Τι έγινε στη γιορτή Σποράς στην Πάρο!

Seeds used in the clayballsΟι εμπλουτιστικές αυτές μέρες δεν ήταν μόνο καλές για το έδαφος της Πάρου, αλλά για τις ψυχές των ανθρώπων που παρακολούθησαν την Γιορτή Σπόρος με στόχο το πρασίνισμα της άγονης γης του δημοφιλές νησιού. Ως τουρίστας πριν από δέκα χρόνια, θυμόμουν την Πάρο για τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα και τις παραλίες της. Τώρα, το μόνο που είδα ήταν μια άγονη γη που ικετεύει για βοήθεια.

Αρκετοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αυτών ημερών για να μάθουν τις αρχές και τις τεχνικές της φυσικής καλλιέργειας από τον Πάνο Μανίκη, τον άνθρωπο που ευθύνεται για το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας στην Ελλάδα και για την έμπνευση όλων εντός της περιμέτρου της αύρας του.

Ο Πάνος συνεργάστηκε στενά με τον Masanobu Fukuoka, τον Ιάπωνα αγρότη και συγγραφέα πολλών βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου “Τhe one straw revolution”, ο οποίος επανέφερε την αρχαία τεχνική των σβώλων από αργυλόχωμα, την ρίψη τους επάνω στην γη πριν από τις βροχές και την εμπιστοσύνη στη φύση να φροντίσει για τα υπόλοιπα.

Προσπαθήσαμε μερικές τεχνικές για την κατασκευή σβώλων, αλλά τα βασικά συστατικά παραμένουν τα ίδια: θετική ενέργεια, αργυλόχωμα, σπόροι, νερό, φυσικές ίνες για ανθεκτικότητα και σε μια περίπτωση μπεντονίτη για κατακράτηση υγρασίας.

Το πιο διασκεδαστικό και επιβραβευτικό μέρος της εκδήλωσης ήταν βέβαια όταν πετάξαμε τους στεγνούς σβώλους στη γη….και τώρα περιμένουμε βλάστηση! Κοιτάξτε το βίντεο για να αισθανθείτε το vibe της γιορτής!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.