Γιορτή περμακουλτούρας Κορινθία – 7 Μαΐου 2017

2017-ipd-korinthia-300x478 korinthia

Κάθε χρονιά, η διεθνής ημέρα περμακουλτούρας γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Μάη. Είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε την περμακουλτουριάρικη προσέγγιση στη ζωή, η οποία ουσιαστικά μας δείχνει πώς μπορούμε να συνεργαστούμε με τη φύση ώστε να συνδημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο.  

Κυριακή 7 Μαΐου 2017
9πμ – δύση του ηλίου
Στο εγχείρημα «Μια τρύπα στον αγρό»
Άγιος Χαράλαμπος, Κορινθία (κοντά στον Ισθμό)

Η γενική ιδέα για τη γιορτή μας είναι να πάρουμε μια γεύση για την περμακουλτούρα και να δούμε πώς εφαρμόζεται και σε προσωπικό επίπεδο, εστιάζοντας στην ηθική αρχή: Φροντίδα για τον άνθρωπο. Όταν κατανοήσουμε πως η κάθε μας κίνηση έχει επίπτωση στη δική μας ζωή, στις ζωές των γύρω μας και στον πλανήτη μας, ξαφνικά οι δράσεις μας παίρνουν μια άλλη διάσταση: αυτής της ευθύνης για τη συνδημιουργία της ευημερίας μας σε όλα τα επίπεδα.

Σας καλωσορίζουμε, λοιπόν, στο νέο μας εγχείρημα, «Μια τρύπα στον αγρό» και περιμένουμε να σας γνωρίσουμε για μια μέρα γεμάτη κίνηση (το πρόγραμμα ενδέχεται να αλλάξει):

9:30-11:00 – Η Αθηνά βοηθά το σώμα μας να ξυπνήσει με γιόγκα
11:00-11:30 – Διάλειμμα για τσάι
11:30-12:30 – Παρουσίαση περμακουλτούρας
12:30-14:30 – Περιήγηση του κτήματος όπου δείχνουμε τις διάφορες εφαρμογές περμακουλτούρας στο κτήμα
14:30-15:30 – Διάλειμμα για φαγητό
16:00-18:30 – Γνωριζόμαστε μεταξύ μας και δημιουργούμε έναν βιοπεριφερειακό κατάλογο όπου καταγράφουμε τις ανάγκες και τις προσφορές μας
19:00-20:30 – Tai Chi και Qi Gong, με τον δάσκαλο Wudang Kung Fu, Γιώργο
20:30 – ….     – Μουσικές για τους ορεξάτους!!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ, ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ, ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΣ.

Αν φέρετε πράγματα, θα φιλοξενήσουμε ανταλλακτικό παζάρι.

Θα πωλούνται κάποια προϊόντα μας και άλλα καλούδια από τοπικούς βιοκαλλιεργητές και το βιβλίο: «Οδηγός περμακουλτούρας – σχεδιασμός για την αυτάρκεια και την αυτονομία μας» (€30).

Το τελικό πρόγραμμα θα διαμορφωθεί βάσει των αναγκών των συμμετεχόντων και του εγχειρήματος την ίδια μέρα. Οπότε ελάτε από το πρωί και ας συνδημιουργήσουμε αυτή τη γιορτή για να καλύψουμε τις ανάγκες μας!

 

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ από Τίνα Λυμπέρη, Ηλίας Πετρόπουλος και άλλοι.

Παρουσίαση: Τι είναι η περμακουλτούρα και γιατί με αφορά;
Η περμακουλτούρα μας δείχνει πώς να συνεργαστούμε με τη φύση ώστε να συνδημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Μελετώντας τα μοτίβα της φύσης, μπορούμε να αντλήσουμε για τον εαυτό μας μια σειρά από κατευθυντήριες αρχές. Ο σχεδιασμός περμακουλτούρας χρησιμοποιεί αυτές τις αρχές για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες μας για τροφή, στέγη, ενέργεια και κοινότητα με τρόπους υγιεινούς, αποτελεσματικούς και βιώσιμους. Χρησιμοποιώντας τον σχεδιασμό περμακουλτούρας μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα και την παραγωγικότητα της ατομικής μας ζωής, της κοινωνίας μας και του περιβάλλοντός μας.


