Γιορτή περμακουλτούρας στην Κορινθία – 8 Μαΐου 2016

Φέτος η διεθνής ημέρα περμακουλτούρας συμπίπτει με το Πάσχα και την Πρωτομαγιά και γιορτάζεται παγκοσμίως την Κυριακή 1 Μαΐου 2016.

Επειδή πέσανε πολλά σε μια μέρα, είπαμε να οργανώσουμε μια γιορτή περμακουλτούρας:

Κυριακή 8 Μαΐου 2016
10πμ – δύση του ηλίου
@ Καλαμάκι Κορινθίας

[Στη Θεσσαλονίκη γιορτάζουμε την Κυριακή 15 Μαΐου 2016. Περισσότερα εδώ.]

Η γενική ιδέα για τη γιορτή είναι να μάθουμε για την περμακουλτούρα μέσω παρουσιάσεων, να τη βιώσουμε μέσω πρακτικών δραστηριοτήτων και να συνδεθούμε μεταξύ μας. Εδώ στην Κορινθία, μαζί με τα εργαστήρια περμακουλτούρας, στόχος μας είναι και να γνωρίσουμε την τοπική πρωτοβουλία «Περιβόλι Κορίνθου» που στέλνει καλάθια βιολογικών προϊόντων στα σπίτια μας και να αυξήσουμε τις συνδέσεις μεταξύ των ανθρώπων που θέλουν να κάνουν την μετάβαση προς μια ζωή πιο ουσιαστική και δημιουργική. Όλοι μαζί κάνουμε θαύματα!!

Κάποιες δραστηριότητες θα διεξάγονται συγχρόνως, οπότε θα μπορούμε να κινούμαστε στο χώρο και να βιώνουμε τις δραστηριότητες και την ενέργεια ενός οργανισμού εν δράσει: μεταφυτεύουμε, κομποστοποιούμε, μαγειρεύουμε, φτιάχνουμε κατασκευές και παίζουμε…θα τρέχουν δραστηριότητες για παιδιά επίσης!

Στο χώρο του ελαιώνα θα φιλοξενείται ανταλλακτικό παζάρι, κάποια προϊόντα μας, άλλα καλούδια-εκπλήξεις και το βιβλίο: «Οδηγός περμακουλτούρας – σχεδιασμός για την αυτάρκεια και την αυτονομία μας» (€30).

Το τελικό πρόγραμμα θα διαμορφωθεί βάσει των αναγκών των συμμετεχόντων και του ελαιώνα την ίδια μέρα. Οπότε ελάτε από το πρωί και ας συνδημιουργήσουμε αυτή τη γιορτή για να καλύψουμε τις ανάγκες μας!

Εισηγητές: Τίνα Λυμπέρη, Άρης Ηλίας, Αντώνης Διαμαντίδης, Αλέξιος Νέζης, Πέτρος Αντωνιάδης, Μάνθος Τεριακίδης και άλλοι.

Τοποθεσία:  Καλαμάκι Κορινθίας (ελαιώνας κοντά στον Ισθμό)

Εισηγήσεις:

Παρουσίαση: Τι είναι η περμακουλτούρα και γιατί με αφορά;
Η περμακουλτούρα (permaculture) είναι μια επιστήμη σχεδιασμού οικοσυστημάτων η οποία μας δείχνει πώς μπορούμε να είμαστε αυτάρκεις & αυτόνομοι, μιμούμενοι τη φύση, χρησιμοποιώντας αρχαίες τεχνικές μαζί με καινούργια τεχνογνωσία, σεβόμενοι τον άνθρωπο & το περιβάλλον. Εφαρμόζεται παντού από το χωριό μέχρι την πόλη, αφού διέπει όλο το φάσμα της ζωής μας και μας θυμίζει την άρρικτη σύνδεσή μας με το περιβάλλον μας. Όταν κατανοήσουμε πως η κάθε μας κίνηση έχει επίπτωση στη δική μας ζωή, στις ζωές των γύρω μας και στον πλανήτη μας, ξαφνικά οι δράσεις μας παίρνουν μια άλλη διάσταση: αυτής της ευθύνης για τη συνδημιουργία της ευημερίας μας σε όλα τα επίπεδα.

 

Διαδραστικό εργαστήρι: Πρακτικά βήματα για την ευημερία μας με οδηγό την περμακουλτούρα (Τίνα Λυμπέρη, Περμακουλτουρίστρια)
Σε καθημερινή βάση, αισθανόμαστε πως κάτι δεν πάει καλά, αλλά μέσα στην αυταπάτη της «ρομποτοποιημένης» μας καθημερινότητας, έχουμε (ξε)χάσει και αγνοήσει το ένα πράγμα που θα μας πάει μπροστά: τις άπειρες συνδέσεις μεταξύ μας. Η περμακουλτούρα μας μαθαίνει πως δεν είναι ο αριθμός των στοιχείων σε ένα σύστημα που είναι σημαντικός, αλλά ο αριθμός των χρήσιμων συνδέσεων μεταξύ τους.

