Φεστιβάλ των Κοινών: εργαστήρια περμακουλτούρας για μικρούς και μεγάλους!

Αυτό το ΠΣΚ, 6-8 Οκτωβρίου 2018 έχουμε τη χαρά να σας παρουσιάσουμε νέα εργαστήρια περμακουλτούρας για παιδιά όλων των ηλικιών!

«Ονειροτοπία» – ένα διαδραστικό θεατρικό εργαστήρι περμακουλτούρας για παιδιά όλων των ηλικιών.

Ποιές: Τίνα Λυμπέρη & Κατερίνα Αποστολίδου
Πότε: 13:30 – 15:00, Σάββατο 7 Οκτώβρη 2017
Πού: Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
Φέρνετε: τα (εξωτερικά & εσωτερικά) παιδιά σας!
Facebook event

Η περιπετειώδης ακροβάτισσα Ρίνα Τουμπαρίνα, προσγειώνεται με μια ανάποδη κολοτούμπα στην Ονειροτοπία, προκειμένου να συναντήσει τη μυστηριώδη περμακουλτουρίστρια Τίνα Κομποστίνα και μαζί να παρασύρουν, με χορευτικά και ζαρζαβατικά, με κέφι και χαρά, μικρούς και μεγάλους στο μοναδικό φαντασμαγορικό, ανεπανάληπτο Κόσμο της Περμακουλτούρας.

Σε αυτό το πολυεργαστήρι, μαθαίνουμε πως να ζούμε περμακουλτουρίστικα. Μυρίζουμε τα αρώματα, παρατηρούμε τα χρώματα, εκτρέφουμε σκουπιδοφάγους με ροζ προβοσκίδες στη φάρμα σκουληκιών, μαζεύουμε το φαγητό μας από τον κήπο μας, φυτεύουμε σποράκια που γίνονται λαχανικάκια, ζωγραφίζουμε τα όνειρά μας, φυλάμε τους σπόρους μας και τους βάζουμε στα μουσικά μας όργανα, μαθαίνουμε πως όλα αυτά που χρειαζόμαστε είναι μπροστά μας και άλλα πολλά που θα τα πούμε μόνο από κοντά γιατί είναι τα δικά μας μυστικά!

Σας περιμένουμε να ανακαλύψουμε μαζί τη μαγεία της περμακουλτούρας και να χορέψουμε στο πολύχρωμο και πολύσπορο γαϊτανακι της…για να φτιάξουμε τη δική μας Ονειροτοπία!

Μα….. μη μου πεις
οτι δεν ξέρεις
τι είναι η περμακουλτούρα
γιατί δε θέλω άλλη σκοτούρα
ασε που θα με πιάσει και φαγούρα
Οπότε πάρε μια παρτιτούρα
φάε λίγη κουβερτούρα
κι έλα
να παίξουμε
Π-ε-ρ-μ-α-κ-ο-υ-λ-τ-ο-ύ-ρ-α!

*****************************

Υφαίνοντας αυτοδύναμα δίκτυα ζωής με οδηγό την περμακουλτούρα

Ποιές: Τίνα Λυμπέρη & Κατερίνα Αποστολίδου (Αγριάδα)
Πότε: 16:00 – 17:30, Σάββατο 7 Οκτώβρη 2017
Πού: Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
Φέρνετε: ανοιχτά μυαλά και παιχνιδιάρικη καρδιά!
Facebook event

«Στη ζωή μπορούμε να μεταβούμε από έναν κόσμο όπου όλα είναι αποσυνδεδεμένα, σε έναν κόσμο όπου όλα είναι συνδεδεμένα… Ξεκινάμε με τα ζευγάρια και τις τριαδικές σχέσεις (κόμβους) και καθώς αυτές πραγματοποιούν συνδέσεις με άλλους κόμβους, σχηματίζεται ένα τεράστιο τρισδιάστατο δίκτυο (συστάδα). Όταν μεταβαίνουμε από ένα στάδιο αταξίας και χαοτικής κίνησης, σε μία τάξη όπου τα πάντα είναι συνδεδεμένα, βρισκόμαστε σε αυτό που η επιστήμη δικτύων ονομάζει σημείο ανατροπής ή μεταβολή φάσεως.» (προσαρμογή από το βιβλίο Οδηγός περμακουλτούρας, 2015, Rosemary Morrow).

