Γιορτή Σποράς στην Πάρο: 28-31 Οκτωβρίου

Η πρόσφατη επίσκεψή μου στην Αυστραλία μου έδωσε μια καινούργια πορεία ζωής. Μια πορεία προς τη γνωριμία και φυσική καλλιέργεια μέσω του Permaculture. Το Permaculture είναι μια ολιστική φιλοσοφία ανάλυσης και σχεδιασμού οικοσυστημάτων που όχι μόνο μιμείται τους νόμους της φύσης, αλλά εντάσσει τα τοπία, τους ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά, το νερό, τα υλικά και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε αρμονία ώστε να παρέχει την τροφή, στέγη και ενέργεια που χρειαζόμαστε με βιώσιμο τρόπο. Αυτή η πορεία θα με πάει στην Πάρο στο τέλος του μήνα, όπου γίνεται μια σημαντική γιορτή. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω άρθρο, το οποίο πήρα από το http://permaculture-greece.org/.

Τα βουνά της Πάρου μπορούν να ξαναπρασινίσουν

Σας προσκαλούμε σε μία γιορτή αναδάσωσης, αναβλάστησης της γης του νησιού μας με τη μέθοδο της Φυσικής Καλλιέργειας.

Η Φυσική Καλλιέργεια είναι μία μέθοδος γεωργικής καλλιέργειας που ξεκίνησε από την Ιαπωνία και στόχο έχει να μειώσει σταδιακά τη μηχανική και χημική παρέμβαση στην καλλιεργούμενη γη και να αποκαταστήσει τη σοβαρή υποβάθμιση που έχει υποστεί η γη από τη συμβατική γεωργία, την υπερβόσκηση, τις πυρκαγιές και τη διάβρωση. Ο φυσικός καλλιεργητής χρησιμοποιεί για το χωράφι του μία τεχνική σποράς που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αναδάσωση, αναβλάστηση μεγάλων άγονων εκτάσεων και ερήμων. Η τεχνική αυτή συνίσταται στη δημιουργία σβόλων που περιέχουν σπόρους από μία όσο το δυνατό μεγαλύτερη ποικιλία προσεκτικά επιλεγμένων φυτών μαζί με αργιλόχωμα. Η σπορά αυτών των σβόλων γίνεται χωρίς όργωμα ή άλλη επεξεργασία της γης. Οι σπόροι μένουν προστατευμένοι από πουλιά, τρωκτικά και έντομα μέσα στους σβόλους και βλασταίνουν με την έλευση των βροχών, κάνοντας την αρχή για τη δημιουργία ένος νέου οικοσυστήματος. Ο Παναγιώτης Μανίκης, υπεύθυνος του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας στην Ελλάδα, θα έρθει στο Tao’s Center μαζί με τους συνεργάτες του και με την αφιλοκερδή τους βοήθεια θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια για τη φυσική καλλιέργεια για το ευρύ κοινό αλλά και για ερασιτέχνες και επαγγελματίες αγρότες, πρακτικά εργαστήρια παραγωγής σβόλων και σπορές στο Tao’s Center, σε ακαλλιέργητα χωράφια και στο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου. Λεπτομέρειες για το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ανακοινωθούν εδώ, στον ιστότοπο του Πάρκου Πάρου, και σε έντυπη μορφή σε διάφορα μέρη του νησιού.

Η είσοδος είναι ελεύθερη – Η συμμετοχή σας πολύτιμη

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο Tao’s Center στο τηλέφωνο 22840-28882 ή στο email Paros.Seed.Festival@taos-greece.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.