Το καραβάνι της περμακουλτούρας!

Permaculture Caravan - Gastouni

Το καραβάνι της Περμακουλτούρας

Το «Καραβάνι της Περμακουλτούρας» είναι μια πρωτοβουλία που πήραν το Ελπιδοχώρι, η Θυώνη (προβιοτικοί ενεργοί μικροοργανισμοί) και το livingincircles.com με τον Peter Cow, με σκοπό να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους που ονειρεύονται και αγωνίζονται για μια νέα κοινωνία, διαφορετικά πλασμένη. Στόχος μας είναι να διαδόσουμε τις αρχές της περμακουλτούρας και της βιωσιμότητας σε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε, να βοηθήσουμε στην διασύνδεση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας μεταξύ ατόμων και ομάδων και στη μεταξύ τους δικτύωση. Μέσα στα πλαίσια του καραβανιού θα γίνουν ομιλίες, ολοήμερα εργαστήρια, εισαγωγικά σεμινάρια για τις αρχές της Περμακουλτούρας, και ένας πλήρης κύκλος Εκπαίδευσης Σχεδιασμού Περμακουλτούρας (Permaculture Design Course).

Αυτή τη στιγμή σας γράφω από το Permaculture Design Course στο Ελπιδοχώρι όπου είμαι βοηθός δασκάλου μαζί με την Κωνσταντίνα Λίτσα και με μαθητές κυρίως από το εξωτερικό. Μαζί έχουμε δημιουργήσει μια καταπληκτική εμπειρία σε πολλά επίπεδα – δείτε απλά τα φωτεινά πρόσωπα στην παρακάτω φωτογραφία…

Το πλήρες πρόγραμμα του καραβανιού θα το βρείτε εδώ, η επόμενη στάση αμέσως μετά το Σεμινάριο Σχεδιασμού Περμακουλτούρας είναι η Κορινθία και μετά ακολουθεί η Γαστούνη, η Ικαρία, τα Καμμένα Βούρλα, η Θεσσαλονίκη και η Κομοτηνή. Η είσοδος είναι δωρεάν. Οι ομιλίες θα γίνουν στα αγγλικά με μετάφραση στα ελληνικά.

Για τη στάση στη Γαστούνη, το πρόγραμμα είναι ως εξής:

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014,  19:00  

Ομιλία με θέμα «Εισαγωγή στην Περμακουλτούρα: Εργαλεία για αυτάρκεια, αφθονία, δημιουργικότητα και ενδυνάμωση ατόμων και κοινοτήτων»

Η βραδινή αυτή ομιλία είναι μια εισαγωγή στην Περμακουλτούρα, την ιστορία της και τις βασικές αρχές.

Θα διερευνήσουμε με εικόνες και ιστορίες πως οι αρχές και η διαδικασία του σχεδιασμού έχουν χρησιμοποιηθεί για να σχεδιάσουμε ανθεκτικές, άφθονες και δημιουργικές λύσεις για τους αγρότες, οικοδόμους, κηπουρούς, σχεδιαστές κοινοτήτων και πολλά άλλα.

Τοποθεσία: Εγκαταστάσεις Αγροτικού Συνεταιρισμού Βιοπαραγωγών Δυτικής ΕλλάδαςΘέση: Αγγινάρα Γαστούνης, Ηλεία

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014, 10:00 – 19:00

Ολοήμερο εργαστήριο «Πρακτικές Περμακουλτούρας με έμφαση σε Οπωρώνες και Αμπελώνες»

Σε αυτό το εργαστήριο θα δείξουμε κατάλληλες τεχνικές για τη δημιουργία υγιούς εδάφους, την αύξηση ποικιλομορφίας και γενικά θα καλύψουμε θέματα που ενδιαφέρουν τους καλλιεργητές οπωρώνων, αμπελώνων και κτημάτων.

Καλό θα ήταν να ντυθείτε κατάλληλα για εξωτερικές εργασίες (πχ γάντια, καπέλο, κλειστά παπούτσια).

Επίσης, επειδή δεν θα έχουμε δηλώσεις συμμετοχής, όποιοι μπορούν να παρασκευάσουν ένα φαγητό, ή ό,τι άλλο θέλουν, και να το φέρουν στο χώρο του εργαστηρίου μαζί με το νερό τους, πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει να μπούμε στο πνεύμα της περμακουλτούρας και να γνωριστούμε καλύτερα!

Τοποθεσία: Οπωρώνας Κουτσοδήμου, 2ο χλμ Επαρχιακής Οδού Γαστούνης-Βρανά

Σας περιμένουμε για να βρεθούμε από κοντά και πάλι και να συζητήσουμε δημιουργικές λύσεις για κοινότητες, καλλιέργειες και την όμορφη ζωή μας γενικά. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι!

PDC with Peter Cow, Hopeland, June 2014

2 thoughts on “Το καραβάνι της περμακουλτούρας!

  1. Αννα Μορδεχάι

    πολλα φιλακια σε σενα κ την κωσταντινα, tell her i miss her smile!
    εαν χρειαστειτε χωρο για καποιο δρωμενο στην Αττικη, το Περιβολι στη Βαρη ειναι στη διαθεση σου με μεγαλη μας χαρα! ακομα σε περιμενω χι χι χι…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.