Προκειμένου να κατακτήσουμε το σημείο ανατροπής, χρειάζεται να είμαστε ξεκάθαροι: ποιές είναι οι ανάγκες μας, τι μπορούμε να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο, με ποιά άτομα θέλουμε να συνεργαστούμε, σε ποιό εγχείρημα θέλουμε να αφιερώσουμε την ενέργειά μας;

Χρησιμοποιώντας εργαλεία σχεδιασμού, διερευνούμε όλα τα παραπάνω και προσδιορίζουμε άμεσα εφαρμόσιμα πρακτικά βήματα ώστε να συνδημιουργήσουμε ένα αυτοδύναμο δίκτυο ανθρώπων και εγχειρημάτων, μέσα από το οποίο τα όνειρά μας γίνονται πραγματικότητα.

“Whatever you can do or dream you can, begin it, just begin it. Boldness has genius, power and magic in it.” Goethe

Ελάτε να συνδεθούμε!

*****************************

Παρουσίαση βιβλίου: Οδηγός Περμακουλτούρας

Ποιά: Τίνα Λυμπέρη
Πότε: 18:15 – 18:45, Σάββατο 7 Οκτώβρη 2017
Πού: Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
Φέρνετε: Τα πορτοφόλια σας με €30 στην άκρη για το βιβλίο!

Περισσότερες πληροφορίες || Facebook event

Ο «Οδηγός περμακουλτούρας» είναι ο πρώτος πλήρης οδηγός περμακουλτούρας στα ελληνικά και εκδόθηκε το 2015 χάρη στις προ-πληρωμές και δωρεές δεκάδων ανθρώπων, εφαρμόζοντας, δηλαδή, τις αρχές της περμακουλτούρας!

Ο εικονογραφημένος και ευκολοδιάβαστος αυτός οδηγός μας δείχνει τις βασικές αρχές σχεδιασμού για την αυτάρκεια και την αυτονομία.

Μας δείχνει πώς να σχεδιάσουμε έναν κήπο οποιουδήποτε μεγέθους, είτε ζούμε σε ένα μικρό αστικό διαμέρισμα, σε σπίτι με κήπο, σε αγροτική έκταση ή σε ο,τιδήποτε άλλο! Η θεμελιώδης αρχή είναι απλή: δίνουμε πίσω στη γη αυτό που παίρνουμε για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον. Η δεοντολογία στην οποία βασίζεται είναι: Φροντίδα για τους ανθρώπους, Φροντίδα για τη Γη και Μείωση της κατανάλωσης για την αναδιανομή του πλεονάσματος. Η περμακουλτούρα επεκτείνεται πέρα από τον κήπο και μπαίνει στις ζωές μας δείχνοντάς μας πώς να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας ώστε να ζούμε δημιουργικές και γεμάτες ζωές με πολλές συνδέσεις και νόημα.

*****************************

Τίνα Λυμπέρη

Η Τίνα δηλώνει απροσάρμοστη στη συμβατική κοινωνία. Άλλωστε το είπε ο Κρισναμούρτι: «Δεν είναι δείγμα υγείας να είσαι καλά προσαρμοσμένος σε μια βαθιά άρρωστη κοινωνία». Λιπαίνει το κτήμα με τα ούρα και τα κόπρανά της, επαναπροσδιορίζει τη χρήση αντικειμένων (upcycling) για να μην τα πετάει (έχει τύχει να τη ρωτάνε οι τσιγγάνοι στους κάδους αν έχει μείνει κάτι), μεταποιεί τα προϊόντα που καλλιεργεί, καλλιτεχνεί, ράβει, γράφει εκπαιδευτικά άρθρα στο blog της, μετέφρασε έναν τόμο περμακουλτούρας για το ελληνικό κοινό που διψάει να αλλάξει τον κόσμο του, συντονίζει σεμινάρια περμακουλτούρας σε όλη την Ελλάδα. Τώρα έχει βάλει σκοπό να μεταδώσει πιο οργανωμένα αυτή τη φιλοσοφία, στήνοντας το permaculture.gr.