Ένας τρόπος να προχωρήσουμε σε ένα άλλο επίπεδο κοινωνικής ύπαρξης είναι να κατανοήσουμε εις βάθος τις ουσιαστικές μας ανάγκες, να δούμε τι μπορούμε να συνεισφέρουμε έμπρακτα στον κοινωνικό μας περίγυρο και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να είμαστε αυτοδύναμοι. Έχω κάτι που χρειάζεσαι, έχεις κάτι που χρειάζομαι; Βρίσκουμε τρόπους να συνδεθούμε και να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Εμείς ξεκινήσαμε, αν θέλετε ελάτε!

 

Εργαστήρι: Προετοιμάζουμε το έδαφος (Αλέξιος Νέζης, Γεωπόνος)
Η περμακουλτούρα μιμείται τη φύση και μας δίνει την τεχνογνωσία για να δημιουργήσουμε (ή να χτίσουμε) υγιές έδαφος. Σε αυτό το εργαστήρι θα καλύψουμε τεχνικές δημιουργίας υγιούς και γόνιμου εδάφους όπως: παρτέρια δίχως σκάψιμο, κομποστοποίηση (στο μπαλκόνι, στον κήπο, στο κτήμα), εδαφοκάλυψη, συγκαλλιέργειες, αμειψισπορά, ψυχανθή, φυσικά λιπάσματα. Όταν δείτε πόσο εύκολη και αποδοτική είναι η γονιμοποίηση του εδάφους χρησιμοποιώντας οργανική ύλη, θα απορείτε πως δεν το είχατε ξεκινήσει νωρίτερα. Γλιτώνετε καψίματα, χωματερές, νερό και την τσέπη σας επιστρέφοντας αυτά που μας δίνει η φύση…στη φύση!

 

Εργαστήρι: Κομποστοποίηση με σκουλήκια (κατάλληλο για διαμερίσματα!)
Τα σκουλήκια είναι οι σύμμαχοί μας, γιατί γονιμοποιούν το έδαφος. Σε αυτό το εργαστήρι δείχνουμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε μια μίνι φάρμα με σκουλήκια κομποστοποίησης για να μετατρέπουμε τα οργανικά μας υπολείμματα σε πολύτιμο χούμο με εύκολο τρόπο!

 

Παρουσίαση & ανοιχτή συζήτηση: Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (ΚΥΓΕΩ)
Ο Αντώνης Διαμαντίδης (αγρότης και συντονιστής για το «Περιβόλι Κορίνθου») θα συντονίσει μια ανοιχτή συζήτηση για την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (ΚΥΓΕΩ) για να διερευνήσουμε πώς μπορούμε να αλληλο-υποστηριχθούμε ώστε να προχωρήσουν αυτές οι πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.

 

Παρουσίαση: Ο ρόλος της περμακουλτούρας στη βιολογική γεωργία
Ο Άρης Ηλίας (Γεωπόνος και Σύμβουλος Βιολογικής Γεωργίας) θα μας μιλήσει για την εφαρμογή της περμακουλτούρας σε κτήματα βιολογικής γεωργίας και τη μετάβαση από τη συμβατική γεωργία.

 

Φέρνετε:
> τα παιδιά σας, τους φίλους σας (αλλά όχι τους σκύλους σας παρακαλούμε)
> τις καρεκλίτσες ή τις κουρελούδες σας
> πόσιμο νερό και ό,τι θέλετε να πιείτε
> φαγητό να μοιραστούμε το μεσημέρι (αν δεν θα φέρετε, μπορείτε να αγοράσετε από εμάς, αφού το δηλώσετε στη φόρμα συμμετοχής)
> μουσικά όργανα για να παίξουμε το βραδάκι (τα κρουστά είναι τα αγαπημένα μας)
> ρούχα ή πράγματα σε καλή κατάσταση που δεν χρησιμοποιείτε πια (δείτε εδώ τι χρειαζόμαστε γενικά)
> τη θετική σας διάθεση και τη δημιουργικότητά σας.

Έχετε κατά νου πως θα είμαστε σε κτήμα, σε απόσταση +3χλμ από μαγαζιά.

Παίρνετε:
> ένα υπέροχο περιβάλλον με συνειδητούς συνοδοιπόρους
> πολλά ερεθίσματα για τις εφαρμογές της περμακουλτούρας
> θετική, παιχνιδιάρικη και περμακουλτουριάρικη διάθεση.


Η είσοδος στη γιορτή είναι ελεύθερη.
Η κάθε προσφορά, είναι, φυσικά, ευπρόσδεκτη και θα βοηθήσει για να μπορούμε να συνεχίσουμε.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής για μοίρασμα διαδρομής και οργάνωση φαγητού μέχρι την Πέμπτη 5 Μαΐου!

Συμπληρώστε αυτή τη φόρμα εγγραφής ή τηλεφωνήστε στο 6987997336. Η πρόσβαση είναι εύκολη με ΚΤΕΛ, προαστιακό ή αυτοκίνητο. Οι οδηγίες πρόσβασης θα αποσταλούν με την εγγραφή σας, καθώς και τα στοιχεία άλλων συμμετεχόντων για να οργανώσετε μεταξύ σας το μοίρασμα της διαδρομής.
Facebook event

αfisa_A4_8_5_2016

1 thought on “Γιορτή περμακουλτούρας στην Κορινθία – 8 Μαΐου 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.