Ήρθε η ώρα της Μετάβασης!

Τώρα τελευταία με ρωτάει πολύς κόσμος τι θα μπορούσαν να κάνουν για να μεταβούν από εκεί που είναι (πχ. πόλη) στο σημείο που θέλουν να πάνε (πχ. επαρχία). Ή μπορεί να είναι ήδη στην επαρχία και δεν ξέρουν από που να ξεκινήσουν. Ή θέλουν να μείνουν στην πόλη γνωρίζοντας πως κάτι πρέπει να αλλάξει, αλλά δεν ξέρουν τι και πως.

Και για μένα, υπήρχε ένα κενό. Πώς θα εφαρμόσει ο Α ή Β άνθρωπος την αεικαλλιέργεια χωρίς να το έχει μελετήσει αρκετά; Πως θα γεμίσει το κενό της γνώσης και της πρακτικής; Ποια είναι τα πρώτα βήματα; Πώς θα τα κάνω όλα αυτά μόνος μου; Μήπως δεν χρειάζεται να τα κάνω μόνος μου;

Για μένα, το θεμελιώδες σλόγκαν της αεικαλλιέργειας είναι «Το πρόβλημα είναι η λύση», που σε γενικές γραμμές σημαίνει να βρίσκουμε τις λύσεις σε οποιαδήποτε κατάσταση μας προβληματίζει.

Ήρθε η ώρα να εστιάσουμε, λοιπόν, στις λύσεις.

Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να κλαιγόμαστε, να σπάσουμε τα εμπόδια και να ενωθούμε.

Ήρθε η ώρα να αισθανθούμε τη δύναμη και πληρότητα που μας προσφέρει μια ενωμένη κοινότητα.

Ήρθε η ώρα να νοιώσουμε την ενδυνάμωση που έρχεται όταν καταλάβουμε  πως μπορούμε να καταφέρουμε πιο πολλά πράγματα μαζί παρά μόνοι μας .

Ήρθε η ώρα να βιώσουμε πως τα μικρά βήματα έχουν μεγάλες επιπτώσεις.

Ήρθε η ώρα της Μετάβασης.

«Η Μετάβαση είναι μια κοινοτική διαδικασία που βοηθά ένα χωριό, μία πόλη, ένα νησί ή μία γειτονιά, δηλαδή μία κοινότητα να γίνει ισχυρότερη και πιο χαρούμενη.
Βασιζόμενο στην ιδιότητα του ενεργού πολίτη, τις αρχές σχεδιασμού Αεικαλλιέργειας (Permaculture) εφαρμοσμένες σε κοινωνικο-οικονομικά συστήματα αλλά και άλλες ειδικότητες η Μετάβαση στοχεύει στη δημιουργία υψηλής ευημερίας και τοπικών οικονομιών που είναι ανθεκτικές σε εξωτερικούς κλονισμούς – είτε πρόκειται για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος ή τις μειωμένες προμήθειες υδρογονανθράκων και τις αντίστοιχες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.»

Η Μετάβαση ξυπνάει τη δημιουργικότητα σε απλούς ανθρώπους, ώστε να μαζευτούν και -πέρα από τις όποιες διαφορές τους-  να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους διαθέσιμους πόρους, την ενέργεια και την ψυχή τους.

Με μεγάλη χαρά πρόσφατα συνάντησα τον Ελληνο-Ολλανδό Johan van As Κριεμάδη, ο οποίος δούλεψε εθελοντικά μαζί μας στη Δάφνη Καλαβρύτων για μια βδομάδα. Μέσα σε μερικές μέρες ολοκληρώσαμε τον ελληνικό υποτιτλισμό για ένα άκρως εμπνευσμένο βίντεο που δείχνει πρωτοβουλίες Μετάβασης σε όλον τον κόσμο. Το βίντεο ονομάζεται Μετάβαση 2.0 και θα προβληθεί στο σεμινάριο ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ (Τransition LAUNCH Training) που διοργανώνεται από το Δίκτυο Μετάβασης σε συνεργασία με το Transition Greece (στο οποίο είμαι το πιο πρόσφατο μέλος!) και την European Village. Θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2012 στην Ακαδημία Πλάτωνος στην Αθήνα.

Το σεμινάριo είναι γεμάτο με δημιουργικούς τρόπους για να μας δώσει μία εις βάθος αντίληψη για την πρακτική της μετάβασης, παρέχοντας πρακτικά εργαλεία, αλλά και την τεχνογνωσία για το πώς να δημιουργηθεί, να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί μια επιτυχημένη πρωτοβουλία μετάβασης.

O απώτερος στόχος του σεμιναρίου αυτού είναι να παρέχει τεχνική βοήθεια, δεξιότητες και ιδέες σε δυναμικούς ανθρώπους που θέλουν να πετύχουν τη διαφορά στην κοινότητά τους, στο άμεσο μέλλον.

Ελάτε να γνωριστούμε, αλλά πιο σημαντικά να ενωθούμε για να δημιουργήσουμε μια ζωή βασισμένη σε ουσιαστικές αξίες.

Περισσότερες πληροφορίες
Εγγραφές

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.