Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι πολλοί δεν ξέρουν πώς να αξιοποιήσουν την κολοκύθα στη μαγειρική τους, από τη στιγμή που εγώ την χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά όταν είναι η εποχή της!
Υπάρχουν πολλά είδη κολοκύθας και μερικές είναι καλύτερες σε πίτα, άλλες σε σούπες κλπ. Αλλά γενικά, είναι τόσο ευέλικτη η κολοκύθα, που με λίγη φαντασία και πολλούς συνδυασμούς, μπορεί να απογειώσει τις συνταγές σας.
Τις ζεστές χειμωνιάτικες μέρες, με τραβάει μια κολοκυθόσουπα βελουτέ, όπου συνδυάζω κομμάτια κολοκύθας με πράσο, κρεμμύδι, μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και ό,τι λαχανικά μου αρέσουν και τα σκεπάζω ίσα ίσα με νερό. Μόλις βράσουν, τα λιώνω όλα σε ένα μούλτι και την απολαμβάνω.
Άλλες ιδέες:
> τουρλού με χειμωνιάτικα λαχανικά
> αν έχω όρεξη να ανοίξω φύλλο, συνδυάζω τριμμένη κολοκύθα με άγρια χόρτα (ζοχούς, παπαρούνα, μυρώνια, τσουκνίδα και άλλα) και φτιάχνω μια πίτα, μα τί πίτα δίχως τυρί!
> αν σας αρέσει το τυρί, φτιάξτε μια τυρόπιτα με κολοκύθα ή μία τάρτα με κολοκύθα
> χειμερινή παραλλαγή: κολοκυθοκεφτέδες με κολοκύθα αντί για κολοκυθάκια
> προσθέστε την σε μια ομελέτα ή σε μια φάβα βελουτέ
> συνδυάσετε με πατάτα σε έναν μουσακά (κατά προτίμηση με μανιτάρια αντί για κιμά)
> τηγανήστε αντί για πατάτες
> κόψτε φέτες μαζί με τη φλούδα και βάλτε τις στο φούρνο με λάδι, αλάτι και ρίγανη (ναι, μερικές φλούδες τρώγονται, αλλά δεν είναι απαραίτητο!)
> συμπεριλάβετέ την στα τουρσιά σας ή σε σούπες λαχανικών
> κάντε την πελτέ ως βάση για μια σάλτσα (αντί για ντομάτα)
> μετατρέψτε την σε μαρμελάδα
> αποξηράντε τα κουκούτσια στον ήλιο ή ψήστε τα και φάτε ως πασατέμπο (αφού έχετε κρατήσει σπόρο για φύτεμα!).
Και αν μετά από όλα αυτά, μου πείτε πως δεν ξέρετε τι να κάνετε με την κολοκύθα, η απάντησή μου είναι ως εξής: Κολοκύθα! Παραγγείλτε μία σήμερα και θα αναρωτηθείτε πώς μαγειρεύατε χωρίς αυτήν!! Διαθέσιμη μόνο για λίγες εβδομάδες ακόμα….
Θέλετε βιολογικά προϊόντα στο σπίτι σας κάθε εβδομάδα;