Ελπιδοχώρι :: Σεμινάριο Σχεδιασμού Permaculture για το ελληνικό κλίμα σε 8 Σαββατοκύριακα

Weekend PDC poster Hopeland

16 μέρες σε 8 ΣΚ [οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν κατόπιν 15 εγγραφών]
Σάββατο & Κυριακή, 10:00 – 19:30 
Συνολική διάρκεια μαθημάτων: 96 ώρες

Αν είστε έτοιμοι να καλλιεργήσουμε και να συνδημιουργήσουμε μία κοινωνία που σέβεται τον άνθρωπο και τη γη και παίρνει την ευθύνη για τη θετική αλλαγή στα χέρια της, τότε είστε έτοιμοι να μάθετε για την permaculture.

Η permaculture είναι μια ολιστική επιστήμη σχεδιασμού οικοσυστημάτων που εμπνέεται από τους νόμους της φύσης και χρησιμοποιεί αρχαίες τεχνικές μαζί με καινούργια τεχνογνωσία για να μας δείξει πώς μπορούμε να έχουμε την τροφή, το νερό, την ενέργεια, την κοινωνία, την υγεία, τα χρήματα και τη γη που χρειαζόμαστε με τρόπους δημιουργικούς και φιλικούς προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.


Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους:

 • επιδιώκουν να ζουν με πιο βιώσιμο τρόπο, άσχετα από το αν έχουν γη ή όχι
 • ίσως θέλουν να μετασκευάσουν το σπίτι τους ώστε να μειωθούν τα κόστη διαχείρησης
 • είναι ιδιοκτήτες γης σε περιαστικές και αγροτικές περιοχές και θέλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τις περιουσίες τους από τις μεταβαλλόμενες κλιματικές και οικονομικές συνθήκες, να βελτιώσουν το έδαφός τους και να αυξήσουν την αυτάρκεια και την αυτονομία τους
 • είναι κάτοικοι πόλης και επιθυμούν να ζουν πιο αρμονικά με το περιβάλλον τους
 • είναι μαθητές ή εργαζόμενοι στους τομείς της γεωπονίας, γεωγραφίας, γεωλογίας, γεωργίας, οικοδομής, σχεδιασμού κήπων, φυτοκομίας ή αρχιτεκτονικής και επιθυμούν να διευρύνουν τους πνευματικούς και επαγγελματικούς τους ορίζοντες
 • επιθυμούν να εξασκήσουν βασικούς τρόπους συνεργασίας
 • θέλουν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους στην permaculture.

Η σειρά μαθημάτων έχει πολλαπλές λειτουργίες. Οι κυριότερες είναι να:

 • σας δώσουμε τα εργαλεία για να μπορέσετε να σχεδιάσετε ανθεκτικά συστήματα για τα πάντα από τον κήπο σας μέχρι και την επιχείρησή σας ώστε να δημιουργήσετε αφθονία και να μειώσετε τις εισροές της προσωπικής σας ενέργειας
 • αναδυθούν οι ωφέλιμες σχέσεις στην τοπική σας κοινωνία και να διερευνήσουμε πώς μπορούμε να τις αξιοποίησουμε, ανταλλάσοντας γνώσεις και δεξιότητες
 • κάνουμε βήματα προς τη διατροφική μας αυτάρκεια, μαθαίνοντας τι φυτεύουμε, πώς και πότε, διασώζοντας και ανταλλάσοντας σπόρους, γνώσεις και συνταγές, φτιάχνοντας το σπορείο μας όταν είναι η κατάλληλη εποχή και ούτω καθεξής.

