Αστική Αεικαλλιέργεια: Έμπνευση για μια πιο βιώσιμη ζωή στην πόλη!

10:00 – 16:00 || Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013
Πάτρα (τόπος διεξαγωγής προς επιβεβαίωση – ενημέρωση με εγγραφή)

Η αεικαλλιέργεια (permaculture) είναι μια ολιστική επιστήμη σχεδιασμού οικοσυστημάτων που εμπνέεται από τους νόμους της φύσης και χρησιμοποιεί αρχαίες τεχνικές και καινούργια τεχνογνωσία για να μας δείξει πώς μπορούμε να έχουμε την τροφή, νερό, στέγη, ενέργεια, κοινωνία, υγεία, χρήματα και γη που χρειαζόμαστε με τρόπους δημιουργικούς και φιλικούς προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Αυτό το εργαστήρι αφορά εμάς που θέλουμε να συνεχίσουμε την αστική ζωή εφαρμόζοντας τις αρχές της αεικαλλιέργειας. Θα μάθουμε πώς έστω και στα ελάχιστα περιθώρια καλλιέργειας στην πόλη, υπάρχουν μικρές ευκαιρίες να κάνουμε μεγάλες διαφορές στη ζωή μας αξιοποιώντας τους χώρους μας και τα πολύτιμα «σκουπίδια» μας για να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το περιβάλλον μας, αλληλοσυνδέοντας τα παρεχόμενα στοιχεία του.

Αφορά επίσης εσάς που είστε έτοιμοι για τη συνδημιουργία μιας κοινωνίας που σέβεται τον άνθρωπο και τη γη, που βασίζεται σε ιδιωτικές και συλλογικές πρωτοβουλίες από ανθρώπους που παίρνουν την ευθύνη για τη θετική αλλαγή στα χέρια τους αλλά δεν ξέρετε από που να αρχίσετε. Θα μοιραστώ μαζί σας μερικές ιδέες για το πως να κάνετε τη μετάβαση σε μια πιο φυσική ζωή.

Θέματα: εισαγωγή στην αεικαλλιέργεια, αεικαλλιέργεια στο μπαλκόνι μας, κομποστοποίηση, πρακτικές και δημιουργικές εφαρμογές αεικαλλιέργειας στην πόλη.

Εισηγήτρια: Τίνα Λυμπέρη, www.kangouro.gr

Πρόγραμμα

Εισαγωγή στην αεικαλλιέργεια
> Τι είναι η αεικαλλιέργεια (permaculture) και τι συμπεριλαμβάνει
> Ηθικές αρχές & αρχές σχεδιασμού
> Πώς να καλλιεργήσουμε (και τι) στο μπαλκόνι μας

Κομποστοποίηση
Όταν δείτε πόσο εύκολη και αποδοτική είναι η δημιουργία κομπόστ από οργανική ύλη, θα απορείτε πως δεν το είχατε ξεκινήσει νωρίτερα. Γλιτώνετε καψίματα, χωματερές, νερό και την τσέπη σας επιστρέφοντας αυτά που μας δίνει η φύση…στη φύση! Καλύπτουμε κομποστοποίηση στο μπαλκόνι, κήπο και κτήμα.
Συμπεριλαμβάνει πρακτικό εργαστήρι: Πως να φτιάξετε δοχείο κομποστοποίησης με σκουλήκια!

Πρακτικές και δημιουργικές εφαρμογές αεικαλλιέργειας στην πόλη
Η έμφαση θα στο πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τα «σκουπίδια» μας σε κάτι χρήσιμο, αποφεύγοντας περιττές αγορές, γλιτώνοντας χρήματα και διοχετεύοντας την ενέργειά μας προς κάτι πιο δημιουργικό. Φέρτε τις κατασκευές σας αν το κάνετε ήδη!

Κόστος συμμετοχής: €20
Συμπεριλαμβάνεται ένα ελαφρύ χορτοφαγικό μεσημεριανό γεύμα, γλυκό και τσάι

Τι να φέρετε για το εργαστήρι
> γάντια κηπουρικής
> χρησιμοποιημένο χαρτί (πχ. χαρτί που έχει τυπωθεί από τη μία μεριά)
> ρολλά από χαρτί υγείας (το εσωτερικό χαρτονένιο ρολλό που μένει)
> γλάστρες και χώμα/κομπόστ
> αν έχετε οργανικά υπολείματα από την κουζίνα σας
> μερικά πλαστικά μπουκάλια
> κατασκευές από πλαστικά μπουκάλια και οποιαδήποτε άλλα «σκουπίδια»
> θετική διάθεση!

Οδηγίες πρόσβασης
Λόγω του ότι δεν γνωρίζουμε αν ο καιρός θα μας επιτρέψει να είμαστε έξω, θα σας ενημερώσουμε τηλεφωνικά ή μέσω email για τον τόπο διεξαγωγής του σεμιναρίου και την πρόσβαση. Ο χώρος θα απέχει 8 km από την πόλη ή θα βρίσκεται κοντά στο κέντρο.

Για να κλείσετε τη θέση σας
1) Δηλώστε το ενδιαφέρον σας με την εγγραφή σας σε αυτή τη φόρμα ή τηλεφωνικά στο 6943 440 922 μέχρι Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013.

2) Μόλις σας στείλουμε email (ή σας τηλεφωνήσουμε) επιβεβαιώνοντας πως θα προχωρήσει το σεμινάριο, θα καταθέσετε €20 στο λογαριασμό που θα σας στείλουμε, μέχρι την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2012 ή θα τα δώσετε στην Μαρία Κρινά.

3) Για διευκρινήσεις / πληροφορίες σε σχέση με το σεμινάριο, παρακαλώ επικοινωνήστε με την Τίνα στο 6987 997 336 (cosmote) ή μέσω email.

Για διευκρινήσεις / πληροφορίες σε σχέση με τον τόπο διεξαγωγής, τις οδηγίες πρόσβασης και τα χρήματα παρακαλώ επικοινωνήστε με την Μαρία Κρινά στο 6943 440 922.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.