Γιόγκα και προσωπική περμακουλτούρα στη Νίσυρο

yoga in nisyros

4- 14 Αυγούστου 2017
Λουτρά, Νίσυρος

[For English press here]

Η Περμακουλτούρα είναι η Γιόγκα της Γης.
Η Γιόγκα είναι η Περμακουλτούρα του Σώματος!

Σας καλωσορίζουμε σε ένα ολιστικό ταξίδι ευεξίας και εναρμόνισης με τη φύση μας!

Σε αυτό το 10ήμερο, εστιάζουμε στο σχεδιασμό της προσωπικής μας ζωής στηριζόμενοι στις αρχές της περμακουλτούρας και της γιόγκα. Παράλληλα έχουμε τον προσωπικό μας χρόνο να εξερευνήσουμε την μοναδική Νίσυρο, να παίξουμε, να χαλαρώσουμε, να μπανιαριστούμε στην θάλασσα και στα ιαματικά νερά των Λουτρών. Ευκαιρία για πραγματικές διακοπές!

Το εσωτερικό μας σχέδιο, το μοναδικό μας σώμα, η καρδιά, ο νους μας, οι ανάγκες μας και οι απεριόριστες δυνατότητες που έχουμε για μεταμόρφωση θα είναι οδηγοί μας.

17820983_1921857524757925_437764873_nΣτα μαθήματα Γιόγκα εστιάζουμε στην ευθυγράμμιση του σώματος, (Iyengar alignment), στην χαρά της αναπνοής, τον διαλογισμό καθώς και στην έρευνα της προσωπικής μας γιόγκα. Αντιλαμβανόμαστε τις ασάνας βαθειά και με περισσότερη συνειδητότητα, όχι ως κάτι έτοιμο όπως μια φωτογραφία αλλά ως κάτι που γεννιέται ξανά μαζί μας!  Με τη φύση γύρω μας συνδεόμαστε ευκολότερα με την ύπαρξη των στοιχείων, πατάμε γερά στη Γη και ανοίγουμε ελεύθερα σαν δέντρο τα κλαδιά και τους καρπούς μας, αλλάζουμε συνειδητά και απελευθερώνουμε το πρανικό σώμα. Για όλα τα επίπεδα και για όλα τα σώματα, με απεριόριστο σεβασμό στις ανάγκες του κάθε μαθητή, μια ευκαιρία αποδοχής και αυτοέκφρασης. Μια ευκαιρία να φέρουμε την μη βία (ahimsa) και την αφοβία (abhaya) στην πρακτική μας.

Η περμακουλτούρα μας δείχνει πώς μπορούμε να συνεργαστούμε με τη φύση ώστε να συνδημιουργήσουμεPermacultureFlower-gk έναν καλύτερο κόσμο. Ουσιαστικά σχεδιάζουμε ολοκληρωμένα συστήματα με οδηγό κάποιες αρχές σχεδιασμού. Αυτό το σύστημα μπορεί να είναι το σπίτι μας (Ζώνη 0), το κτήμα μας (Ζώνη 1-4), η κοινωνία μας…και ο εαυτός μας (Ζώνη 00).  Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Μέσα από τη θεωρία, το παιχνίδι, το χορό, τις ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες, διερευνούμε πώς εφαρμόζονται οι αρχές σχεδιασμού της περμακουλτούρας στον εαυτό μας, ώστε να αξιοποιούμε το χρόνο μας κάνοντας καθημερινά αυτά που αγαπάμε και που πραγματικά θέλουμε, καθώς φροντίζουμε και το περιβάλλον μας.