 

Δομή σεμιναρίου

8 Σαββατοκύριακα (16 μέρες)
Σάββατο & Κυριακή, 10:00 – 19:30 (4 μαθήματα/ημέρα x 1,5 ώρες με διαλείμματα)
Συνολική διάρκεια μαθημάτων: 96 ώρες

Είναι ταυτόσημο με τα εντατικά σεμινάρια των 11-16 ημερών που πιθανόν να έχετε ακούσει (Permaculture Design Course – PDC). Η παρουσία σας είναι υποχρεωτική σε τουλάχιστον 14 από τις 16 μέρες μαθημάτων ώστε να μπορέσετε να παραλάβετε πιστοποιητικό παρουσίας και να έχετε μια ολιστική εικόνα του περιεχομένου. Οι ημερομηνίες και ώρες μπορούν να αλλάξουν αν δε βολεύουν, κατόπιν συμφωνίας με ολόκληρη την ομάδα και υπάρχει χώρος για αυτοσχεδιασμό και πρακτικές ασκήσεις βάσει των αναγκών μας.

Η μέθοδος διδασκαλίας είναι πολύπλευρη και διαδραστική και συμπεριλαμβάνει τα ακόλουθα μέσα:

 • Παρουσιάσεις μέσω υπολογιστή, πίνακα, κλπ
 • Πρακτικές δραστηριότητες κάθε ΣΚ (π.χ. κομποστοποίηση)
 • Εργασίες και ασκήσεις έρευνας, τις οποίες θα ολοκληρώνετε στον προσωπικό σας χρόνο πριν την έναρξη του επόμενου μαθήματος
 • Παρουσιάσεις μαθητών
 • Ντοκιμαντέρ
 • Ανοιχτές συζητήσεις

Πρόγραμμα :: Το Ελπιδοχώρι

ΗμερομηνίεςΕνότητες (κάθε ΣΚ έχουμε διατροφική αυτάρκεια)
Ώρες: 10:00 - 19:30
1ο ΣΚΕγγραφές// Εισαγωγή// Αρχές, θέματα & μέθοδοι σχεδιασμού
2ο ΣΚΚλιματικοί παράγοντες// Μοτίβα// Δέντρα// Δάση// Ανεμοφράχτες
3ο ΣΚΝερό & χωματουργικές εργασίες// Έδαφος, ανάλυση, δημιουργία υγιούς εδάφους (κομποστοποίηση, φυσικά λιπάσματα, ανυψωμένα παρτέρια, κλπ)
4ο ΣΚΕνέργεια// Κατάλληλη τεχνολογία// Φυσική Δόμηση & βιοκλιματική αρχιτεκτονική// Υδατοκαλλιέργεια// Διαχείρηση φυτοπαράσιτων & άγριας ζωής
5ο ΣΚΑνάλυση τοποθεσίας// Ανάλυση αναγκών// Πρακτικές σχεδιασμού
6ο ΣΚΟικολογία της Ελλάδας// Αναγνώριση ενδημικών φυτών & αγριόχορτων και τι μας λένε// Συντεχνίες// Συγκαλλιέργειες
7ο ΣΚΑστική permaculture// Το κίνημα της μετάβασης// Πράσινη οικονομία
8ο ΣΚΚοινωνική permaculture// Πρακτικές και δημιουργικές εφαρμογές της permaculture στην καθημερινή μας ζωή// Παρουσιάσεις

Σημαντικές σημειώσεις

 • Η συνέπεια στην ώρα μας είναι απαραίτητη για την αρμονική διεξαγωγή του σεμιναρίου
 • Το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων θα σας δοθεί την πρώτη μέρα και η σειρά τους ενδέχεται να αλλάξει βάσει τοπικών συνθηκών και προσωπικών προτιμήσεων
 • Η παρουσία σας σε μεμονομένα ΣΚ δεν είναι εφικτή, διότι θα δουλεύουμε σε ομάδες και η σειρά των μαθημάτων ενδέχεται να αλλάξει
 • Αν χάσετε κάποιο μάθημα, θα είναι δική σας η ευθύνη να αναπληρώσετε το υλικό από τους συμμαθητές σας
 • Ασκήσεις σχεδιασμού: Κατά τη διάρκεια του πρώτου ΣΚ, οι μαθητές θα μοιραστούν σε ομάδες, ώστε να εργαστούν από κοινού πάνω στο συγκεκριμένο έργο που τους ενδιαφέρει για να το παρουσιάσουν την τελευταία μέρα. Η άσκηση σχεδιασμού μπορεί να γίνει για ένα κομμάτι γης, το σπίτι σας, μια γειτονιά, μια κοινότητα, ένα χωριό ή την επιχείρησή σας.
 • Τι να φέρνετε σε κάθε μάθημα


