετικών τεχνικών στο μεσογειακό κλίμα.

Παράλληλα εκπαιδεύεται στην Αγροδασοπονία, την Αναγεννητική Γεωργία και τη Διαχείρηση Υδάτινων Πόρων και σύντομα θα ολοκληρώσει το δίπλωμα της στην Περμακουλτούρα με το Σύλλογο Περμακουλτούρας της Αγγλίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Νέας Γουινέας, και συντονίζει διαφορετικά εγχειρήματα σχετικά με την αυτοδιαχείριση βασικών καθημερινών αναγκών σε επίπεδο τροφής και υγείας, που περιλαμβάνουν ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με την περμακουλτούρα, τη βιολογική καλλιέργεια και τις φυσικές θεραπευτικές πρακτικές. Παράλληλα στο πλαίσιο της Νέας Γουινέας σχεδιάζει και εγκαθιστά κήπους και συστήματα παραγωγής τροφής σε επίπεδο αγροκτήματος.

Τοποθεσία

Ο Παλιόμυλος βρίσκεται κοντά στις Ροβιές, στη Βόρεια Εύβοια. Μαγικά τοπία, τρεχούμενα νερά, αναζωογονητικές θάλασσες είναι κάποια απ’ τα πράγματα που θα απολαύσουμε καθώς μαθαίνουμε.


Κόστος εργαστηρίου – για εγγραφές μέχρι 31 Μαΐου:

€200 άνεργοι/φοιτητές || €250 εργαζόμενοι || €350 international visitors
Μετά τις 31 Μαΐου η επιπλέον επιβάρυνση είναι €50.

Το κόστος συμπεριλαμβάνει:
> σεμινάριο, βιολογικά χορτοφαγικά γεύματα και διαμονή σε δική σας σκηνή
> πρωινά μαθήματα γιόγκα με την Αθηνά
> το βιβλίο «Οδηγός Περμακουλτούρας – Σχεδιασμός για την αυτάρκεια και την αυτονομία μας».

Για την εξασφάλιση της συμμετοχής σας θα χρειαστεί μια προκαταβολή των €50. Η προκαταβολή αυτή επιστρέφεται μόνο σε περίπτωση που ακυρώσουμε εμείς το σεμινάριο. Το υπόλοιπο θα εξοφληθεί με την έναρξη.

Μερική υποτροφία για 2!
Παρέχουμε μερική υποτροφία (θα πληρώσετε μόνο €80/άτομο) για 2 Έλληνες μαθητές που έχουν κάνει τη μετάβαση στο κτήμα τους και έχουν δυσκολίες πληρωμής. Συμπληρώστε το λόγο που αξίζετε την υποτροφία στη φόρμας εγγραφής για να διαλέξουμε τους 2 πιο αφοσιωμένους περμακουλτουρίστες!


Διαδικασία εγγραφής

1) Εγγραφείτε εγκαίρως στο σεμινάριο πατώντας εδώ.
2) Αναμένετε περαιτέρω οδηγίες!

Αυτό το σεμινάριο είναι αφενός μια αφετηρία για ενημέρωση και εκπαίδευση, αφετέρου ένα σημείο αλληλοϋποστήριξης για τη συνδημιουργία μιας καλύτερης ζωής. Είναι κατάλληλο για όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στην περμακουλτούρα και να βιώσουν το σχεδιασμό ενός κτήματος στην πράξη.

1 thought on “Μεσογειακή Περμακουλτούρα στην πράξη

 1. κατερινα σπανιδου

  πως ειναι δυνατον να γνωρίζω ενκαίρως τα σεμηναρια σας δυστηχως για μένα το έμαθα σήμερα και δεν προλαβαίνω να έρθω η Φωτεινη είναι καταπληκτικη εκπαιδεύτρια την άλλη κυρία δεν την ξέρω. φιλικα κατερινα σπανίδου 6944634474

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.