Ρεπορτάζ – «Φτου ξελευθερία για σπόρους!!!»

Ήταν η πρώτη μου εκδήλωση στον καινούργιο, για μένα, τόπο (αφού μετακόμισα κοντά στην Αμαλιάδα έναν μήνα πριν) και δεν πρόκειται να είναι η τελευταία! Ήταν επίσης η πρώτη εκδήλωση της Ομάδας Μετάβασης Ηλείας, η πρώτη μας συνεργασία με το Δίκτυο Αφύπνισης Πολιτών και η πρώτη (και μόνη) γιορτή στην Αμαλιάδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας 15μερης δράσης για την ελευθερία των σπόρων, 2-16 Οκτωβρίου 2012.

Παρ’ όλα τα πολλά «πρώτα», καταφέραμε να οργανώσουμε μια επιτυχημένη εκδήλωση, κρίνοντας από τους πολλούς σπόρους για μοίρασμα, πολλές συζητήσεις, πολλά χαμόγελα και πολλές εσωτερικές εκρήξεις απ΄τις οποίες ξεκινάνε τώρα μικροί κήποι με τους σπόρους που μοιράσαμε.

Περίπου 70 άτομα παρευρέθηκαν απ’ τους οποίους ήταν και οι εκπρόσωποι του Πελίτι (ομάδα Αρχαίας Ολυμπίας) Κώστας Μαντάς και Αθανασία Κούρβα, αρκετοί Πατρινοί φίλοι των δράσεων του Πελίτι (καθώς στην Πάτρα δεν υφίσταται ακόμα τοπική ομάδα), ανάμεσά τους και ο Βασίλης Ζωγόπουλος, υποψήφιος ως βουλευτής στις τελευταίες εκλογές με τους Οικολόγους Πράσινους στην Αχαϊα και η σύζυγός του Κατερίνα Γκίκα, και οι δύο ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών Ωλενός.

žΗ εκδήλωση περιελάμβανε γνωριμία των παραβρισκομένων, παρουσιάσεις (Τίνα Λυμπέρη, www.kangouro.gr Περιβαλλοντολόγος με ειδικότητα στην Αεικαλλιέργεια, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, www.bioilis.gr Πρόεδρος, Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Αμαλιάδας), προβολή ταινιών μικρού μήκους (Σπόροι της Ελευθερίας, Εν αρχή ην ο Σπόρος), δραστηριότητες (φακελάκια για σπόρους από χρησιμοποιημένο χαρτί, φύτευση σε ρολλά από χαρτί υγείας), ανταλλαγή σπόρων, φαγητό. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα.

Ενημερώσαμε τον κόσμο για τις ντόπιες ποικιλίες και τη σημασία της διατήρησής τους, τι γίνεται με τα υβρίδια και γεννητικά τροποποιημένους (μεταλλαγμένους) σπόρους, πως να συλλέγουμε και να αποθηκεύουμε σπόρους. Επισημάναμε πως σε τέτοιες εκδηλώσεις είναι σημαντικό το ΜΟΙΡΑΣΜΑ των σπόρων – δεν είμαστε παθητικοί συμμετέχοντες που έρχονται να πάρουν μόνο: το μοίρασμα κατευθυνόταν σε όσους είχαν κάθε πρόθεση να φυτέψουν ΚΑΙ να μοιραστούν τους σπόρους αυτούς!

Ένα θερμό ευχαριστώ και σε όλους τους βιοκαλλιεργητές που έφεραν ή έστειλαν σπόρους:
Παναγιώτης Αρβανίτης, Αθανασία Λαμπροπούλου, Βασίλης Ζωγόπουλος

και στους:
Σπύρος Ζαφειρόπουλος – Δίκτυο Αφύπνισης Πολιτών για την συνδιοργάνωση
žΠέτρος Παπαδάτος – Εμπορικό Σύλλογο Αμαλιάδας για την αίθουσα
žΘεόδωρος Βασιλόπουλος – ΒιοΗλίς για την παρουσία του και την υποστžήριξη
Ναταλία Σπυροπούλου – για την υπέροχη αφίσα
žΦώτης Μιχαλόπουλος – Ηλειακή Γη για το κομπόστ
Χρήστο, Ελισάβετ, Μαρία, Ηλιοστάλακτη και όλους τους βοηθούς που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Φτού και από την αρχή!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.