Tina teaching@HopelandΓια την εισηγήτρια – Τίνα Λυμπέρη (
www.kangouro.gr)
Έχοντας εκπαιδευτεί ως Ηλεκτρονικός Μηχανικός, Εκπαιδευτικός Ενηλίκων μέχρι και Παραγωγός Βίντεο, η Τίνα τώρα συνδυάζει τα πάθη της με τις δεξιότητές της για να διαδώσει την επιστήμη ζωής που ερευνά και σπουδάζει από το 2010: την permaculture. Για την Τίνα η permaculture είναι λύση για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, γι’ αυτό γράφει εκπαιδευτικά άρθρα στο blog της και διοργανώνει εργαστήρια και σεμινάρια προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους σε έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής. Εστιάζει στη χρήση των πόρων που έχουμε ήδη στη διάθεσή μας, με απώτερο σκοπό την προσωπική μας καλλιέργεια, αυτάρκεια και αυτονομία.

Το 2014 ανέλαβε τη μετάφραση ενός βιβλίου permaculture (earth user’s guide to permaculture, Rosemary Morrow) ώστε να μπορέσει περισσότερος κόσμος να μπει στο νόημα και φιλοσοφία της αληθινής σημασίας της αειφορίας. Το βιβλίο αναμένεται να εκδοθεί το 2015. Αν θέλετε να προ-πληρώσετε το βιβλίο, βοηθώντας έτσι στην έκδοσή του γρηγορότερα, παρακαλώ δείτε εδώ.


Τόπος διεξαγωγής σεμιναρίου: Ελπιδοχώρι, Αργολίδα
Το Ελπιδοχώρι θέλει να είναι αυτό που δηλώνει και το όνομά του: ένα χωριό της Ελπίδας σε εξέλιξη. Μια προσπάθεια οικοκοινοτικής δράσης που αναπτύσσεται αργά αλλά σταθερά στο νομό Αργολίδας, σε μια πανέμορφη βουνοπλαγιά. Λειτουργεί ως Αστική Μη Κερδοσκοπική και έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα πρακτικό παράδειγμααειφορίας και βιωσιμότητας. Η φυσική δόμηση, η φυσική καλλιέργεια, η ανακύκλωση σε κάθε επίπεδο, η συλλογή νερού, ο σεβασμός και η συνδημιουργία με την φύση ελαχιστοποιώντας το οικολογικό αποτύπωμα είναι κάποιες από τις βασικές του επιδιώξεις. Η δημιουργία δομών ισότιμης συλλογικής διακυβέρνησης με σκοπό τηνομονόηση και η διάδοση εφαρμοσμένης και παραδοσιακής γνώσης είναι οι βασικοί άξονες λειτουργίας αυτής της προσπάθειας. Ξεκίνησε από το όραμα ενός ανθρώπου με την βαθιά και ξεκάθαρη επιθυμία να πλαισιωθεί και από άλλους, που αναζητούν τους ίδιους στόχους.

Εδώ θα βρείτε οδηγίες πρόσβασης στο Ελπιδοχώρι
Αυτοκίνητο – Υπολογίστε 1,5 ώρες με το αυτοκίνητο από Αθήνα. Θα σας συνδέσουμε με άλλους συμμετέχοντες για να κανονίσετε το μοίρασμα της διαδρομής και του κόστους μεταξύ σας.
ΚΤΕΛ – Υπολογίστε 2,5 ώρες με το λεωφορείο από Αθήνα μέχρι Ελπιδοχώρι.

