Ανοίγουμε θέσεις βιωματικής μάθησης στην περμακουλτούρα!

Ελάτε να βιώσουμε την προσέγγιση της περμακουλτούρας και να διερευνήσουμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε μεταξύ μας και με τη φύση ώστε να συνδημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο.

Ανοίγουμε 2 θέσεις βιωματικής μάθησης ή πρακτικής περμακουλτούρας στο εγχείρημα «Μια τρύπα στον αγρό», που βρίσκεται 5 λεπτά απ’ τον Ισθμό Κορίνθου και είναι εύκολα προσβάσιμο με τον προαστιακό, λεωφορείο, αυτοκίνητο ή ποδήλατο.

Το εγχείρημα αυτό αποσκοπεί στο να γίνει μια βάση για όσους θέλουν να γνωρίσουν κάποιους πρακτικούς τρόπους μετάβασης από την πόλη. Λειτουργούμε βάσει της συνεισφοράς όλων και μαθαίνουμε πώς μπορούμε να συνδημιουργήσουμε κοινωνίες αφθονίας!

Screen Shot 2017-04-26 at 15.36.23

DSC_0179Τι θα κάνουμε;

Είναι μια ευκαιρία για 2 ανθρώπους (ιδανικό θα ήταν ένα ζευγάρι που θέλει να κάνει το ξεκίνημα στην επαρχία αλλά όχι απαραίτητα), να βιώσουν την εξελισσόμενη διαδικασία σχεδιασμού ενός κτήματος και τις ανάλογες εφαρμογές. Λαμβάνετε μέρος στη διαδικασία φύτευσης και μεταφύτευσης οπωροκηπευτικών και δέντρων, κομποστοποίησης, μεταποίησης προϊόντων, δημιουργία παρτεριών χωρίς σκάψιμο, μετατροπή κτιρίου, σύστημα φιλτραρίσματος γκρίζων νερών και συλλογής ομβρίων, φτιάξιμο ενός κινητού ορνιθώνα, δημιουργία κύκλου από μπανανιές, σπείρα βοτάνων, κομποστικές τουαλέτες, ενεργειακές κατασκευές, φυσική δόμηση και γενικά τη μεταμόρφωση ενός απλού ελαιώνα σε ένα πολυλειτουργικό σύστημα με μεγάλη βιοποικιλότητα. Ταυτόχρονα, έχουμε αναλάβει και την αξιοποίηση γειτονικών κτημάτων, στα οποία ξεκινάμε κάποιες πολυ-καλλιέργειες για εξτρά εισόδημα. Όσο πιο νωρίς έρθετε, τόσα πιο πολλά θα κάνουμε μαζί! Πολλά γίνονται καθώς κάθεστε στον υπολογιστή σας!! Πορευόμαστε προς τη δημιουργία ενός μικρού παραδείσου σε μια προκλητική περιοχή. Μία έμπνευσή μας είναι αυτή η αγροικία.

Οι μέρες θα είναι γεμάτες, καθώς θα συμβάλλουμε σε αυτό το έργο από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Ξεκινάμε με έναν πρωινό κύκλο όπου βγάζουμε το πρόγραμμα της ημέρας. Κάνουμε διαλείμματα για φαγητό και ξεκούραση. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι να εξασκούμε την πρωτοβουλία μας και να συμμετέχουμε σε όλες τις δραστηριότητες συντήρησης του εγχειρήματος – όλοι μαγειρεύουμε και καθαρίζουμε. Μεταξύ μας θα κανονίσουμε τις ώρες εργασίας και τις «ελεύθερες» μέρες, ώστε να έχετε χρόνο να επισκεφθείτε τα πολύ αξιόλογα αξιοθέατα σε όλη την Κορινθία. Οι εκδρομές επιβάλλονται!

Μέσα στο πρόγραμμα είναι επίσης η συνεισφορά σε άλλες τοπικές πρωτοβουλίες και τοπικά κτήματα. Υπάρχει περίπτωση να μείνετε και μόνοι σας για λίγες μέρες, καθώς οι οικοδεσπότες καλύπτουν άλλες υποχρεώσεις. Γι’ αυτό είναι καλό να υπάρχουν δύο!

Σχεδιάζουμε κάποια εργαστήρια από Μάη – Οκτώβρη, οπότε όποια εργαστήρια γίνονται κατά τη διάρκεια της διαμονής σας, συμπεριλαμβάνονται στο κόστος της μαθητείας.

 

Περίοδος μαθητείας και διαδικασία.

 1. Ξεκινάμε με μια αρχική συνάντηση και γνωριμία.  
 2. Η πρώτη εβδομάδα θα λειτουργήσει εώς δοκιμαστική περίοδος.
 3. Η ελάχιστη περίοδος μαθητείας είναι 1 μήνας και είναι ανοιχτή από Μάη – Οκτώβρη.
 4. Θα προτιμούσαμε άτομα που μπορούν να μείνουν για τουλάχιστον 3-4 μήνες, ώστε να μπορούν να συνδράμουν ενεργά στην παραγωγή κηπευτικών, τη μεταποίηση προϊόντων και τη συνδημιουργία της αφθονίας μας.
 5. Η διαμονή θα είναι σε δική σας σκηνή. Υπάρχει το ενδεχόμενο να μείνετε σε τροχόσπιτο εάν είναι διαθέσιμο και εάν μείνετε παραπάνω από έναν μήνα.

Ωραίο ακούγεται, πόσο κοστίζει;

Υπάρχει ένα πολύ λογικό μηνιαίο κόστος να καλύπτονται τα έξοδά σας και να μένει κάτι στο κτήμα. Αυτό θα συμφωνηθεί στην αρχική μας γνωριμία. Οι μεταφορές από/προς το κτήμα είναι δική σας ευθύνη. Εάν συμβάλλετε ενεργά στις παραγωγικές δραστηριότητες του εγχειρήματος, τότε υπάρχει και η δυνατότητα να καλύψετε αυτά τα έξοδα και ίσως να βγάλετε και κάποιο παραπάνω εισόδημα. Αυτά θα τα εξετάζουμε κατά τη διάρκεια της πρακτικής σας.

herb garden w ZetaΕδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το εγχείρημα και τις προσδοκίες των οικοδεσποτών.

Σε καμία περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε πως ξέρουμε τα πάντα και δεν είναι πάντα εύκολα τα πράγματα. Μαθαίνουμε καθώς διαβαίνουμε. Έχουμε όρεξη να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις και να μάθουμε μέσα από αυτές.

Δεχόμαστε αιτήσεις τώρα μέσω αυτής της φόρμας και σας περιμένουμε να μοιραστούμε αυτή την όμορφη εμπειρία!

1 thought on “Ανοίγουμε θέσεις βιωματικής μάθησης στην περμακουλτούρα!

 1. ΝΙΚΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ

  What do you have to say?
  Καλημέρα. Ονομάζομαι Νίκη Σταμούλη και είμαι Πολιτικός Μηχανικός με μεταπτυχιακό στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό και μεγάλη αγάπη για τη γη και το περιβάλλον.
  Το όνειρο μου είναι να δημιουργήσω ένα περιβαλλοντικό σχολείο.
  Θα ήταν πολύτιμη για μένα αυτή η βοήθεια.

  Σας ευχαριστω

  τηλ. 6944668206

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.