Μερικά θέματα που καλύπτουμε, είναι:

Εισαγωγή – Η φιλοσοφία, οι ηθικές αρχές και το φάσμα της περμακουλτούρας
Σχεδιαστικές αρχές – πώς οι ίδιες αρχές εφαρμόζονται στο κτήμα και στο άτομο
Ανάλυση αναγκών – ποιες είναι οι πραγματικές μας ανάγκες;
Αναγνώριση μοτίβων – τι μας εξυπηρετεί και τι μας κρατάει εγκλωβισμένους;
Μετατροπή εμποδίων σε λύσεις – «το πρόβλημα είναι η λύση»
Προσδιορίζουμε άμεσα εφαρμόσιμα πρακτικά βήματα – ωραία τα λέτε, αλλά τι θα κάνω όταν επιστρέψω στον τόπο μου;
Εναρμόνιση με τη φύση – πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε τις δραστηριότητές μας ώστε να είμαστε εναρμονισμένοι με τους κύκλους της φύσης;
Συνδημιουργία – ούτε στον παράδεισο μόνοι! Η δημιουργία δικτύων για την αλληλο-κάλυψη των αναγκών μας είναι απαραίτητη.

Θυμόμαστε πάντα πως η αλλαγή έγκειται στην εσωτερική μας ηρεμία. Μόνο τότε μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα πως η αρχή γίνεται ξεκινώντας εκεί που είμαστε, χρησιμοποιώντας αυτά που έχουμε και κάνοντας αυτό που μπορούμε. Μόνο τότε μπορούμε να δούμε τα πράγματα αλλιώς!

Ξεκινάμε τα πρωινά μας με Γιόγκα στον τόπο διαμονής μας, τα Λουτρά, μπροστά στην θάλασσα και τα απογεύματα συνεχίζουμε με εσωτερική Περμακουλτούρα σε διαφορετικά σημεία του νησιού. Ενδιάμεσα έχουμε πολλές ώρες να κάνουμε αυτό που μας βγαίνει.

Τα Λουτρά είναι γνωστά από τον 19ο αιώνα σαν τόπος ίασης και χαλάρωσης. Το ιαματικό λουτρό κοστίζει €5 και βοηθάει σε παθήσεις του δέρματος και του μυοσκελετικού. Βρίσκονται 2 χιλιόμετρα έξω από το Μανδράκι, τη χώρα του νησιού και το λιμάνι.

Η μοναδική ενέργεια της Νισύρου και οι κύκλοι διαφορετικών ανθρώπων που δημιουργούνται κάθε χρονιά αποτελούν αξέχαστες εμπειρίες και μοναδική ευκαιρία να μοιραστούμε το παιχνίδι της ζωής απλά και συνειδητά.

Η Τίνα και η Αθηνά βρέθηκαν να μοιράζονται κοινούς στόχους και αγάπη για τον κόσμο της πνευματικότητας και της οικολογίας, έναν κόσμο που διευρύνεται και ομορφαίνει ολοένα και περισσότερο το δίκτυο της Ένωσης. Δεν είμαστε μόνοι, όλοι μαζί δημιουργούμε ένα φωτεινό σύνολο έκφρασης της Σάκτι, της ενέργειας που κινεί τον κόσμο!

Κόστος διαμονής και μαθημάτων: €380 (δεν περιλαμβάνεται η διατροφή).

Προκαταβολή:  €100 μέχρι 10 Ιουλίου 2017 για τη διασφάλιση της θέσης σας.

Διαμονή: Δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια. Υπάρχει μόνο ένα μονόκλινο, το οποίο έχει επιπλέον κόστος €70 για τις 10 μέρες.

Εισηγήτριες:

αθηνα χαμογελαστήΗ Αθηνά Μπαζιωτοπούλου ξεκίνησε το ταξίδι της στην Γιόγκα το 1998 ενώ ήταν μέλος σε ομάδα σύγχρονου χορού στην Πάτρα και συμμετείχε σε σεμινάρια Σιάτσου. Η περιέργειά της για τους αρχαίους Γιόγκι αλλά και διάφορα ψυχοσωματικά την επαναφέρανε στην προσωπική θεραπευτική ικανότητά της, μια ικανότητα που έχουμε όλοι και η οποία εντείνεται περισσότερο με την Γιόγκα. Η εκπαίδευση διδασκαλίας που έλαβε στο Rishikesh της Ινδίας ήταν στο σύστημα της Iyengar Yoga με την Karin O’Bannon. Tαξιδεύει στην Ινδία και την Ταϋλάνδη για να εμβαθύνει στις σπουδές της πάνω στην Tantra και την Iyengar yoga, αλλά κυρίως επειδή αγαπά τον σουρεαλισμό στην Ινδία τη χώρα των αντιθέσεων και πιστεύει πως τα ταξίδια τρέφουν την ψυχή και την βγάζουν από την φούσκα της. Στην Ελλάδα έχει συμμετέχει  σε σεμινάρια Anusara, Jivamukti και Κουνταλίνι,ενώ επηρεάζεται βαθιά από τις διδασκαλίες της Maty Ezraty και Angela Farmer. Έχει διδάξει Γιόγκα στην Ελλάδα την Ινδία και τον Λίβανο και έχει πτυχίο στην Σωματική Έκφραση αλλά δεν θυμάται που το έχει βάλει. Πιστεύει στην μοναδικότητα της έκφρασης του καθενός και στην αξία του διαλογισμού μέσω του σώματος μας ακολουθώντας την «φυσική» ροή και το φως της καρδιάς μας. Προς το παρόν αισθάνεται μια Bhakti Γιογκίνι,θέλει να τραγουδάει συνέχεια bhajans και παρατηρεί πως τίποτα δεν είναι δεδομένο αφού όλα αλλάζουν! Αγάπη και φως, ΝΑΜΑΣΤΕ.

Tina by E.FrantziΗ Τίνα Λυμπέρη δηλώνει απροσάρμοστη στη συμβατική κοινωνία. Άλλωστε το είπε ο Κρισναμούρτι: «Δεν είναι δείγμα υγείας να είσαι καλά προσαρμοσμένος σε μια βαθιά άρρωστη κοινωνία». Λιπαίνει το κτήμα με τα ούρα και τα κόπρανα της, επαναπροσδιορίζει τη χρήση αντικειμένων (upcycling) για να μην τα πετάει (έχει τύχει να τη ρωτάνε οι τσιγγάνοι στους κάδους αν έχει μείνει κάτι), μεταποιεί τα προϊόντα που καλλιεργεί, καλλιτεχνεί, ράβει, γράφει εκπαιδευτικά άρθρα στο blog της, μετέφρασε έναν τόμο περμακουλτούρας για το ελληνικό κοινό που διψάει να αλλάξει τον κόσμο του, συντονίζει σεμινάρια περμακουλτούρας σε όλη την Ελλάδα και θάβει στα κρυφά τα οργανικά υπολείμματα στις γλάστρες των αστικών κατοίκων που επισκέπτεται. Καθώς πορεύεται προς το χτίσιμο μιας περμακουλτουριάρικης βάσης με τον καλό της στην Κορινθία, ξεκινάει τις περισσότερες μέρες της με διαλογισμό και γιόγκα και δημιουργεί ευκαιρίες για χορό και κρουστά. Το παρατσούκλι «Κομποστίνα» τη συνοδεύει όπου και αν βρεθεί και αν εσείς βρεθείτε μαζί της έστω και για μια παρουσίαση, θα νιώσετε το μεθυστικό κάλεσμα να ακολουθήσετε την τρέλα σας ώστε να συνδημιουργήσουμε κοινωνίες αφθονίας και να κάνουμε επιτέλους όλοι αυτό που αγαπάμε.

 

Πρακτικές λεπτομέρειες και συχνές ερωτήσεις: http://tinyurl.com/m8aebug
[Παρακαλούμε διαβάσετε το ΠΡΙΝ επικοινωνήσετε μαζί μας]

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής!
Δηλώστε συμμετοχή μέχρι 30 Ιουνίου: http://tinyurl.com/ld42hrr

Facebook event

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.