[Εάν θέλετε να συμμετέχετε αλλά δεν μπορείτε να προσέλθετε στο Ελπιδοχώρι, δηλώστε την περιοχή σας στη φόρμα εγγραφής. Όταν μαζευτούν τουλάχιστον 15 άτομα, θα το κανονίσουμε και κοντά σας. Εάν μένετε κοντά στην Πάτρα ή στην Αμαλιάδα οι πιθανότητες να γίνει αυτό το σεμινάριο στην περιοχή σας είναι πολύ υψηλές!!]

Συμμετέχοντες: 15 – 20

Διατροφή
Η κουζίνα θα παρέχει χορτοφαγικό μενού. Εάν έχετε κάποιες δυσανεξίες/αλλεργίες, παρακαλώ ενημερώστε μας όταν κλείνετε τη θέση σας. Θα εφαρμόσουμε κυκλικό σύστημα για το μαγείρεμα και το καθάρισμα της κουζίνας, οπότε όλοι θα συνεισφέρουμε για να κρατήσουμε και το κόστος του σεμιναρίου χαμηλό και να μοιραστούμε συνταγές. Φέρτε ό,τι θέλετε για σνακ ή για να καλύψετε τις ιδιαίτερες διατροφικές σας απαιτήσεις.

Διαμονή
Ελπίζουμε πως θα είστε από την τοπική περιοχή, οπότε θα πηγαίνετε στα σπίτια σας τα βράδια. Ωστόσο, αν έρχεστε από μακριά, μπορείτε να μείνετε στο καταφύγιο του Ελπιδοχωρίου, το οποίο είναι χτισμένο με αχυρόμπαλες με επιπλέον κόστος €10/άτομο/βράδυ. Ο χώρος του είναι άνετος, αλλά ενιαίος και θα είστε σε μικρή απόσταση από το συγκάτοικό σας, οπότε εάν δεν σας βολεύει, η εναλλακτική είναι να στήσετε δική σας σκηνή με επιπλέον κόστος €5/άτομο/βράδυ αν είναι κατάλληλος ο καιρός. Στην περίπτωση που θα μείνετε ένα βράδυ στο καταφύγιο, φέρτε: υπνόσακο, μαξιλαροθήκη, πετσέτα, παντόφλες.


Κόστος συμμετοχής για τις 16 μέρες του σεμιναρίου με

 • 2 μεσημεριανά γεύματα: €480 + ΦΠΑ (€60 + ΦΠΑ το διήμερο)
 • 2 μεσημεριανά/1 δείπνο/1 πρωινό/1 διαμονή: €600 + ΦΠΑ (€75 + ΦΠΑ το διήμερο)

Για την εξασφάλιση της συμμετοχής σας θα χρειαστεί μια προκαταβολή των €100. Το υπόλοιπο θα εξοφληθεί με την έναρξη. Τα έσοδα θα ρεύσουν προς την έκδοση του βιβλίου permaculture στα ελληνικά.

Για όσους επιθυμούν να συμμετέχουν αλλά έχουν δυσκολίες πληρωμής, γράψτε το στα σχόλια της φόρμας εγγραφής για να διερευνήσουμε τις πιθανότητες σταδιακής πληρωμής ή/και υποτροφίας μέσω κάποιας (μερικής) ανταλλαγής.


Για να κλείσετε τη θέση σας
1) Εγγραφείτε πατώντας εδώ.

2) Μόλις σας ενημερώσουμε πως η θέση σας έχει επιβεβαιωθεί, θα σας στείλουμε τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού για να καταθέσετε την προκαταβολή των €100.

3) Αν διαβάζοντας όλες αυτές τις πληροφορίες σας παραμένουν κάποιες απορίες ή χρειάζεστε διευκρίνηση, παρακαλώ επικοινωνήστε με την Τίνα μέσω email.

Αυτό το σεμινάριο είναι αφενός μια αφετηρία για ενημέρωση και εκπαίδευση, αφετέρου ένα σημείο αλληλοϋποστήριξης για τη συνδημιουργία μιας καλύτερης ζωής. Είναι κατάλληλο για όλους, ανεξάρτητα από την προσωπική σας κατάσταση και προτεραιότητα θα δoθεί στους κατοίκους της άμεσης περιοχής.

Σας περιμένουμε!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.