Περιήγηση του εγχειρήματος: «Μια τρύπα στον αγρό»
Η περμακουλτούρα μιμείται τη φύση και μας δίνει την τεχνογνωσία για να δημιουργήσουμε υγιή οικοσυστήματα. Σε αυτή την περιήγηση δείχνουμε τις τεχνικές δημιουργίας υγιούς και γόνιμου εδάφους που χρησιμοποιούμε όπως: παρτέρια δίχως σκάψιμο, κομποστοποίηση (θερμή μέθοδος, με σκουλήκια), εδαφοκάλυψη, συγκαλλιέργειες, αμειψισπορά, ψυχανθή, φυσικά λιπάσματα. Επίσης, είναι υπό κατασκευή το σύστημα φιλτραρίσματος γκρίζων νερών με 3 στάδια (φίλτρο και λίμνες), οι κομποστικές (ξηρές) τουαλέτες, ο κύκλος μπανανιών, ο κινητός ορνιθώνας και μια σπείρα βοτάνων για τις ανάγκες του σπιτιού…

Διαδραστικό εργαστήρι: Συνδημιουργούμε κοινωνίες αφθονίας!
Ένας τρόπος να προχωρήσουμε σε ένα άλλο επίπεδο κοινωνικής ύπαρξης είναι να κατανοήσουμε εις βάθος τις ουσιαστικές μας ανάγκες, να δούμε τι μπορούμε να συνεισφέρουμε έμπρακτα στον κοινωνικό μας περίγυρο και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να είμαστε αυτοδύναμοι. Δημιουργούμε έναν βιοπεριφερειακό κατάλογο ώστε να ξαναγίνουμε μια μεγάλη γειτονιά και να καλύψουμε κάποιες ανάγκες μεταξύ μας. Εμείς ξεκινήσαμε, θέλετε δεν θέλετε, θα έρθετε…κάποια στιγμή!

 

Φέρνετε (είμαστε σε απόσταση +3χλμ από μαγαζιά):
> προϊόντα που μπορεί να παράγετε

> τα παιδιά σας, τους φίλους σας (αλλά όχι τους σκύλους σας παρακαλούμε)
> τις καρεκλίτσες ή τις κουρελούδες σας (& στρωματάκι για γιόγκα)
> πόσιμο νερό και ό,τι θέλετε να πιείτε
> αν θέλετε, φέρνετε φαγητό να μοιραστούμε το μεσημέρι (θα παρέχουμε και εμείς φαγητό για όσους το δηλώσουν στη φόρμα συμμετοχής)
> μουσικά όργανα για να παίξουμε το βραδάκι (κρουστά!!)
> ρούχα ή πράγματα σε καλή κατάσταση (δείτε εδώ τι χρειαζόμαστε γενικά)
> τη θετική σας διάθεση και τη δημιουργικότητά σας.

 

Παίρνετε:
> συνδέσεις με συνειδητούς συνοδοιπόρους
> εκγυμνασμένο σώμα και πνεύμα
> ερεθίσματα για τις εφαρμογές της περμακουλτούρας
> θετική και παιχνιδιάρικη διάθεση.

Η είσοδος στη γιορτή είναι ελεύθερη.

Η κάθε προσφορά, είναι, φυσικά, ευπρόσδεκτη και θα βοηθήσει για να μπορούμε να συνεχίσουμε.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής για μοίρασμα διαδρομής και οργάνωση φαγητού μέχρι την Πέμπτη 4 Μαΐου!

Συμπληρώστε αυτή τη φόρμα εγγραφής ή τηλεφωνήστε στο 6987997336 ή 6944 659832. Η πρόσβαση είναι εύκολη με ΚΤΕΛ, προαστιακό ή αυτοκίνητο. Εάν έρθετε με ΜΜΜ, θα χρειαστεί να πάρετε ταξί μέχρι το κτήμα ή να κανονίσετε με άλλους συμμετέχοντες να σας πάρουν. Οι οδηγίες πρόσβασης θα αποσταλούν με την εγγραφή σας, καθώς και τα στοιχεία άλλων συμμετεχόντων για να οργανώσετε μεταξύ σας το μοίρασμα της διαδρομής.

Facebook event

2017-A4-poster-event-korinthia web

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.