Ξεκινάει τις περισσότερες μέρες της με διαλογισμό και γιόγκα και δημιουργεί ευκαιρίες για χορό και κρουστά. Το παρατσούκλι «Κομποστίνα» τη συνοδεύει όπου και αν βρεθεί και αν εσείς βρεθείτε μαζί της έστω και για μια παρουσίαση, θα νιώσετε το μεθυστικό κάλεσμα να ακολουθήσετε την τρέλα σας ώστε να συνδημιουργήσουμε κοινωνίες αφθονίας και να κάνουμε επιτέλους όλοι αυτό που αγαπάμε.

——

KateRina LibelouLand
H Ρίνα Κατερίνα δεν είναι σοφερίνα ή δικηγορίνα, μα μήτε και γιατρίνα. Από μικρή ονειρευόταν να γίνει μπαλαρίνα ή έστω θεατρίνα. Κατέληξε να γίνει ό,τι δεν μπορούσε ποτέ της να φανταστεί: μια οικονομολόγος σινιορίνα, που της αρέσουνε τα κρίνα, τρώει αθερίνα και φοράει σκουλαρίκια από ακουαμαρίνα.

Πρόσφατα όμως, ανακάλυψε πως μπορούμε να ξεγίνουμε αυτό που ποτέ μας δε θα φανταζόμασταν και να γίνουμε αυτό που από πάντα ονειρευόμασταν, αρκεί να αφουγκραστούμε προσεκτικά το ρυθμό και τους χτύπους της καρδιάς μας. Συνδέει και συνθέτει τις εμπειρίες και τις γνώσεις της από την Αλληλέγγυα και Συνεργατική Οικονομία, την Οικονομία και τη Σοφία της Φύσης, την Αποανάπτυξη, την Περμακουλτούρα, τη Χοροθεραπεία, το Χορό και το Θέατρο και εμπνέεται από τη -συχνά τραυματισμένη- Παιδική Ψυχή.

Συνήθως ταξιδεύει σε ειδικές αποστολές με το Ονειρόστατό της, προς εξερεύνηση ανύπαρκτων πολιτειών και ιπτάμενων νησιών. Για πιο κοντινές αποστάσεις χρησιμοποιεί το πολύχρωμο μαγικό χαλί της που έχει αυτονομία εκατόν τριαντα έξι κόμμα έξι μεγκαχρόνων. Σε μια από τις τελευταίες της περιπλανήσεις, βρέθηκε στη μαγική χώρα των Φούι Χούι, όπου έμαθε να πλέκει πουλόβερ από καρπούς του άγριου φυτού Μπάγκι Μπάγκι, να κάνει σβούρες στηριζόμενη στο ένα δάχτυλο του χεριού της, να φτιάχνει παγωτό από γάλα ροζ κροκοδείλου, να δαμάζει άγριες αντιλόπες και να καλλιεργεί θεραπευτικά βότανα σε συννεφόκηπους.

Είναι φανατική ονειροσυλλέκτης, καλλιεργεί συστηματικά στον κήπο της μωβ χρυσαλιφούρφουρα -από τα οποία κρατά σπόρους από τη μακρινή Λιλιπούπολη που συνήθιζε να επισκέπτεται συχνά πυκνά μικρή-, κάνει ανάποδες κολοτούμπες και ίσιες βουτιές, σκαρφαλώνει σε δέντρα που φυτρώνουν στον ουρανό, τρέφεται με καρπούς που συλλέγει από τα ταξίδια της, εκτρέφει χρυσούς γαιοσκώληκες την αυλή της και εκπαιδεύει ψύλλους για το Τσίρκο Ψύλλων το οποίο διευθύνει.

Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο το Ονειρόστατό της έχει προσαράξει στο Αγρόκτημα του Μικρού Καλλιεργητή, με τον οποίο συγκαλλιεργούν σπάνια είδη φρούτων και λαχανικών, συ-μαγειρεύουν μακαρονάδες, μαρμελάδες, και γλυκιές βυσσινάδες, συμαζεύουν τα ασυμαζευτα και συζούν με τη Μόλλυ την Τσαχπίνα Γουρουνίτσα, τον Τράγο το Θεμιστοκλή, το Νευρικό Πειρατή και πολλά πολλά άλλα ζώα, φυτά και πουλιά, συνδημιουργώντας τα όνειρά τους.

Μιλά τη γλώσσα της καρδιάς, ακούει τη γλώσσα του σώματος, αφουγκράζεται τη γλώσσα της φύσης, τραγουδά στη γλώσσα των πουλιών και ενίοτε μεταφράζει τη γλώσσα των παιδιών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.